Medicii veterinari au de verificat un număr impresionant de ouă în aceste zile. Cum cererea de pe piaţă a crescut foarte mult, iar riscul ca oamenii care vin în pieţe să amestece ouă vechi printre cele proaspete este mult mai mare, medicii veterinari au fost avertizaţi să acorde o atenţie mult mai mare acestor controale.
După cum am aflat de la medicul veterinar Maria Jiha, care răspunde de respectarea normelor sanitar veterinare în Piaţa Mare din municipiul Suceava, ouăle sunt la mare căutare de mai multe zile, astfel că şi volumul de muncă pentru controlarea lor este foarte mare.
„În aceste zile am ajuns să avem de controlat sute de ouă într-o zi. Astăzi de exemplu (n.r. ieri) în piaţă au fost aduse la vânzare 400 de ouă, iar situaţia este aceeaşi de câteva zile”, a declarat doctorul Jiha.
În Piaţa Mică, în ultimele zile, oamenii au adus spre comercializare până într-o sută de ouă, aici fiind vorba de o creştere mai mică faţă de perioada normală.
Ce se verifică la ou
Fiecare ou este verificat de veterinari cu ovoscopul. După cum ne-a explicat medicul Dănuţ Corneanu, şeful Serviciului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, cu ajutorul acestui aparat, care permite observarea compoziţiei din interiorul oului, se verifică în primul rând înălţimea camerei de aer a oului, care nu trebuie să depăşească 6 milimetri. Dacă camera de aer din interior are un diametru mai mare, oul este vechi. Tot cu ovoscopul se verifică omogenitatea albuşului, care trebuie să fie limpede, să aibă consistenţă gelatinoasă şi nu aibă nici un corp străin. În fine, se mai verifică forma gălbenuşului, care, dacă este proaspăt, nu trebuie să aibă un contur regulat şi să nu se deplaseze când oul este mişcat. Se verifică aspectul exterior al oului şi mirosul.
În pieţele din Suceava nu se vând ouă vechi
Toate ouăle aduse în pieţele din municipiu reşedinţă de judeţ şi verificate de medicii veterinari în ultima perioadă erau bune pentru consum. Nici unul nu era mai vechi 21 de zile, limita considerată maximă pentru ca oul (păstrat în condiţii bune) să mai fie bun pentru consum.
„În pieţe, din spaţii amenajate, se vând numai ouă proaspete. Îi sfătuim pe oameni să nu se aventureze să cumpere ouă sau alte produse de la colţ de stradă sau din orice loc neaturorizat”, a avertizat medicul Dănuţ Corneanu.
(25 apr 2008, 12:47:20