În urma derogării primite de la Uniunea Europeană, mieii din judeţ vor putea fi cumpăraţi şi în acest an din pieţe. La fel ca şi în anii trecuţi, aceştia vor putea fi sacrificaţi chiar şi în piaţă, condiţia fiind respectarea unor norme minime de igienă.
Primăriile care au în administrare pieţe ori persoanele fizice care au spaţii amenajate pentru vânzarea cărnii pot solicita autorizare de vânzare a mieilor de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.
„Punctele de sacrificare din pieţe trebuie să asigure condiţii minime de igienă, sursa de apă caldă şi rece fiind obligatorie. De asemenea, trebuie asigurat un spaţiu distinct pentru sacrificarea mieilor, ferit de ochii oamenilor, pentru a nu se crea un peisaj care nu încântă pe nimeni”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava.
În afara pieţelor, mieii vor mai putea fi sacrificaţi legal în cele zece abatoare de tăiere din judeţ care sunt în perioada de tranziţie acordată în vederea modernizărilor care să asigure un mod de lucru corespunzător normelor Uniunii Europene, şi în singurul laborator cu ştampilă ovală (conform normelor UE) din judeţ, care ar urma să se deschidă săptămâna viitoare la Rădăuţi.
Pentru ca oamenii să nu achiziţioneze miei bolnavi, sau mai rău câini în loc de miei, sunt sfătuiţi să cumpere doar carne cu ştampilă sanitar-veterinară, obligatorie în punctele de tăiere autorizată.