Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 apr 2008 - Anul XIII, nr. 86 (3767)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suceava

Pacienţii internaţi, rezistenţi la antibiotice din cauza tratamentelor incorecte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul Judeţean de Urgenţă supravieţuieşte în condiţii de sărăcie şi cu lipsuri care pun în pericol pacienţii. Cea mai mare unitate sanitară suceveană, care numără peste 1.300 de angajaţi şi oferă asistenţă sanitară unui număr de aproximativ 40.000 de persoane în fiecare an, nu are nici până la această oră buget, prin nesemnarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Acest neajuns se reflectă îndeosebi în aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare, extrem de deficitară în ultima perioadă, care nemulţumeşte atât personalul medical cât şi bolnavii internaţi.

Din cauza lipsurilor, doctorii sunt nevoiţi să schimbe regulat schemele terapeutice pentru a putea trata cât de cât cazurile avute în grijă sau trimit pacienţii să-şi cumpere cele necesare.

În acelaşi timp, o parte dintre bolnavi preferă să ceară externarea şi să se trateze în ambulatoriu, chiar dacă sănătatea lor impune supraveghere sanitară în regim de internare.

 

„Când vrei să înmormântezi ceva, dai pe mâna unei comisii”

Ieri, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Cristian Irimie, a arătat că spitalul se confruntă cu foarte multe lipsuri şi a apreciat că responsabilitatea pentru situaţia de criză nu poate fi pusă doar pe seama lipsei bugetului, ci şi pe proasta activitate desfăşurată de serviciul de aprovizionare şi de farmacista şefă din spital.

Medicul a răspuns acuzelor aduse de administraţia unităţii, reprezentată de dr. Doina Ganea Motan, cum că toţi colegii săi fac un abuz prescriind nejustificat medicamente, declarând că dacă nu se iau măsuri ferme împotriva responsabililor de aprovizionare şi farmacie, spitalul se va confrunta mereu cu neajunsuri la acest capitol, indiferent de câţi bani vor fi în cont.

„La spitalele din Rădăuţi şi Gura Humorului există medicamente. La Suceava, nu se pune problema tratării unui număr mai mare de bolnavi sau de cazuri dificile, ci este vorba de serviciul de aprovizionare şi farmacista şefă, care nu-şi fac deloc datoria, trăiesc de pe urma muncii doctorilor. În fişa postului scrie că trebuie să asigure medicamente, nu să-şi găsească tot felul de scuze.

Noi comitem un abuz prin faptul că trimitem pacienţii să-şi achiziţioneze cele necesare sau cumpărăm singuri unele produse, de la diverşi reprezentanţi ai firmelor de medicamente care vin în spital, pentru a avea în situaţiile de criză.

Am fost acuzaţi că terminăm repede cefalosporinele, dar ce să facem dacă sunt zile când antibioticele uzuale nu există? Tratăm cu ce avem”, a spus Irimie, adăugând că anunţatele verificări ale Comisiei de Prescripţie a Antibioticelor nu vor îmbunătăţi lucrurile.

„Când vrei să înmormântezi ceva, dai pe mâna unei comisii”, a punctat preşedintele Colegiului Medicilor Suceava.

 

Sistemul greoi de licitaţii, printre vinovaţi

Mulţi dintre angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă nu se feresc să spună că schimbarea medicamentelor de la o zi la alta, în funcţie de stocurile existente, nu este benefică şi că în acest context nu se poate vorbi de o îmbunătăţire a stării de sănătate.

Aspectul este recunoscut şi de managerul general, dr. Doina Ganea Motan, care a arătat ieri că în spital a fost depistat un germene mai rar întâlnit, rezistent la antibiotice. Microbul, Acinobacter, a fost izolat până acum la un pacient internat.

„Aşa se întâmplă dacă tratezi cu toate felurile de antibiotic, inclusiv de ultimă generaţie. Le-am cerut medicilor în nenumărate rânduri să facă apel la protocoalele de profilaxie cu antibiotice, care nu trebuie să dureze mai mult de 24 de ore şi trebuie să cuprindă medicamente de generaţia II, nu de III – IV, prin care se creşte rezistenţa la antibiotice şi se pierd şi vieţi”, a spus directorul unităţii.

În acest context trebuie menţionat că, potrivit reprezentanţilor Autorităţii de Sănătate Publică Suceava, Acinobacter este un germene oportunist, incriminat de producerea infecţiilor nozocomiale (dobândite pe perioada spitalizării), care se dezvoltă în condiţii de imunitate precară a organismului. În judeţ, acest microb rar a fost depistat ultima oară în urmă cu aproximativ doi ani.

Dr. Motan a mai arătat că disfuncţionalităţile sunt create de actualul mod de finanţare şi de sistemul greoi de licitaţie, precizând că mulţi furnizori fie nu se înscriu sau refuză să livreze la preţurile mici pe care le oferă spitalul, fie fac contestaţie tergiversând procesul de achiziţionare.

În opinia şefului spitalului, aceste neajunsuri sunt dublate de „superficialitatea” cu care medicii fundamentează necesarul de medicamente, secţii printre care Hematologie, Gastroenterologie şi Interne fiind obligate să facă noi referate, deoarece cele înaintate nu erau întocmite corespunzător.

