Din cauza riscului ridicat de producere a incendiilor în biserici şi mănăstiri în perioada Sărbătorilor Pascale, şi cu precădere în noaptea de Înviere, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au demarat o campanie de control la toate unităţile de cult din judeţ, pentru a face recomandări şi a vedea dacă măsurile minime de prevenire a incendiilor sunt respectate.
Ieri, echipa de control a ajuns la Mănăstirea Probota, ctitorită în 1530 de către domnitorul Petru Rareş. Aici, maica stareţă Stavrofora Marina Ţurcanu era oarecum obişnuită cu vizitele reprezentanţilor pompierilor şi cunoştea bine regulile minime pe care trebuie să le respecte pentru a preveni incendiile.
Panica din mulţime, cel mai mare pericol în cazul unui incendiu
Colonelul Romeo Olariu, şeful Serviciului de Inspecţie şi Prevenire a Incendiilor din cadrul ISU Suceava, i-a atras atenţia maicii cu privire la problemele ce pot apărea în această perioadă.
„Pericolul de incendiu este dat de utilizarea, mai mult decât oricând în această perioadă, a focului deschis, respectiv lumânări şi candele. De asemenea, trebuie să aveţi mare grijă cu instalaţiile şi echipamentele electrice, adesea cu improvizaţii şi defecţiuni. Toate acestea pot provoca tragedii datorită existenţei unui număr foarte mare de credincioşi, mai ales la slujba de Înviere”, a explicat colonelul. El a arătat că în noaptea de Înviere, în eventualitatea izbucnirii unui incendiu, chiar şi de mică amploare, pot apărea probleme deosebite din cauza panicii care se creează în mulţime.
„Trebuie stabilite persoane care să se ocupe de evacuarea credincioşilor, uşile trebuie să stea deschise tot timpul, şi aşa căile de evacuare a credincioşilor în bisericile ortodoxe fiind în general reduse”, i s-a adresat colonelul Olariu maicii stareţe.
Sarcini precise pentru maici
După ce l-a ascultat pe colonel, maica a arătat că cunoaşte deja ce trebuie făcut într-o situaţie de acest gen şi a luat deja măsurile elementare de precauţie.
„Noi suntem organizaţi, avem maici cu sarcini precise, care să asigure evacuarea credincioşilor din lăcaşul de cult. În pridvor avem două deschideri, atât pe laturile de sud, cât şi de vest. Avem în dotare stingătoare pe care le verificăm periodic şi avem măicuţe instruite de personal specializat să le folosească”, le-a explicat pompierilor maica Stavrofora Marina Ţurcanu.
Alte maici, a explicat stareţa, au sarcina de a întrerupe curentul electric în cazul unui incendiu şi de a evacua bunurile de patrimoniu dacă este cazul.
Puncte forte, puncte slabe în caz de incendiu
După cum a explicat colonelul Romeo Olariu, biserica Mănăstirii Probota nu este printre lăcaşurile unde pericolul de incendiu este mare, asta deoarece structura ei este aproape exclusiv din piatră, iar lemn în interior se găseşte foarte puţin. La capitolul puncte slabe în caz de incendiu colonelul a amintit doar de faptul că uşile din biserică se deschid în interior, nu în exterior, ceea ce ar crea probleme la evacuare în caz de incendiu.
Până în noaptea de Înviere, echipele de la Serviciul de Inspecţie şi Prevenire a Incendiilor trebuie să ajungă în toate mănăstirile şi bisericile din judeţ.
(26 apr 2008, 16:08:35