Parohiile ortodoxe din judeţul Suceava vor distribui credincioşilor broşuri cu istoria Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovina (FBORB), fundaţie care a revendicat 192.000 de hectare de pădure.
Iniţiativa a aparţinut Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care a tipărit câteva mii de broşuri, sub semnătura arhiepiscopului ÎPS Pimen, şi care conţin informaţii despre demersurile FBORB de a intra în posesia suprafeţelor de pădure revendicate.
„Broşurile au fost împărţite la toate parohiile din judeţ, ele urmând a fi distribuite gratuit credincioşilor, pentru a afla informaţii despre încercările noastre de a intra în posesia acestor păduri, care au fost în proprietatea Fondului”, a declarat arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen.
În broşura „Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei – istorie şi actualitate”, ÎPS Pimen prezintă întreaga „poveste” a averilor bisericii din Bucovina, începând din anul 1775, de la ocuparea părţii de Nord a Bucovinei de către Austria, şi până la acţiunile din prezent în vederea obţinerii pădurilor.
ÎPS Pimen susţine că „Fondul Bisericesc a fost proprietar şi nu administrator al bunurilor, al proprietăţilor sale: aceasta se înţelege şi din legea privind lucrările de îngrijire a pădurilor”.
Mai mult, în broşură se arată că după desfiinţarea Fondului Bisericesc, în anul 1949, statul român s-a intabulat ca proprietar, însă pe fişa tabulară s-a menţionat că „proprietar anterior: Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei”.
„Pădurile Fondului sunt exploatate pentru finanţarea campaniilor electorale”
De asemenea, ÎPS Pimen mai spune: „cauza refuzului şi a tergiversării proprietăţilor Fondului Bisericesc nu este alta decât prelungirea timpului în vederea exploatării pădurii Fondului spre folosul politicienilor, pădurile Fondului constituind o bună sursă financiară pentru campaniile electorale şi îmbogăţirea celor care cumpără şi vând lemn spre paguba vistieriei Statului”.
După prezentarea acestei broşuri, ÎPS Pimen a subliniat că în condiţiile în care cele 192.000 hectare de teren vor ajunge în proprietatea FBORB, veniturile obţinute în urma exploatării pădurilor vor fi gestionate şi distribuite împreună cu reprezentanţi ai ministerelor, în funcţie de necesităţile judeţului Suceava.
„Veniturile vor fi folosite pentru rezolvarea unor probleme sociale ale judeţului. Iar banii nu vor fi împărţiţi doar de biserică, ci împreună cu reprezentanţii statului”, a declarat arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
(18 apr 2008, 12:18:03