A fost aproape de a reuşi ce şi-a propus. Dumitru Duduman, regele neîncoronat al muribundei SC MES SA Suceava, a fost la un pas de a da un mare tun, cumpărând la un preţ sub cel real societatea pe care o conduce de peste 15 ani.
După ce SC Machines&Wood Metal SRL Suceava, firma căpuşă înfiinţată de Duduman pentru a-i servi propriului interes în planul diabolic de a pune mâna pe clădirile, utilajele şi terenul SC MES SA Suceava, a câştigat pseudolicitaţia organizată pe 31 martie 2008 de executorul judecătoresc Cezar Ţugui, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava a reuşit pe ultima sută de metri să oprească totul. Un caz concret despre „marile privatizări” din Suceava, care i-au îmbogăţit pe unii şi i-au adus la sapă de lemn pe alţii.
Duduman la predare, Duduman la primire. Cam aşa se poate caracteriza ce se petrece cu SC MES SA Suceava, o societate care a ajuns la cheremul directorului Dumitru Duduman. Ultima ispravă s-a consemnat pe 31 martie 2008, când toate bunurile care au mai rămas în proprietatea SC MES SA au fost vândute către SC Machines&Wood Metal (MWM) SRL Suceava, firmă aparţinând aceluiaşi Dumitru Duduman.
La pseudolicitaţia organizată de executorul judecătoresc Cezar Ţugui nu a fost prezent decât un singur ofertant, respectiv MWM, reprezentată la licitaţie prin Dumitru Duduman.
Interesant este că pentru a participa la licitaţie, MWM trebuia să depună o garanţie. Aceasta a fost constituită din creanţa în valoare de 2,78 milioane de lei (27,8 miliarde de lei vechi) pe care SC MWM SRL o avea de încasat de la SC MES SA. Şi cum la licitaţie nu a fost prezent decât un singur client, acesta a şi adjudecat totul. Pentru preţul de pornire de 11,05 milioane lei (110 miliarde de lei vechi) fără TVA, Dumitru Duduman a cumpărat toate bunurile societăţii la care a fost director după evenimentele din 1989.
Practic, SC MWM SRL Suceava ar mai fi trebuit să achite, în termen de 90 de zile, diferenţa de 8,22 milioane de lei (82,2 miliarde de lei vechi).
Averea pe care vrea să pună mâna Duduman
Pentru suma de 11,05 milioane de lei, Dumitru Duduman a pus mâna pe bunuri care valorează mult mai mult, mai ales după ce zona respectivă a devenit un adevărat paradis pentru firmele care doresc să construiască magazine sau blocuri. Pe lângă curţi şi spaţii verzi de aproape 10.000 mp, Duduman a mai obţinut şi diferite construcţii, cu o suprafaţă de aproape 15.000 mp, dar şi toate utilajele SC MES SA Suceava.
Tranzacţia a fost blocată însă de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, după ce reprezentanţii acestei instituţii au constatat că toate bunurile vândute de executorul judecătoresc Cezar Ţugui se aflau sub sechestru încă din data de 7 noiembrie 2007.
Judecătoria Suceava a decis în 18 aprilie să suspende provizoriu executarea începută de executorul judecătoresc Cezar Ţugui, până la soluţionarea cererii de suspendare formulată în cadrul contestaţiei la executare.
Legile, încălcate repetat
Bunurile care au fost tranzacţionate între firma lui Dumitru Duduman directorul, SC MES SA, şi firma lui Dumitru Duduman acţionarul, SC MWM SRL, şi care erau sub sechestru încă din 7 noiembrie 2007, trebuiau să facă obiectul unei licitaţii organizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava în 5 mai 2008.
Încălcând prevederile Codului de Procedură Fiscală, executorul Cezar Ţugui a vândut totul înaintea celor de la Finanţe. Ori, potrivit articolului 136, aliniatul 9 din OG 92/2003 republicată, „în cazul în care asupra aceloraşi venituri ori bunuri ale debitorului a fost pornită executarea, atât pentru realizarea titlurilor executorii privind creanţe fiscale, cât şi pentru titluri ce se execută în condiţiile prevăzute de alte dispoziţii legale, executarea silită se va face, potrivit prezentului cod, de către organele de executare prevăzute de acesta”.
În plus, reprezentanţii DGFP Suceava spun că executorul judecătoresc Cezar Ţugui a încălcat şi prevederile Codului de Procedură Civilă.
„Deşi sechestrul aplicat de creditorul fiscal asupra bunurilor mobile constituie ipoteca legală, iar în evidenţele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava figurau înscrise procesele verbale de sechestru respective, executorul judecătoresc nu a procedat la înştiinţarea prealabilă şi citarea instituţiei noastre la termenul fixat pentru vânzarea imobilului, încălcându-şi astfel obligaţia instituită de textul legal anterior menţionat”, se arată în contestaţia depusă la instanţe de DGFP Suceava.
De ce s-a vândut totul pe ascuns?
Întrebarea este de ce a fost atâta grabă în vânzarea bunurilor SC MES SA Suceava. Răspunsul este simplu. Dacă licitaţia era organizată de DGFP Suceava, banii obţinuţi din vânzare se împărţeau într-o anumită ordine.
Mai exact, prioritate au băncile care au creditat societatea, urmează statul, iar la final ceilalţi creditori. Or, în acest caz, era posibil ca firmei MWM să nu-i mai revină mai nimic şi aceasta pentru că datoriile către bănci şi bugetul de stat pe care SC MES SA le-a acumulat în timp sunt exorbitante.
Potrivit ultimelor date, datoriile către bănci sunt în valoare de circa 6,6 milioane de lei (66 de miliarde de lei vechi), iar către bugetul de stat de circa 6,4 milioane de lei (64 de miliarde de lei vechi). La preţul de pornire şi de adjudecare a licitaţiei organizate de executorul judecătoresc Cezar Ţugui, de 11,05 milioane de lei (110 miliarde de lei vechi), firmei acţionarului Dumitru Duduman, SC MWM SRL Suceava, nu i-ar mai fi revenit mare lucru.
Aşa însă, Dumitru Duduman şi-a recuperat întreaga sumă pe care, spune el, SC MES SA Suceava o datora către SC MWM SRL Suceava.
(24 apr 2008, 11:28:35
prea multi s-au imbogatit peste noapte .. prea multe Q7 in orasul asta de saraci