Colapsul în care a intrat SC MES SA Suceava este rezultatul unor ani întregi de management defectuos, pe care Dumitru Duduman, directorul societăţii, a încercat să-l cosmetizeze şi să-l ascundă.
Cu cea mai mare parte a bunurilor ipotecate şi cu datorii de aproximativ 17 milioane de lei (170 de miliarde de lei vechi), firma este pe punctul de a sucomba.
Cei care vor avea de suferit cel mai mult sunt puţinii salariaţi care au mai rămas în unitate. Cu restanţe salariale importante, oamenii se confruntă şi cu o altă dilemă. Păcăliţi de directorul Duduman să împrumute bani în nume propriu pentru a credita societatea care urma să achite ulterior aceste credite, salariaţii se tem că vor rămâne pe drumuri şi banca le va scoate la vânzare locuinţele.
O situaţie ingrată de care Dumitru Duduman nu pare prea interesat, mai ales că SC Machines Wood&Metal SRL Suceava, firmă la care este asociat împreună cu fiul său, Andrei Duduman, şi cu încă o persoană, Gelu Gafenco, a pus deja mâna pe o parte a fostului MES.
Popriri pe conturile SC MES SA Suceava
Cu datorii neachitate de mai bine de un an, cel puţin în cazul unor parteneri de afaceri, SC MES SA Suceava are şanse tot mai mici de a rămâne pe linia se supravieţuire. De altfel, executorii judecătoreşti au instituit deja măsuri asiguratorii premergătoare pentru recuperarea sumelor restante.
Unul dintre aceşti paşi a fost poprirea conturilor societăţii, dar şi aşa recuperarea sumelor datorate de SC MES SA Suceava către partenerii de afaceri s-a derulat cu mare greutate pentru simplul fapt că prioritate în încasarea banilor au avut băncile care au creditat firma condusă de Dumitru Duduman.
În prezent, executorii judecătoreşti din Suceava au în lucru peste zece dosare de executare privind SC MES SA Suceava, iar sumele sunt de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi.
Dacă unele firme, cum este şi cazul SC M-System SRL Rădăuţi, au de încasat sume modice, de câteva zeci de milioane de lei vechi, în cazul altora este vorba de miliarde de lei vechi.
Printre firmele care au apelat la ajutorul executorilor judecătoreşti se numără şi unele din străinătate. În baza unor relaţii de afaceri, câteva firme italiene au încheiat contracte cu SC MES SA Suceava şi acum aşteaptă să-şi primească banii.
Băncile şi Fiscul au prioritate la încasarea creanţelor
Rămâne de văzut dacă vreunul dintre partenerii de afaceri ai SC MES SA Suceava îşi va mai recupera vreo leţcaie, mai ales după ce Fiscul a scos la vânzare averea societăţii condusă de Dumitru Duduman. Şi aceasta pentru că, potrivit legii, prioritate la încasarea datoriilor au, în ordine, băncile, Finanţele şi abia apoi celelalte firme sau persoane particulare.
Şi cum datoriile SC MES SA Suceava numai faţă de bănci şi la bugetul asigurărilor de stat sunt de aproximativ 13 milioane de lei (130 de miliarde de lei vechi), este greu de crezut că la licitaţia programată pe 5 mai 2008 se vor încasa sume mai mari. La licitaţia organizată în această zi urmează să fie scoase la vânzare clădiri care ocupă 17.591 mp, preţul de pornire fiind de 8,37 milioane de lei (83,7 miliarde de lei vechi), precum şi o suprafaţă de 21.690 mp de teren, evaluată la 9,88 milioane de lei (98,8 miliarde de lei vechi).
(17 apr 2008, 11:32:57