Primăria Suceava a contractat ieri un împrumut de 50 de milioane de lei, de la consorţiul austriac Dexia Kommunalkredit Bank AG-BT Securities SA, împrumut care trebuie rambursat în următorii 23 de ani. Împrumutul este cel mai mare contractat de municipalitate, după 1990, în scopul dezvoltării localităţii.
În numele municipiului Suceava, contractul de împrumut a fost semnat de primarul Ion Lungu, iar pentru Dexia a semnat directorul adjunct al departamentului financiar, Wolfgang Viehauser.
La semnarea contractului, primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat că împrumutul este important deoarece prin intermediul acestuia se vor finanţa şi cofinanţa noi obiective de investiţii ce vor contribui la îmbunătăţirea mediului socio-economic al municipiului.
„Dorim ca prin această implicare proactivă şi transparentă să menţinem încrederea mediului de afaceri în autorităţile locale şi să atragem cât mai multe investiţii. Accesând aceste metode inovative de finanţare se va diminua efortul financiar pe care municipiul trebuie să-l facă pentru atingerea standardelor comunitare, asigurându-se simultan un grad de îndatorare redus în viitor”, a declarat Lungu.
Populaţia poate cumpăra obligaţiuni
La rândul său, reprezentantul consilierului financiar al municipiului, compania VMB Partners SA, Valentin Miron, a subliniat că împrumutul este format din linie de credit de tip „bridge loan” cu plafon de 50 milioane lei, pe o perioadă de 3 ani, refinanţat prin emisiune de obligaţiuni municipale pe piaţa internă de capital în valoare de maxim 50 milioane lei, cu o maturitate de 20 de ani.
„Prin faptul că populaţia poate cumpăra obligaţiuni se creează o co-interesare a cetăţenilor în finalizarea proiectelor de interes local şi se deschide calea unei comunicări directe între locuitori şi administraţia locală”, a declarat Valentin Miron.
Conform unui comunicat al Primăriei Suceava, pe perioada de tragere nu se vor rambursa rate de capital, iar dobânzile vor fi calculate şi plătite doar pentru sumele utilizate pentru realizarea obiectivelor, urmând ca atunci când tragerile vor atinge plafonul de 50 de milioane de lei să se facă refinanţare prin emisiune de obligaţiuni de aceeaşi valoare. Linia de credit „bridge loan” şi obligaţiunile vor avea o dobândă variabilă calculată în funcţie de ROBOR la 6 luni, la care se va adăuga o marjă. După trecerea la moneda euro, dobânda variabilă este calculată în funcţie de EURIBOR la 6 luni.
(17 apr 2008, 11:49:41