Un bărbat din Vicovu de Sus este de un an de zile crescător de prepeliţe japoneze. Este singurul crescător autorizat de prepeliţe din judeţul Suceava şi se declară foarte mulţumit de afacerea sa. Înaintea sa, în judeţ mai existau doar câţiva mici crescători de prepeliţe, care aveau câteva zeci de păsări şi nu erau autorizaţi să scoată ouăle sau carnea în afara gospodăriei. Deşi a intrat pe o piaţă pe care nimeni nu o mai încercase, omul spune că are succes. Clienţii, persoane fizice, dar şi reţele de magazine, nu îi lipsesc, de aceea lună de lună îşi sporeşte efectivele de păsări.
A preluat modelul de la o fermă din Iugoslavia
Ioan Buzduga s-a ocupat de agricultură toată viaţa. S-a apucat de crescut prepeliţe după ce, susţine el, s-a vindecat de ulcer făcând o cură cu ouă de prepeliţă.
„Eram la muncă în Iugoslavia şi lucram la o fermă de prepeliţe din acestea japoneze. Fiind bolnav de ulcer am urmat o cură completă, de 50 de zile, cu ouă de prepeliţă şi sirop de cătină. Cu mâna pe inimă vă spun, deşi doctorii spuneau că nu voi scăpa de cuţit, m-am vindecat complet cu acest tratament”, povesteşte Ioan Buzduga.
Cum a revenit în România, singurul său gând a fost să se apuce de crescut prepeliţe japoneze.
„La începutul anului trecut am cumpărat 200 de ouă de la un mic crescător de prepeliţe din Câmpulung Moldovenesc. I-a trebuit mult ca să le poată strânge, însă i le-am plătit bine şi a acceptat. Aşa am început. Le-am băgat la incubator şi am scos 100 de pui”, îşi aduce aminte de începutul afacerii sale omul. I-a fost foarte greu pentru că nu ştia prea multe despre creşterea acestora. Cu ajutorul cărţilor de specialitate şi a internetului a reuşit însă.
Investiţie mică, cheltuieli puţine, profit imediat
Astăzi, la mai puţin de un an de la demararea afacerii, omul a ajuns la 800 de prepeliţe. Tocmai şi-a achiziţionat trei incubatoare cu o capacitate de 600 de ouă fiecare şi într-o lună va ajunge la 1500 de efective. Cum are acum incubatoare cu capacitate mare, până în toamnă are de gând să ajungă la 2500 de prepeliţe ouătoare.
La două luni de la naştere, prepeliţele încep deja să facă ouă. De la 800 de prepeliţe ouătoare câte are acum, omul scoate zilnic în jur de 600 de ouă.
„Prepeliţele japoneze sunt o specie foarte avantajoasă. De la două luni încep să facă ouă aproape zilnic, iar randamentul continuă până spre un an de zile. După aceea trebuiesc schimbate. Nu mănâncă mai mult de 30 de grame de mâncare pe zi, iar carnea lor este de asemenea foarte bună”, explică crescătorul.
Praf din ouă pentru medicamente
Deşi până la finele anului va avea de trei ori mai multe prepeliţe decât are acum, Ioan Buzduga nu îşi face griji că nu va putea vinde ouăle.
„Am purtat o discuţie cu o firmă din Galaţi care are mare nevoie de ouă de prepeliţă din care fabrică un praf folosit la fabricarea unor medicamente, dar şi la cosmetice”, ne-a spus omul despre planurile sale de viitor.
În momentul de faţă cea mai mare parte a ouălor sunt preluate de mai multe reţele de magazine, care le vând în Vicovu de Sus, Rădăuţi şi în municipiul Suceava.
Ouă de prepeliţă, în locul ouălor de găină
Ioan Buzduga are şi foarte mulţi clienţi care îl contactează direct şi achiziţionează constant cantităţi destul de mari de ouă. Unii cumpără ouă pentru a se tratata de diferite boli, în timp ce alţii le achiziţionează pentru consumul zilnic, înlocuind oul de găină cu cel de prepeliţă.