 

Externări la cerere şi continuarea terapiei în regim ambulator

Situaţia de criză din spital care presupune internări cu medicamente de-acasă a fost confirmată ieri de mai mulţi bolnavi.

Oamenii declară că s-au săturat de faptul că spitalul nu le asigură de nici unele, chiar dacă ei îşi plătesc conştiincios dările la Sănătate, şi spun că preferă să se externeze şi să se trateze în regim de ambulator. „De ce să stau aici, în mizerie, şi să nu dorm în patul meu? Lenjeria e ruptă, mirosuri urâte şi murdărie peste tot, doar personalul parcă e ceva mai atent. Totuşi, asta nu mă ajută prea mult, fiindcă la urma urmei ce mă interesează pe mine tonul pe care mi se spune că trebuie să-mi procur singur ba una, ba alta”, a răbufnit ieri un pacient de la Chirurgie.

 

Aflux mare de pacienţi pentru farmaciile din zona Spitalului

Lipsurile din spital se transformă însă într-o afacere prosperă pentru farmaciile din zonă. Unitatea de profil aflată chiar la poarta unităţii, Dona, face zilnic bani frumoşi de pe urma bolnavilor care ajung la spital. Potrivit angajaţilor farmaciei, 80% din vânzări provin de la această categorie de pacienţi. Bolnavii de la Spitalul Suceava cumpără de toate, de la seringi, feşe, vată, plasturi, perfuzoare, până la soluţii perfuzabile (arginină, glucoză), fiolaje (antiinflamatoare, vitamine – B1, B6, Aspatofor, Venofer), antibiotice şi medicamente pentru inimă. „Vin în pijamale şi cumpără pastile la bucată pentru cele câteva zile în care stau internaţi. Îşi iau pentru 2 – 3 zile, până ajung la medicul de familie după compensate”, a precizat o farmacistă.

Restul unităţilor de profil situate în zona Spitalului Suceava au la rândul lor un aflux mare de pacienţi internaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacienţii internaţi, rezistenţi la antibiotice din cauza tratamentelor incorecte.
 Vizualizări articol: 777 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pacienţii internaţi, rezistenţi la antibiotice din cauza tratamentelor incorecte5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dati-i un avans acestui medic trimis de
(11 apr 2008, 13:15:10
nu cred ca este corect sa auzi ..tratam cu ce avem.....ptr ca un bolnav daca iti da doctore 10 lei nici nu te uiti la el..atata are bietul om....deci ar trebui analizata sityuatia...tratam cum se cuvine ..cum este corect.....nu tratam cu ce avem....deci ar trebui pedepsiti acesti medici care se exprima astfel
2.   Priviti-i figura !!!!! trimis de
(11 apr 2008, 14:10:08
cum poate un betivan ,un plitician ,,trubadur'' ,un ffffff ...slab profesional ,etc. sa-si bata joc de efortul unor adevarati meseriasi in domeniul medicamentelor si al devotamentului pentru sanatatea bolnavilor care vin in acest spital ? RUSINEEEEEE !!!!
3.   Doi trimis de
(11 apr 2008, 15:32:47
SPITALELE din romania, (majoritatea spun cele prin care m-am perindat), sunt pline de mita si bataie de joc. La noi la SV ca sa stai in spital 10 zile pentru ceva mai minor nu o operatie etc trebuie sa ai la tine intre 200-400 RON pentru spaga care incepe de la intrare pina la iesire. Spun de la intrare pentru ca si portarii sau smecherit pentru a ntra in spital cer 1 RON sau 2 in fct de masina(dacie-passat ultimul model) dar nu iti dau chitanta , concluzia e ca spaga vruta sau nevruta incepe de la intrare. DAca stai pe holul de la urgente ai sa vezi PCR-urile(pilele) care intra pe nesimtite in camere dar sunt tratati ca niste domni. Sfatul meu facetiva cit mai multe pile ca sa puteti fi tratat cum ar trebui sa fie tratat un om care plateste asigurare lunara la CAS si care nu este tocmai mica pentru ca se plateste de catre angajat si de catre angajator deci suma este aproximativ in jurul la 100 RON pe luna de om si noi poate ajungem 1 -5 ori intro viata la spital
4.   Niste hoti trimis de
(11 apr 2008, 16:22:37
bine zis ca incepe cu portarul.asta pana se gaseste cineva sa le vina de hac . Intr-o seara era mut de beat cu poarta inchisa , cred ca ramasese pe uscat.
5.   Spaga e la putere trimis de
(12 apr 2008, 22:43:22
fara spaga esti mort garantat in "marele spital sucevean ca ti-e si greata cand ii auzi"cu sobolani cu un milion de microbi cu o saracie lucie si cu niste fitosi de doctori care mai de care mai mandru de "prestatia lui"(care oricum lasa de dorit incepand cu directorul general care lui chiar ii PASA DE PACIENTI -BINEINTELES CU GHILIMELE DE RIGOARE SI PANA LA PORTAR TOTI O APA SI-UN PAMANT ,PACAT DE CEI CARE AJUNG ACOLO SI NU SE DUC IN ALTA PARTE UNDE sunt tratati cu responsabilitate si finete.RUSINE SA LE FIE -NIMIC NU AU IN CAP DECAT -BANUL!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei