Caz fără precedent în justiţia suceveană. Preşedintele unei instanţe şi-a dat în judecată colegii, care acum câteva zile solicitaseră, la rândul lor, demiterea şefei lor. Nebunia se petrece la Judecătoria Vatra Dornei, iar protagonişti sunt preşedinta în exerciţiu, Codrina Iosana Martin, pe de o parte, şi ceilalţi doi magistraţi care activează la această instanţă, Felicia Marian şi Ilie Cotoman, pe de altă parte. Cei trei judecători şi-au dat întâlnire ieri la Tribunalul Suceava, preşedintele acestei instanţe având ingrata misiune de a rezolva litigiul dintre magistraţii din Vatra Dornei.
Atacul magistraţilor Ilie Cotoman şi Felicia Marian
Conflictul mocnit dintre magistraţii Judecătoriei Vatra Dornei a început să ardă cu vâlvătăi la mijlocul lunii martie a acestui an.
Pe 14 martie 2008, Colegiul de conducere al Judecătoriei Vatra Dornei, din care fac parte judecătorii Felicia Marian şi Ilie Cotoman, a dezbătut „problemele generale ale acestei instanţe şi a adoptat o hotărâre menită să asigure buna organizare şi funcţionare a acesteia”. În baza acestei hotărâri s-au înfiinţat module de lucru, care să asigure continuitatea grefierilor în şedinţele de judecată. Colegiul de Conducere a şi motivat această decizie prin faptul că au existat cereri din partea grefierilor, dar şi prin faptul că numărul grefierilor este dublu faţă de cel al magistraţilor.
„În prezent, în fiecare şedinţă de judecată, intră, de regulă, câte doi grefieri, ceea ce duce la fragmentarea şedinţelor de judecată, la deficienţe în folosirea cât mai operativă a bazelor de date”, este motivarea dată de judecătorii Marian şi Cotoman.
O altă măsură adoptată a fost schimbarea unor atribuţii ale judecătorilor. Astfel, compartimentul de informare şi relaţii cu publicul şi purtător de cuvânt al Judecătoriei Vatra Dornei a fost numit Ilie Cotoman. Decizia a fost motivată prin aceea că înainte de a ajunge magistrat, acesta a fost ziarist şi are experienţă în domeniu.
De asemenea, s-a hotărât ca atribuţiile privind evidenţa Monitoarelor Oficiale să fie preluate de un grefier cu studii superioare, pentru degrevarea unor sarcini de serviciu care reveneau judecătorilor. Aceasta s-a justificat prin faptul că există doar trei judecători la instanţă, iar numărul de dosare ce trebuie soluţionat este foarte mare.
În fine, o altă măsură luată a fost aceea ca magistraţii să poată intra fără restricţii în instituţie.
Până pe 14 martie, pentru a intra în sediul Judecătoriei Vatra Dornei în afara orelor de program, judecătorii aveau nevoie de acceptul preşedintelui, la fel cum se întâmpla şi la orice vizită a unei persoane din exterior în timpul orelor de lucru.
Contraatacul preşedintei Codrina Iosana Martin
După câteva săptămâni de la adoptarea măsurilor de către Colegiul de Conducere, mai exact pe 1 aprilie 2008, a fost convocată Adunarea generală a Judecătoriei Vatra Dornei, acolo unde a participat şi conducerea Curţii de Apel Suceava. Pentru că atât magistraţii Ilie Cotoman şi Felicia Marian, cât şi preşedinta Codrina Iosana Martin au rămas pe poziţii de luptă, inevitabilul s-a produs.
Pe 2 aprilie, Cotoman şi Marian au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii şi au cerut nici mai mult nici mai puţin decât demiterea preşedintelui Judecătoriei Vatra Dornei.
Codrina Iosana Martin nu a rămas impasibilă şi a reacţionat imediat. Prima măsură a fost aceea de a convoca Colegiul de Conducere al instanţei pentru a cere revocarea hotărârii din 14 martie 2008. Cum din acest Colegiu făceau parte judecătorii Ilie Cotoman şi Felicia Marian, cererea a fost respinsă ca inadmisibilă.
A urmat pasul doi. Codrina Iosana Martin a atacat în instanţă hotărârea Colegiului de Conducere, prin care a cerut suspendarea hotărârii din 14 martie, iar ieri dosarul s-a aflat pe rolul Secţiei Comerciale şi Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava.
Reclamanta şi pârâţii, la judecată în faţa Tribunalului
La termenul de ieri au fost prezente toate părţile implicate, adică cei trei judecători. Ilie Cotoman şi Felicia Marian au declarat că prin controversata hotărâre din 14 martie nu au dorit altceva decât să îmbunătăţească activitatea instanţei de judecată.
