Firma MES Suceava a ajuns cu paşi repezi acolo unde a călăuzit-o, prin modul în care a manageriat-o, directorul Dumitru Duduman. Administraţia Financiară a Contribuabililor Mici şi Mijlocii a dat, ieri, anunţul de vânzare a bunurilor imobile a societăţii- clădiri şi terenuri – pentru recuperarea unei datorii la bugetul de stat de nu mai puţin de 6,4 milioane de lei (64 miliarde de lei vechi). Datoriile totale, însă, se ridică la aproximativ 17 milioane de lei.
Trebuie precizat că, în urma vânzării, prioritate nu are Fiscul, ci băncile şi firmele la care MES este datoare, precum şi executorii judecătoreşti care şi-au înscris creanţele în Cartea Funciară înaintea Administraţiei Financiare.
Acesta este finalul aşteptat, având în vedere situaţia financiară dezastruoasă în care a ajuns, cu toate bunurile şi conturile sub sechestru. MES avea în faţă doar două alternative: să fie scoasă de Fisc la mezat sau insolvenţa.
Bunurile societăţii, fără utilajele existente, sunt evaluate în acest moment la 15 milioane de lei.
Vândută pentru rate neachitate de 20-30 de milioane lei vechi lunar
Nu trebuie uitat că societatea a ajuns aici pentru că, după ce în 2006 i s-a aprobat eşalonarea la plată a datoriilor acumulate la bugetul asigurărilor de stat, nu a achitat obligaţiile curente la contribuţia pentru risc şi accidente de muncă.
Suma pe care ar fi trebuit să o plătească lunar era de 20-30 de milioane de lei vechi.
Dacă MES îşi plătea ratele lunare conform graficului de eşalonare, în luna noiembrie a anului trecut nu ar mai fi avut datorii la buget şi i s-ar fi anulat penalităţi şi majorări de întârziere de 40 de miliarde de lei vechi.
Se pare că Duduman şi cei din jurul lui, din conducerea MES, au considerat că o firmă fără datorii nu e tocmai ceea ce-şi doresc şi au făcut exact ceea ce trebuia: au încălcat graficul de eşalonare. Adică au plătit ratele la asigurările pentru pensii, sănătate, şomaj şi către primărie, care erau mult mai mari, dar n-au plătit câteva zeci de milioane la contribuţia pentru risc şi accidente de muncă. În acest fel au pierdut toate facilităţile. Creditorii au încercat executarea silită, iar societatea s-a apărat până acum în instanţă cerând amânări la executări.
Singurul lucru notabil în aceşti ultimi ani, vizavi de MES, a fost vânzarea de active. În 2004, 2006 şi 2007 a vândut clădiri şi terenuri de 10,840 de milioane de lei.
Unul dintre cei mai importanţi cumpărători a fost chiar Dumitru Duduman. Directorul SC MES SA a vândut către propria-i firmă, SC Machines Wood&Metal SRL, utilaje, terenuri, depozite şi hale de producţie.
Conform actelor de vânzare-cumpărare, suma plătită a fost de 2 milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi) pentru hala de sculerie, care cuprinde mai multe parcele, una în suprafaţă de 2.408 mp, o alta de 235 mp şi a treia de 18 mp.
În acelaşi preţ a mai fost achiziţionat un depozit şi un grup social, cu suprafeţele de 230,96 mp, respectiv cotă de ½ din 240 mp. Tranzacţia a mai inclus un teren cu şi fără construcţii cu o suprafaţă totală de 2.781 mp, precum şi un şir întreg de mijloace fixe.
Firma lui Duduman-patronul, aşteptată să cumpere ceea ce a administrat Duduman-directorul
MW&M este controlată aproape în întregime de familia Duduman. Fostul şi actualul director al SC MES SA Suceava deţine 50% din acţiunile firmei, în timp ce fiul acestuia, Andrei Duduman, are o cotă de 20%, diferenţa de 30% fiind în proprietatea unui anume Gelu Gafenco.
Odată cu o parte din terenuri şi hale, MW&M a preluat şi 105 din cei 130 de angajaţi. Va fi interesant de urmărit dacă firma la care Duduman este proprietar va depune ofertă pentru cumpărarea celei la care este director. Reprezentanţii Administraţiei Financiare se aşteaptă la două evenimente legate de vânzarea MES.
Unul ar fi ca societatea să conteste vânzarea, iar celălalt, ca la primele două şedinţe de vânzare să nu apară nici un cumpărător, astfel ca preţul de pornire a licitaţiei să scadă la 75 la sută, respectiv 50 la sută.
Dacă MW&M se va înscrie la licitaţie este foarte probabil ca Duduman să explice acest fapt aşa cum face întotdeauna când este întrebat despre relaţia dintre cele două societăţi, MES şi MW&M, ca un gest de binefacere a celei de-a doua faţă de prima. MES are datorii către MW&M de circa 20 de miliarde de lei vechi.
(15 apr 2008, 11:19:49
Bravo uite asa se dau bumurile in SV
Si cei care ar trebui sa puna legea in aplicare nu freaca tot pe noi astia mici si prosti care le platim salariile, dar de salariile lor sunt de sute de ori sau mii, mai mici decit vilele construite pe spagile si banii din aceste bumuri
La multi ani romine si tot prost sa fii ca si pina acum