Mulţi au trecut pe consumul de ouă de prepeliţă pentru că acestea au doar 1-2% grăsime şi conţin fier de cinci ori mai mult decât oul de găină.
Ioan Buzduga vinde oul cu preţul de 0,3 lei, în timp ce în magazine acesta ajunge să coste undeva la 0,4 lei, în funcţie de comisionul perceput de fiecare intermediar.
Pentru a putea să vândă ouă şi în magazine, la fermă au avut loc mai multe inspecţii sanitar-veterinare, care au vizat verificarea condiţiilor de igienă şi alimentaţie în care sunt crescute prepeliţele.
După toate acestea, Ioan Buzduga a devenit persoană fizică autorizată să vândă ouă de prepeliţă.
Crescătorul îşi hrăneşte prepeliţele numai cu mâncare naturală, formată în cea mai mare parte din porumb şi grâu, combinat cu calciu furajer şi făină de lucernă.
Carnea de prepeliţă, donată la bolnavii de cancer
După ce nu mai sunt productive, prepeliţele sunt sacrificate, lăsând loc noilor generaţii. Carnea de prepeliţă japoneză reprezintă un deliciu culinar, kilogramul fiind vândut pe piaţă cu 36-38 de lei. Foarte mici, prepeliţele abia ajung la 100 de grame, în timp ce masculii nu depăşesc nici la maturitate 80 de grame, astfel explicându-se şi de ce carnea este atât de scumpă.
„În capitală, în marile magazine, carnea de prepeliţă se găseşte cu uşurinţă. La noi în Suceava nu am reuşit încă să pătrund cu carne pe piaţă şi nici nu aş avea cum, având în vedere efectivele pe care le am. Carnea de prepeliţă o donez câtorva bolnavi de cancer, care o folosesc ca tratament pentru ameliorarea bolii”, a explicat Ioan Buzduga.
Cura cu ouă, tratament naturist
Ouăle de prepeliţă japoneză sunt căutate de mulţi oameni pentru că sunt un adevărat medicament. Ajută la vindecarea unei game foarte variate de boli.
Se folosesc pentru tratarea bolilor digestive, chiar şi ulcer gastric şi duodenal, bolilor hepatice, renale sau alergice. O cură cu ouă de prepeliţă este indicată şi în terapeutica bolilor cardiace, dar şi pentru ridicarea potenţei sexuale. De asemenea, ouăle de prepeliţă ajută la creşterea imunităţii organismului, dar şi la trecerea peste stări de stres şi oboseală.
„Recomand cura cu ouă de prepeliţă nu numai celor care au o afecţiune, ci şi celor care, aparent, nu au probleme de sănătate. Acest tratament este un bun pentru tot organismul, are numai efecte pozitive”, povesteşte Ioan Buzduga, arătându-ne cărţile de specialitate care confirmă cele spuse de el.
Cei care fac tratament cu ouă de prepeliţă trebuie să consume zilnic ouăle crude, în combinaţie cu alte tratamente naturiste, recomandate în funcţie de fiecare afecţiune în parte.
Cu un profit de care este mulţumit, deşi abia a început afacerea, Ioan Buzduga are gânduri mari, sperând ca în curând să acceseze şi ceva fonduri europene care să-i permită să se dezvolte şi mai mult.
O pisică a omorât 20 de prepeliţe
Ioan Buzduga ne-a povestit şi despre o întâmplare mai nefericită în ceea ce priveşte începuturile sale ca crescător de prepeliţe japoneze. O pisică pe care acesta o avea în gospodărie a reuşit să-i omoare zeci de păsări, deşi nici măcar nu s-a atins de ele.
„A intrat pur şi simplu la ele şi se uita. Păsările au intrat în panică, au început să se izbească una în alta şi de grilajele cuştilor. Au murit multe, cel puţin 20. Am aflat apoi că au capul foarte sensibil şi dacă se lovesc sunt pierdute”, spune crescătorul.
(25 apr 2008, 12:41:14