Primul nivel dintr-o şcoală nouă finanţată printr-un program al Băncii Mondiale trebuie demolat acum, pentru că Primăria Dolhasca a ignorat prevederile legale vizavi de construcţii în zona de protecţie a monumentelor istorice.
Astfel, Primăria Dolhasca a eliberat autorizaţie pentru ca noua şcoală să fie construită pe amplasamentul unei alte şcoli, foarte vechi, în zona de protecţie a Mănăstirii Probota, monument aflat în patrimoniul UNESCO.
Realizarea infrastructurii a început în anul 2007, sub coordonarea directă a Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Proiectant este SC Neo-Con SRL Iaşi, constructor SC Cominco, iar valoarea investiţiei, conform autorizaţiei de construcţie, este de 1.039.038 lei.
Încălcarea legislaţiei referitoare la protecţia monumentelor istorice a făcut ca Ministerul Culturii şi Cultelor să someze primăria, la sfârşitul săptămânii trecute, să ia măsuri de sistare a lucrărilor şi să demoleze ceea ce s-a construit până acum.
Maria Cojocaru a semnat „ca primarul”
Deputatul PD-L de Suceava Romică Andreica s-a sesizat în legătură cu cele întâmplate şi a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că vinovat de această situaţie este numai primarul oraşului Dolhasca, Maria Cojocaru, care, deşi se află la al doilea mandat, a semnat autorizaţia de construcţie fără să fie respectate prevederile legale.
„La emiterea autorizaţiei de construcţii, primarul a omis să solicite avizul Ministerului Culturii şi Cultelor. Cei de la minister au fost vineri la Probota şi nu numai că au sistat lucrările, dar au solicitat şi demolarea a ceea ce s-a construit până acum, respectiv parterul. Este păcat că o greşeală a unui primar la al doilea mandat împiedică dezvoltarea unei comunităţi şi vor suferi mulţi copii”, a arătat deputatul.
PD-L cere primarului de Dolhasca să-şi plătească financiar greşeala
Primarul Maria Cojocaru a afirmat iniţial că administraţia locală nu are nici o legătură cu această eroare, deoarece este vorba despre o finanţare integral externă, că licitaţia s-a derulat la Ministerul Educaţiei şi singurul vinovat ar fi proiectantul.
Ulterior, ea a recunoscut că tehnicianul de urbanism angajat în primărie nu a solicitat, la eliberarea autorizaţiei, avizul Ministerului Culturii.
„N-a considerat necesar, având în vedere că şcoala nouă se ridică pe amplasamentul celei vechi. Nu pot să spun mai mult, am greşit, asta este”, a spus Maria Cojocaru.
Deputatul Andreica a mai spus că va face o interpelare ministrului Culturii şi Cultelor pentru a identifica o soluţie care să permită ridicarea şcolii. „Probabil va trebui să fie refăcut proiectul, iar costurile refacerii trebuie să fie imputate doamnei primar”, consideră deputatul.
(15 apr 2008, 12:02:32