Începând de luni, carnea proaspătă nu va putea fi comercializată în mod legal decât dacă va avea marcă de sănătate, care să ateste că provine dintr-un abator autorizat.
Certificatele sanitar-veterinare care însoţeau până acum produsele de origine animală dispar, locul lor urmând a fi luat de marca de sănătate şi marca de identificare.
„Începând cu data de 21 aprilie, operatorii din industria alimentară îşi asumă responsabilitatea totală pentru produsul pe care îl scot pe piaţă. Noi, ca autoritate sanitar-veterinară, vom avea doar rolul de a face controale şi inspecţii, în urma cărora să intervenim acolo unde se constată deficienţe”, a explicat doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.
Începând de luni, ştampila în formă ovală aplicată pe carne va certifica faptul că respectivul produs a fost obţinut în unităţi autorizate pentru schimburi intracomunitare (este vorba de abatoarele care respectă toate normele UE), în timp ce ştampila rotundă va viza carnea obţinută în abatoare care nu lucrează încă respectând toate normele UE, dar care beneficiază de o perioadă de tranziţie în care pot comercializa carne.
Ştampila hexagonală va fi aplicată pe carnea proaspătă de porc provenită de la porci vaccinaţi crescuţi în unităţi autorizate, în timp ce ştampila triunghiulară va fi aplicată pe carnea care nu este bună de consum.
Cinci abatoare de ultimă generaţie, în curând în judeţ
Cinci abatoare de sacrificare a animalelor, de ultimă generaţie şi conforme cu normele Uniunii Europene, vor intra pe piaţa din judeţul Suceava până în a doua jumătate a acestui an. Este vorba de cinci abatoare medii şi mari, care vor pătrunde pe piaţa din toată ţara şi din Europa.
Acestea vor fi deschise cel târziu până în septembrie, conform condiţiilor de la semnarea proiectului SAPARD.