Mii de euro şi dolari SUA falsificaţi sunt aduşi an de an din străinătate de suceveni şi plasaţi pe la diferite bănci, societăţi comerciale şi case de schimb valutar.
Deşi în cele mai multe dintre situaţii, indivizii prinşi de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava habar nu au avut că au pus în circulaţie bani contrafăcuţi (fie i-au primit din străinătate, fie au fost plătiţi cu bani falşi de către patronii la care au lucrat în Occident), au existat şi cazuri în care anumite persoane au introdus sau au încercat să introducă intenţionat în circuitul monetar sume considerabile de valută contrafăcută. Nu mai departe de sfârşitul anului trecut, poliţiştii de la Crimă Organizată au prins patru indivizi din comuna Pătrăuţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, care au adus din Grecia nu mai puţin de 2000 de euro falşi, în cupiură de 50 de euro.
Cei patru tineri, cercetaţi în stare de libertate de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată –Serviciul Teritorial Suceava, au reuşit, susţin surse din rândul anchetatorilor, să plaseze o parte din bani la diferite societăţi comerciale de pe raza judeţului. Acum câteva zile, ofiţerii de la Crimă Organizată au fost anunţaţi despre faptul că la sucursala din Suceava a unei bănci a fost plasată o bancnotă falsificată de 100 de lei.
„Diferă culoarea, calitatea hârtiei, lipsesc elementele de siguranţă”
În ultimii doi ani, poliţiştii BCCO Suceava au retras din circuitul monetar o sumă considerabilă de bani falşi.
Potrivit statisticilor, în 2006, oamenii legii au depistat nu mai puţin de 31.000 de euro, 2.900 USD şi 4.180 de lei, iar în 2007, au retras de pe piaţă 12.550 de euro, 850 de dolari şi 1100 de lei.
Şi în acest an, structurile de combatere a crimei organizate au fost sesizate despre prezenţa pe piaţă a bancnotelor falsificate, numai în primele trei luni fiind scoşi din circulaţie 990 de euro, 300 de dolari şi 50 de lei.
„În majoritatea cazurilor, falsurile se pot observa cu ochiul liber, diferă culoarea, calitatea hârtiei, lipsesc elementele de siguranţă”, explică adjunctul şefului BCCO Suceava, subcomisarul Petrică Ţibichi.
Cea mai mare captură de euro falşi
În urmă cu doi ani, poliţiştii BCCO Suceava reuşeau cea mai mare captură de valută falsă înregistrată în acel an la nivel naţional.
Ofiţerii de la Crimă Organizată au prins atunci, în flagrant, doi indivizi din Vereşti, care încercau să vândă aproape 20.000 de euro falşi, în bancnote din cupiură de 100 de euro şi 50 de euro.
În acelaşi an, câteva luni mai târziu, structurile de combatere a crimei organizate au reţinut un alt individ care încerca să plaseze pe piaţa din judeţ nu mai puţin de 5700 de euro falsificaţi. Tot în 2006, poliţiştii BCCO Suceava au reuşit să pună mâna pe doi indivizi care mergeau pe la mănăstiri şi plăteau acatiste de 10 lei cu bancnote false de 100 de dolari SUA şi cu 500 RON.
În momentul în care au fost prinşi, cei doi aveau asupra lor 1400 de dolari falşi. Anchetatorii mărturiseau că falsurile erau grosolane şi că cei doi mizau pe neatenţia maicilor sau a călugărilor de la mănăstiri.
Primii lei noi falsificaţi au apărut la Suceava
La Suceava au apărut şi primii lei noi falşi din România.
Spre sfârşitul lui 2005, poliţiştii de la Crimă Organizată au depistat şapte bancnote RON falsificate, în zona Gura Humorului, autorii fiind mai mulţi ţigani din comuna Păltinoasa.
Falsul era unul ordinar, obţinut din decuparea modelelor de bancnotă ce apăreau pe afişele de mediatizare a leului nou, scoase la acea vreme de Banca Naţională a României, şi lipirea celor două feţe ale desenului.