Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 apr 2008 - Anul XIII, nr. 86 (3767)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Zone întregi cu muniţie de război activă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muniţia de război rămasă pe teritoriul judeţului Suceava din perioada celor două războaie mondiale continuă să iasă la iveală frecvent.

Proiectile, bombe, grenade şi alte elemente de muniţie, marea majoritate încă active, ceea ce înseamnă că pot exploda cu uşurinţă atunci când sunt atinse, sunt descoperite cu ocazia unor lucrări agricole sau de construcţii, atunci când apele învolburate spală malurile unor cursuri de apă, sau la tăierea copacilor (proiectile rămase în trunchi din momentul în care au fost lansate).

Anul trecut, grupa pirotehnică a pompierilor abilitată să asaneze muniţia veche a avut 76 de intervenţii pe raza judeţului, în timp ce în acest an au fost efectuate alte nouă misiuni de acest fel. Cum cea mai mare parte a muniţiei iese la iveală odată cu demararea lucrărilor agricole de primăvară, este de aşteptat ca numărul intervenţiilor să crească semnificativ în următoarea perioadă.

 

60 de proiectile, zeci de grenade şi bombe

Cel mai adesea, oamenii dau peste proiectile rămase neexplodate din timpul celui de-al doilea război mondial. Anul trecut, specialiştii de la Grupa Pirotehnică a Formaţiunii de Protecţie Civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au ridicat de pe raza judeţului 60 de proiectile. Urmează grenadele de mână defensive, 15 găsite anul trecut, şi grenadele antitanc şi bombele de aruncător, câte şase descoperite în 2007. Au mai fost găsite în ultima vreme pe raza judeţului şi bombe de aviaţie, focare de artilerie, mine antiinfanterie, precum şi cartuşe de infanterie.

Atunci când dau peste un element de muniţie, oamenii sunt sfătuiţi să sesizeze imediat poliţia, care asigură paza în zonă până ce specialiştii din domeniul pirotehnic ajung la faţa locului.

După cum ne-a explicat locotenent-colonelul Cristinel Anton, şeful Grupei Pirotehnice din cadrul ISU Suceava, intervenţia pentru asanarea pirotehnică a muniţiei este complicată şi riscantă.

„Mai întâi se asigură zona în care trebuie să intervenim. Urmează apoi identificarea, dezgroparea şi ridicarea proiectilului. Se ajunge apoi la etapa transportului, şi ea deosebit de riscantă, după care urmează depozitarea provizorie a muniţiei într-un loc în care rămâne până la momentul distrugerii în deplină siguranţă într-un poligon”, a explicat locotenent-colonelul.

După cum spun pirotehniştii, cea mai riscantă etapă este cea a transportului muniţiei, adesea aceasta fiind adusă din zona de munte a judeţului până în municipiul Suceava. Pentru ca riscul să fie minim, elementele de muniţie sunt transportate în rumeguş.

 

90% din muniţia găsită este activă

Şeful Grupei Pirotehnice ne-a explicat şi de ce proiectilele, bombele şi grenadele sunt atât de periculoase, chiar şi după zeci de ani în care au stat în pământ sau în trunchiul unor copaci.

„Din analizele noastre, 90% din elementele de muniţie găsite au fost trecute prin gura de foc, însă nu au explodat la impact. În aceste condiţii, explozibilul a rămas în interior şi şi-a păstrat calităţile. El este doar destabilizat, ceea ce îl face şi mai sensibil la orice contact”, a explicat Cristinel Anton.

Cel mai adesea, elemente de muniţie se găsesc în zona de munte a judeţului, dar şi în câteva comune din apropierea municipiilor Fălticeni şi Rădăuţi.

Frecvent, în locul în care sunt găsite una-două proiectile sau grenade, după o examinare profesionistă a locului se mai găsesc şi alte elemente de muniţie, acest proces de inspectare a zonelor în care sunt găsite astfel de materiale fiind obligatoriu la fiecare intervenţie.

 

Copii mutilaţi de un proiectil

Avertismentele pompierilor, cu privire la faptul că proiectilele pot mutila sau chiar ucide, condiţii în care nu trebuie nici măcar atinse, nu sunt întotdeauna respectate. Adesea, ţăranii transformă proiectilele sau grenadele în „suveniruri” pe care le depozitează în propria gospodărie.

Ultimul caz de mutilare cu proiectile neexplodate înregistrat în judeţul Suceava s-a petrecut în luna martie a anului trecut. Atunci, doi fraţi din comuna Cârlibaba au ajuns în stare gravă la spital, după ce au încercat să spargă gheaţa de pe un pârâu din localitate cu un proiectil găsit în zonă. Cei doi minori, alături de încă doi fraţi, obişnuiau să colecteze fier vechi pentru a face un ban. Unul dintre copii s-a ales cu leziuni grave la un ochi, în timp ce celălalt a necesitat un transplant de piele pentru a putea fi salvat.

Imediat după accident, dându-şi seama la ce risc se expune, unchiul copiilor a sesizat poliţia, anunţând că are depozitată de mai multă vreme în gospodărie o bombă de aviaţie de nu mai puţin de cinci kilograme.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zone întregi cu muniţie de război activă.
 Vizualizări articol: 2168 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zone întregi cu muniţie de război activă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Razboi trimis de
(11 apr 2008, 12:22:48
daca atat de multa munitie a ramas neexplodata, stau si ma gandesc cata munitie a explodat...
2.   Boambe trimis de
(11 apr 2008, 13:33:35
....dar si cata munitie neexplodata se mai gaseste inca....exact ca si la iceberguri...partea nevazuta e mult mai mare

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei