Timp de 3 zile, începând de luni, Galeria de artă din Rădăuţi a găzduit „Târgul de Paşte”, manifestare cuprinsă în calendarul anual al instituţiei.
La ediţia din acest an, alături de artişti populari consacraţi – Florin Bejinari, Paraschiva Dumitrescu, Elena Martinov, Florin Colibaba, Cristina Andrişan, Oresia Leuciuc, Vasilena Crevco, Victoria Fundiur – care au expus ouă închistrite, pictate, decorate cu mărgele, cusături tradiţionale şi ceramică s-au alăturat copii de la Şcoala Nr. 4 din localitate.
Elevii clasei a II-a step by step, sub conducerea învăţătoarelor Cristina Hurjui, Georgescu Cătălina şi Rodica Berechea, au făcut demonstraţii de decorare ouă, au prezentat o expoziţie de desene şi un frumos program artistic pe teme pascale.
Directoarea Şcolii Nr.4, Marcela Ţugulea, a precizat, cu ocazia deschiderii oficiale a Târgului, că tot ce au prezentat elevii şcolii la acest târg face parte din proiectul intitulat „Tradiţii şi obiceiuri în Bucovina”, care a avut o primă etapă cu ocazia Crăciunului.
Directorul Muzeului Etnografic „Samuil şi Eugenia Ioneţ” din Rădăuţi, Traian Postolache, a povestit despre cât de încântaţi au fost copiii care au participat, vara trecută, la tabăra de creaţie din cadrul proiectului „UN alt EU, aceleaşi valori şi tradiţii”, derulat de Primărie şi Muzeu.
„O parte dintre copiii care au învăţat vara trecută să încondeieze ouă, să picteze icoane sau să cioplească în lemn îi văd azi aici. Aceştia vor duce mai departe meşteşugul de la meşterii de azi”, şi-a exprimat încrederea directorul muzeului rădăuţean.
„E îmbucurător pentru noi că, în era calculatorului, copiii sunt interesaţi şi de meşteşugurile tradiţionale”, a declarat iniţiatoarea proiectului, înv. Cătălina Georgescu.
Primarul Mihai Frunză, care a participat la eveniment, a felicitat cadrele didactice de la Şcoala nr. 4 pentru proiectul iniţiat şi i-a lăudat pe copii atât pentru expoziţie, cât şi pentru programul artistic prezentat.
„Noi, românii, dar în special aici, în Bucovina, avem obiceiuri şi tradiţii deosebit de frumoase, care ar fi păcat să se piardă, căci sunt comoara noastră. E minunat să văd aceşti copii în costume populare, decorând ouă, recitând sau cântând aşa frumos din repertoriul pascal”, a spus primarul Frunză.