Problemele cu Fiscul ale SC MES SA şi ale directorului Dumitru Duduman s-au extins ca o pecingine.
În afara datoriilor imense către bugetul de stat, firma condusă „rentabil” de Dumitru Duduman are datorii şi către diverşi furnizori sau firme care au prestat servicii faţă de SC MES SA Suceava. Profesionalismul directorului Duduman şi faptul că firma ar merge bine sunt contrazise de realitate. Altfel nu s-ar putea explica de ce SC MES SA Suceava nu este capabilă să achite datorii de 46 de milioane de lei vechi, o sumă infimă pentru un agent economic de o asemenea importanţă.
Este vorba de datorii vechi de un an de zile, care trebuiau achitate cu bilete la ordin semnate personal de directorul Dumitru Duduman.
În baza unor relaţii comerciale privind activităţi de transport, SC M-System SRL Rădăuţi a primit de la SC MES SA Suceava două bilete la ordin. Primul a fost emis pe 26 ianuarie 2007, iar al doilea pe 2 martie 2007. Ambele bilete trebuiau onorate după aproximativ 30 de zile de la data emiterii, iar suma în discuţie era de 8 milioane de lei vechi într-un caz şi de 38 de milioane de lei vechi în cealaltă situaţie.
La termenul scadent, reprezentanţii firmei din Rădăuţi au avut surpriza să constate că nu-şi pot încasa banii pentru serviciile prestate.
Firesc, s-a ajuns la executorul judecătoresc, care a trimis somaţii către SC MES SA Suceava. Cum datoriile nu au putut fi stinse nici în acest mod, următorul pas este executarea silită imobiliară.
În cursul zilei de ieri am încercat să luăm legătura şi cu directorul SC MES SA Suceava, însă Dumitru Duduman nu a putut fi contactat, în ciuda insistenţelor noastre.
Licitaţia pentru vânzarea bunurilor SC MES SA, pe 5 mai 2008
Grosul datoriilor este însă către bugetul de stat şi băncile care au creditat SC MES SA Suceava pentru afacerile „profitabile” coordonate de directorul Dumitru Duduman.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava a şi publicat deja anunţul pentru vânzarea unor bunuri mobile şi imobile aparţinând SC MES SA Suceava.
Potrivit acestui anunţ, Fiscul urmează să vândă în cadrul unei licitaţii, care va avea loc pe data de 5 mai 2008, clădiri în suprafaţă totală de 17.591 mp, preţul de pornire fiind de 8,37 milioane de lei (83,7 miliarde de lei vechi).
De asemenea, pentru suprafaţa de 21.690 mp, reprezentând teren incintă aferent construcţiilor şi curţi interioare, inclusiv căi de acces, platforme tehnologice, reţele de utilităţi şi spaţii verzi, Fiscul va organiza licitaţie, preţul de pornire fiind de 9,88 milioane de lei (98,8 miliarde de lei vechi).
În total, datoriile SC MES SA Suceava către bugetul de stat se ridică la 6,4 milioane de lei (64 de miliarde de lei vechi), iar suma totală datorată de firma condusă de Dumitru Duduman este de 17 milioane de lei (170 de miliarde de lei vechi).
Duduman a avut grijă să vândă o parte din bunurile societăţii
Bunurile care vor fi scoase la licitaţie reprezintă doar o parte din averea pe care SC MES SA Suceava o avea acum câţiva ani.
În cursul anului 2006, în timp ce beneficia de eşalonări la plata datoriilor către bugetul de stat, Dumitru Duduman şi acoliţii săi din Consiliul de Conducere au vândut o parte din bunurile societăţii. Printre cumpărători s-a numărat şi SC Machines Wood&Metal SRL Suceava, firmă la care acţionari sunt Dumitru Duduman, cu 50%, fiul acestuia, Andrei Duduman, cu 20%, şi Gelu Gafenco, cu 30%.
Deşi evidenţele arată că firma SC Machines Wood&Metal SRL Suceava a acţionat ca o căpuşă, Dumitru Duduman pozează ca un binefăcător al SC MES SA.
De altfel, acesta nici nu s-a jenat să recunoască legăturile între fabrica pe care o conduce şi cea la care este acţionar. Aşa se face că MW&M are de primit de la SC MES SA peste 2 milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi), iar o bună parte dintre angajaţii SC MES SA, 105 din 130, au fost preluaţi de noua firmă înfiinţată de familia Duduman.
(16 apr 2008, 13:02:36