Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava îi avertizează pe cei care vor să călătorească în sud-vestul Bulgariei de riscul îmbolnăvirii prin febră hemoragică. Semnalul a fost transmis, ieri, de directorul executiv al instituţiei, dr. Odette Nicolae, care a arătat că în localitatea Gotse Delchev din Bulgaria, aflată în zona de graniţă cu Grecia şi Macedonia, a apărut febra hemoragică Crimeea-Congo.
Simptomele bolii
Potrivit medicului, 6 cazuri probabile de febră hemoragică au fost raportate în această zonă, în perioada 20 martie - 10 aprilie a. c.
„Febra hemoragică Crimeea-Congo este o infecţie endemică în Bulgaria şi în mod particular în această zonă a ţării. În ultimii ani, au fost raportate mai multe cazuri, între 2 şi 20 pe an, cu o rată de mortalitate între 10 - 50%”, a precizat dr. Nicolae.
Şeful ASP a arătat că febra hemoragică Crimeea-Congo este provocată de un
virus identificat prima dată în 1944, în Crimeea, care în 1969 a fost recunoscut în Congo. Oamenii se pot infecta prin muşcătura căpuşelor infectate, prin zdrobirea acestora cu mâinile neprotejate, sau prin contact direct cu sânge sau ţesuturi provenind de la animale infectate. Transmiterea interumană poate apare foarte rar prin expunere la sânge sau alte fluide organice.
Medicul a explicat că debutul bolii este brusc, cu febră mare, dureri musculare, ameţeli, sensibilitate la lumină, dureri abdominale şi vărsături. Ulterior, pacientul poate deveni confuz şi agresiv, iar după 2 - 4 zile în locul agitaţiei apar stări de depresie şi oboseală. De obicei, se instalează şi hepatita.
Măsuri de prevenire
„Rata mortalităţii este estimată ca fiind până la 30%, decesul survenind în a doua săptămână de boală. Persoanele care călătoresc în zone endemice trebuie să aplice o serie de măsuri de protecţie, respectiv substanţe repelente, examinarea tegumentelor şi hainelor, evitarea zonelor cunoscute pentru abundenţă de căpuşe în perioada lor de activitate, primăvara şi toamna. Persoanele care au călătorit în zone endemice şi care prezintă simptome în urma unei muşcături de căpuşă trebuie să consulte medicul de familie sau medicul infecţionist”, a precizat dr. Nicolae.
(26 apr 2008, 22:16:27