Austerul mediu monahal a fost lăsat deoparte pentru următorii ani de aproape jumătate dintre maicile de la Mănăstirea Dragomirna. Unele dintre ele urmează o universitate, altele doar seminarul teologic, de cele mai multe ori continuarea studiilor fiind mai curând „ascultare”, decât urmarea propriilor dorinţe.
Stareţa de la Dragomirna, maica Heruvima, ne-a spus că din obştea acestei mănăstiri 13 maici sunt la seminar şi alte 10 la diverse universităţi din ţară. Astfel, două urmează Conservatorul la Bucureşti, trei sunt studente la Teologie, una la Arte Plastice la Iaşi şi alta la Medicină, tot în Iaşi.
O altă călugăriţă urmează un masterat, două sunt doctoranzi la facultăţile de istorie şi teologie, iar maica Dorina, absolventă a facultăţii de Medicină, este în ultimul an la rezidenţiat, în Iaşi.
Deşi vin din una dintre cele mai bogate Arhiepiscopii din ţară, călugăriţele îşi continuă studiile cu ajutorul familiilor din care provin şi al unor sponsori generoşi.
„Mănăstirea nu are posibilitatea să le ajute. Le sprijină familiile din care provin şi uneori unii buni creştini, cum este cazul domnului doctor Creţeanu, care o ajută pe maica Teodora”, ne-a spus maica Heruvima.
Medici fără arginţi
Sora Dorina şi maica Teodora vor fi medicii comunităţii de maici de la Dragomirna.
Amândouă sunt din judeţul Botoşani şi au venit aici de 4, respectiv de 15 ani, după ce au terminat una facultatea şi cealaltă liceul.
Maica Teodora a fost întâi la Mănăstirea Humor, apoi la Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, la Probota şi în final la Dragomirna.
Sora Dorina a absolvit facultatea de Medicină, a dat examenul de rezidenţiat, l-a luat, apoi a renunţat şi a venit la mănăstire.
„Să nu credeţi că a venit vreuna după decepţii. Dacă vii dintr-o decepţie la mănăstire, nu stai. Ele au vrut să-l slujească pe Dumnezeu. Sunt fete retrase, nu s-ar fi putut încadra în viaţa laică”, spune maica stareţă.
Despre sora Dorina povesteşte că şi în perioada studenţiei venea mereu la mănăstire şi când, după examenul de rezidenţiat, a decis să se retragă la mănăstire, părinţii ei n-au fost de acord.
„În ciuda opoziţiei familiei, a venit. După un an i-am cerut să dea examenul de rezidenţiat din nou şi să-şi continue studiile. Avem maici bătrâne, bolnave, care au nevoie de asistenţă medicală, vin oamenii din sat şi ne cer ajutorul şi trebuie să putem să le venim în ajutor. Nu suntem rupţi de oameni, chiar dacă suntem la mănăstire. Nu a prea vrut, dar a trebuit să dea ascultare. Maica Teodora a mers la Medicină din propria ei dorinţă. După ce vor termina sperăm să putem să le facem un cabinet medical, unde să dea şi consultaţii gratuite pentru cei din sat”, afirmă stareţa Heruvima.
Majoritatea maicilor de la Dragomirna vorbesc cel puţin o limbă străină
La Mănăstirea Dragomirna sunt 50 de maici, cu o medie de vârstă de 30 de ani.
Conform stareţei, majoritatea vorbesc cel puţin o limbă străină şi sunt capabile să se descurce în orice discuţie.
Cele care au potenţial sunt trimise la studii şi încurajate să-şi deschidă mintea. Deşi nu le este uşor să vină din nou în contact cu viaţa de dincolo de zidurile mănăstirii şi mai ales cu cea din mediul studenţesc, consideră că este şi acesta un test de rezistenţă şi de ascultare. „Mănăstirea noastră a fost un mare centru de cultură şi lui Dumnezeu trebuie să-i dai ce e mai bun, nu rebuturile. Maicile trebuie să ştie să vorbească cu orice fel de oameni, societatea merge înainte şi trebuie să ne pregătim şi noi”, mai spune maica Heruvima.
(21 apr 2008, 11:42:38