„Citarea noastră în calitate de pârâţi este un act tendenţios, efectuat cu rea credinţă, în scopul de ne umili şi a ştirbi demnitatea noastră de magistraţi”, a spus Felicia Marian, după care i-au dat lacrimile.
La rândul său, Ilie Cotoman a spus că este abuziv şi denigrator ca un magistrat să nu poată intra în sediul instituţiei unde lucrează fără aprobarea preşedintelui Judecătoriei.
„În loc să fim încurajaţi şi felicitaţi că venim să muncim, pentru a soluţiona în termenul legal dosarele aflate pe rol, nouă ni se pun tot felul de piedici”, a spus Ilie Cotoman.
În replică, Codrina Iosana Martin a declarat că prin hotărârea luată în Colegiul de Conducere al Judecătoriei Vatra Dornei se simte lezată şi nu-şi poate exercita atribuţiile de serviciu în mod corespunzător.
După ce s-au contrat în privinţa calităţii procesuale a „petentei” Codrina Iosana Martin şi şi-au expus punctele de vedere, cele două părţi au fost anunţate de preşedintele de şedinţă, nimeni altul decât preşedintele Tribunalului Suceava, judecătorul Doru Bunduc, că soluţia va fi anunţată luni, 14 aprilie.
„Nu am mai suportat umilinţa”
La ieşirea din sala de judecată, Ilie Cotoman şi Felicia Marian au oferit şi alte amănunte despre situaţia de la Vatra Dornei. Potrivit celor doi, din cauza presiunii sub care se lucrează la această instanţă, în ultimii doi ani şi-au găsit alte locuri de muncă doi judecători şi un grefier şef.
„Colectivul a fost divizat, iar demiterea preşedintelui este singura cale de a rezolva problemele apărute. Este o situaţie regretabilă şi fără precedent în justiţia din România. Nu am mai suportat umilinţa şi sperăm ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii care se vor deplasa la Vatra Dornei să ia măsurile legale care se impun”, au declarat judecătorii Ilie Cotoman şi Felicia Marian.
Blestemul Judecătoriei Vatra Dornei
Judecătoria Vatra Dornei pare blestemată. În urmă cu mai bine de un an, fosta preşedintă a instanţei, Elena Simionescu, a fost reclamată la CSM de practici oculte. Simionescu a fost acuzată de vrăjitorie şi că ar fi creat o atmosferă tensionată la Judecătoria Vatra Dornei, prin aceea că ar fi făcut ritualuri cu apă, noroi şi alte lichide, sare şi piper, pe birourile colegilor judecători.
După îndepărtarea Elenei Simionescu din cadrul acestei instanţe părea că totul a revenit la normal. A fost o linişte aparentă, care s-a spart luna trecută.
Mai trebuie spus că dintre cei trei judecători, Felicia Marian este cea mai veche şi activează la această instanţă din 1997, în timp ce Ilie Cotoman activează la Judecătoria Vatra Dornei din decembrie 2007.
De cealaltă parte, Codrina Iosana Martin se află în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Vatra Dornei din 1 mai 2006.
Nebunia va fi soluţionată săptămâna viitoare, când la Judecătoria Vatra Dornei vor veni reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii pentru o cercetare amănunţită.
Judecătoria Vatra Dornei, „închisă” pentru o zi
Pentru că Felicia Marian, Ilie Cotoman şi Codrina Iosana Martin înseamnă de fapt toţi magistraţii Judecătoriei Vatra Dornei, ziua de ieri a fost una specială pentru această instanţă. Deplasarea la Suceava, la sediul Tribunalului, a celor trei judecători a echivalat cu sistarea oricărei activităţi la instanţa din Vatra Dornei.
Practic, vineri, 11 aprilie 2008, Judecătoria Vatra Dornei a fost „închisă”, toate procesele programate ieri fiind amânate din cauza disputelor dintre magistraţi.
(12 apr 2008, 11:28:57
Faptul ca a am avut emotii la aderarea in UE s-a datorat tot sistemului justitiar din Romania.
Acesti oameni nu-si fac datoria desi sunt cei mai bine platiti oameni din Romania. Plus ca au sporuri si facilitati pe care altii nici macar nu si le imagineaza.
Si ei drept raspuns la beneficiile pe care le au ce fac ? Se tin de brasoave, prostii si podlogarii pe banii nostri!
Mai bine banii astia i-ar da in sanatate!