Săptămâna viitoare, la Spitalul Judeţean de Urgenţă nu se vor efectua chiuretaje la cerere.
Pentru a primi cum se cuvine cel mai important moment al trăirii creştine, Învierea, în Săptămâna Mare, medicii de la această unitate sanitară nu vor face întreruperi de sarcină. Ca în fiecare an, ginecologii au decis să nu efectueze avorturi, intervenţiile de acest gen fiind amânate, de comun acord cu pacientele, până după Paşte.
Preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor, medicul ginecolog Cristian Irimie, a declarat că, săptămâna viitoare, la Spitalul Suceava nu se vor rezolva decât urgenţele, ceea ce înseamnă că întreruperile de sarcină vor fi făcute doar în cazuri extreme, respectiv gravide a căror viaţă este pusă în pericol din cauza apariţiei unor complicaţii.
„Toate sarcinile cu sângerare sunt urgenţe şi, dacă nu pot fi rezolvate medicamentos, se va recurge la chiuretaj. De asemenea, vom mai practica avortul în cazul femeilor care suferă de o boală gravă şi care nu au voie să ducă o sarcină”, a precizat medicul.
Hotărâte să facă avort chiar de Paşte
Astfel, femeile care se vor prezenta în Săptămâna Mare la spital în vederea efectuării unui chiuretaj vor fi refuzate, ele fiind obligate să aştepte până după Sărbători. În ultima săptămână a postului Paştelui, nu se vor face avorturi la cerere nici în cabinetele particulare.
În ciuda notorietăţii metodelor moderne de contracepţie, o parte considerabilă dintre femeile din Suceava le evită, una din scuzele invocate în apărarea lor fiind apariţia efectelor secundare. Ieri, doctorul Cristian Irimie a arătat că există femei care vin la spital sau la cabinetele particulare hotărâte să renunţe la sarcină inclusiv în zilele de Paşte.
El atrage atenţia că în situaţia unui avort acestea riscă să îşi piardă fertilitatea chiar de la prima intervenţie.
„Avortul a scăzut foarte mult la nivel de ţară, dar se menţine încă într-un procent deloc de neglijat. Sunt încă numeroase femeile care preferă întreruperea cursului sarcinii în locul metodelor contraceptive, ceea ce este o mare greşeală. Şi asta, pentru că se supun unor riscuri pe care le presupune evacuarea sarcinii prin chiuretaj uterin şi care sunt destul de multe, putând ajunge până la mutilarea femeii, respectiv scoaterea uterului. Riscurile apar de la începutul chiuretajului şi până la finalul lui sau apar la distanţă. În acest ultim caz este vorba despre sterilitatea secundară, cu alte cuvinte imposibilitatea de a mai avea copii. De aceea, noi sfătuim femeile să nu recurgă la avort până nu au făcut cel puţin un copil”, a punctat medicul.
123 de chiuretaje la cerere, în acest an
Doctorul Cristian Irimie a precizat că într-o perioadă în care există diverse metode contraceptive care nu implică riscuri şi sunt nedureroase, numărul sucevencelor care recurg lunar la avort este încă mare, dar o cifră exactă nu este cunoscută. Şi asta, întrucât majoritatea aleg condiţiile oferite de cabinetele particulare, care nu sunt obligate să raporteze cazurile de acest gen, motiv pentru care nu există o situaţie exactă a acestor intervenţii.
Evidenţele sunt ţinute doar de unităţile sanitare publice, cum ar fi Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava unde, de la începutul anului, 123 de femei au plătit o taxă de 35 lei pentru a li se efectua un avort. Trei dintre ele nu împliniseră încă vârsta majoratului.
„Indiferent care ar fi procentul femeilor care apelează la chiuretaj, mie mi se pare mare, deoarece există multe metode contraceptive. O femeie deşteaptă face un copil atunci când vrea ea”, a punctat medicul, adăugând că avortul, deşi este o soluţie extremă, se practică frecvent şi în rândul tinerelor până în 18 ani, dar foarte puţine dintre ele apelează la ajutorul medicilor din spital, preferând discreţia oferită de unităţile particulare.
Motive diferite
Motivele pentru care femeile decid să întrerupă sarcina sunt diferite. Unele recurg la această soluţie din cauza situaţiei financiare precare, în timp ce altele sunt nevoite să renunţe la sarcină din cauza instabilităţii familiale.
În această ultimă situaţie, este vorba de femeile necăsătorite, care au rămas însărcinate accidental sau care se află înaintea unui divorţ. Un alt factor este situaţia socială, aici fiind vorba de femei care nu au un serviciu, riscă să-şi piardă locul de muncă în eventualitatea unei gravidităţi, sau care sunt eleve ori studente.
Nu în ultimul rând, întreruperea sarcinii poate fi impusă de o problemă medicală, atunci când femeia suferă de una sau mai multe boli care nu-i permit să păstreze copilul.
(17 apr 2008, 11:14:03
E ca si cum as zice: Nu te ucid azi ci saptamana viitoare!
Parca mai conteaza pe langa milioanele de avorturi facute de la revolutie incoace daca mai faci una in plus sau in minus !