În primele trei luni ale anului, 97 de suceveni au intrat pe poarta unui spital sucevean şi au ieşit de acolo cu alte boli care le-au complicat viaţa. Aşa indică o statistică întocmită de Autoritatea de Sănătate Publică cu privire la numărul cazurilor de infecţii nozocomiale, adică a celor dobândite pe perioada internării.
Directorul executiv al instituţiei, doctorul Odette Nicolae, precizează că aceste date oficiale nu arată clar care este amploarea fenomenului, de vreme ce nu există un sistem real de raportare. Medicul a explicat că numărul persoanelor care contractează diverşi microbi în spitalele din judeţ este în realitate mult mai mare, dar comunicarea lor către ASP este defectuoasă.
Ce boli au provocat germenii „luaţi” din spitale
„Numărul infecţiilor nozocomiale se menţine la acelaşi nivel de anul trecut, ceea ce înseamnă că raportarea se face în continuare necorespunzător. În acelaşi timp, nici indicatorii de evaluare a activităţii managerilor de spitale nu sunt concepuţi de aşa manieră încât să stimuleze depistarea lor”, a precizat Odette Nicolae.
Şeful ASP a arătat că, în primele trei luni ale lui 2008, unităţile spitaliceşti din judeţ au raportat 97 de îmbolnăviri în rândul persoanelor internate, cu una mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În 43% din numărul total de cazuri a fost vorba de infecţii respiratorii, în 19% de infecţii urinare, în 11% de infecţii de plagă chirurgicală, în 9% de infecţii digestive, în 8% de infecţii ale organelor genitale, în 4% de infecţii cutanate, în 1% de infecţii după injecţii şi perfuzii, 5% din situaţii fiind încadrate la rubrica „alte categorii”.
Datele contabilizate de ASP plasează Pediatria în topul secţiilor celor mai riscante, cu 24% din totalul îmbolnăvirilor, urmată de Obstetrică-Ginecologie cu 21%, Chirurgie cu 6%, Nou-născuţi cu 4%, 45% din infecţii fiind raportate la alte secţii.
Lipsă de specialişti epidemiologi în spitale
În toate spitalele din lume, indiferent că sunt noi sau stau să se prăbuşească, sunt amenajate şi dotate la standarde occidentale sau dimpotrivă, nu au suferit reparaţii capitale de la înfiinţare şi dispun de mobilier vechi şi aparatură proastă, infecţiile nozocomiale sunt întâlnite.
În judeţul Suceava, care nu face excepţie de la regulă, statisticile arată însă că lucrurile stau foarte bine la acest capitol. Dacă ar fi să ne luăm după datele oficiale, numărul celor care intră în spital cu o boală şi ies cu mai multe este nesemnificativ. Din păcate, asta nu înseamnă că sistemul sanitar local este mai bun în prevenirea infecţiilor nozocomiale, ci că medicii nu le raportează.
„Ar trebui să existe o secţie sau un colectiv de supraveghere şi control care să urmărească atent evoluţia acestor cazuri. Fiecare spital ar trebui să aibă un medic epidemiolog care să se ocupe de monitorizarea infecţiilor nozocomiale, dar cu excepţia Sucevei şi Fălticeniului restul au angajat pentru aşa ceva medici infecţionişti, de laborator sau de alte specialităţi”, a punctat Odette Nicolae.
(19 apr 2008, 11:13:42
Si victime ale acestor virusuri cad atat pacientii cat si personalul medical.
Poate lumea nu stie dar multe dintre cadre s-au imbolnavit sau si-au pierdut cate un deget, chiar cate un picior din cauza acestor virusuri ca sa dau doar un singur exemplu!