Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava cere bolnavilor şi aparţinătorilor acestora să renunţe la obiceiul de a suplimenta hrana primită în spital cu cea adusă de acasă.
Ieri, în conferinţă de presă, managerul general al unităţii, dr. Doina Ganea Motan, a arătat că alimentele procurate din exterior şi rămase neconsumate cresc costurile de debarasare pentru unitate, iar pe de altă parte implică riscul apariţiei unor cazuri de toxiinfecţie alimentară.
Dilemă la spital: salarii sau deşeuri
Medicul a explicat că, în 2008, bugetul total al unităţii este mai mare cu 12%, dar creşterea nu este suficientă pentru a permite şi majorarea salariilor personalului angajat, aşa cum prevede legea, motiv pentru care ar fi necesare o serie de economii la alte capitole.
Astfel, o soluţie o reprezintă diminuarea plăţilor către firma desemnată să se ocupe de ridicarea deşeurilor menajere din spital, plătită, conform contractului, pe kilogram.
„Noi trebuie să cântărim resturile menajere, să le ambalăm corespunzător şi să le eliberăm din spital, lucru pentru care se plătesc bani grei. Este nedrept ca la sărăcia noastră să plătim atât de mult. Pe de altă parte, nici normele în vigoare nu ne permit să lăsăm bolnavii să vină cu mâncare de acasă, fiindcă dacă se întâmplă ceva cine răspunde? Până acum s-a acceptat deoarece mâncarea nu a fost suficientă şi nici corespunzătoare, dar deja nu mai este cazul”, a spus şeful Spitalului Suceava.
Bucătăresele, păzite să nu fure la cântar
Dr. Motan a apreciat că după aducerea unei asistente de la o grădiniţă din oraş care să le supravegheze în permanenţă pe bucătărese, să nu fure la cântar, hrana oferită bolnavilor în spital s-a îmbunătăţit considerabil şi a precizat că nici pe viitor nu se va face rabat de la calitate. Şi asta, întrucât procesul tehnologic de la blocul alimentar urmează a fi monitorizat cu ajutorul camerelor video, amplasate la blocul alimentar.
“Încercăm să ţinem sub control ce se întâmplă cu materia primă pentru hrana pacienţilor şi calitatea mesei. Bucătăreselor nu le convine că cineva stă de pază, dar trebuie să luăm măsuri fiindcă acest sector este o gaură neagră a spitalului. Bucătăria este foarte păguboasă şi regret că acest serviciu nu a putut fi externalizat din cauză că Suceava nu are agenţi economici care să fie avizaţi de ASP pentru aşa ceva şi care să reziste pe piaţa de catering în condiţiile cerute de noi. Deja am introdus în spital meniurile noi, stabilite de un nutriţionist şi diversificate în funcţie de categoriile de afecţiuni. Unele meniuri cuprind acum mai multe zarzavaturi şi legume, mai multe fructe, carne de vită şi de pasăre etc.”, a conchis şeful Spitalului Suceava.
(25 apr 2008, 12:51:27
Tinand si cont ce calitatea are mancare din spitalele din romania...eu nici nu m-as atinge de ea.
Bininteles ca si pacientii trebuie sa se gandeasca si la igiena...si daca o fac nu vad unde e problema sa vina cu mancarea de acasa.