SC MES SA Suceava este pe cale să devină istorie. Principalul artizan al dispariţiei societăţii pare a fi nimeni altul decât veşnic directorul Dumitru Duduman. Şi pentru că cine împarte parte îşi face, Duduman şi-a tras şi el o halcă frumuşică din SC MES SA, într-o zonă unde valoarea terenurilor pe piaţa imobiliară creşte de la o oră la alta. Cu datorii de peste 6,4 milioane de lei (64 de miliarde de lei vechi) numai la bugetul de stat şi cu toate activele care au mai rămas în patrimoniu girate către diferite bănci, societatea pare să aibă zilele numărate.
Pentru că datoriile către bugetul de stat au crescut mereu în ultimii ani, s-a ajuns ca în martie 2008 SC MES SA să aibă debite de peste 6,4 milioane de lei.
La această sumă se mai adaugă credite de la bănci în valoare de peste 6 milioane de lei şi încă aproximativ 3 milioane către diverşi furnizori, astfel încât societatea este înglodată în datorii şi doar printr-o minune s-ar mai putea salva de la faliment.
De altfel, reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava nu exclud posibilitatea ca în următoarele săptămâni să scoată la vânzare bunurile societăţii, evaluate în acest moment la 15 milioane de lei, fără utilajele existente.
Cum s-a ajuns la acest prag critic? Răspunsurile trebuie căutate în trecut. Ca urmare a datoriilor imense acumulate la bugetul asigurărilor de stat şi a imposibilităţii de a le achita integral în scurt timp, conducerea SC MES SA, prin directorul Dumitru Duduman, a solicitat la acea vreme, Direcţiei Muncii, plata eşalonată a sumelor. Cererea a fost aprobată, iar SC MES SA Suceava a intrat în programul acestor înlesniri, fiind obligată să respecte o serie de condiţii. Una dintre acestea era ca pe întreaga perioadă a derulării eşalonărilor la plata obligaţiilor către bugetul de stat firma să nu înstrăineze nici un bun.
Ori, această cerinţă a fost încălcată cu vârf şi îndesat în februarie 2006, când tot ce aparţine de SC MES SA, în vecinătatea defunctului SC ROMUPS SA, a fost vândut la bucată. Ca urmare, societatea a pierdut înlesnirile acordate şi, în plus, i s-au calculat debite, incluzând şi majorări, în valoare de 4 milioane de lei (40 de miliarde de lei vechi).
Duduman & fiul au pus mâna pe o adevărată comoară imobiliară
Nu se ştie ce s-a întâmplat cu banii încasaţi din vânzarea bunurilor, pentru că la bugetul de stat nu a ajuns nici un leu. Oricum, la şedinţa de vânzare din februarie 2006, SC MES SA Suceava a încasat, cel puţin teoretic, peste 7 milioane de lei (70 de miliarde de lei vechi). În 2004, 2006 şi 2007 MES a vândut active pentru 10,84 milioane lei, conform fostului director economic Luciea Pavel. Consilierul juridic Liliana Daneliuc susţine că cea mai mare parte a banilor din vânzări au mers la buget, numai că cifrele de la ANAF nu arată acest lucru.
Unul dintre cei mai importanţi cumpărători a fost chiar Dumitru Duduman. Directorul SC MES SA a vândut către propria-i firmă utilaje, terenuri, depozite şi hale de producţie, într-o tranzacţie care lasă multe umbre de îndoială.
SC Machines Wood&Metal SRL Suceava a plătit, conform actelor de vânzare-cumpărare, suma de 2 milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi) pentru hala de sculerie, care cuprinde mai multe parcele, una în suprafaţă de 2.408 mp, o alta de 235 mp şi a treia de 18 mp. În acelaşi preţ a mai fost achiziţionat un depozit şi un grup social, cu suprafeţele de 230,96 mp, respectiv cotă de ½ din 240 mp. Tranzacţia a mai inclus un teren cu şi fără construcţii cu o suprafaţă totală de 2.781 mp, precum şi un şir întreg de mijloace fixe.
Practic, Dumitru Duduman a intrat în posesia unor bunuri a căror valoare creşte permanent, cel puţin dacă ar fi să ne luăm după modelul SC ROMUPS SA, societate cumpărată cu aproximativ 2,5 milioane de euro şi vândută la scurt timp cu circa 9,3 milioane de euro.
SC Machines Wood&Metal SRL Suceava este controlată aproape în întregime de familia Duduman. Fostul şi actualul director al SC MES SA Suceava deţine 50% din acţiunile firmei, în timp ce fiul acestuia, Andrei Duduman, are o cotă de 20%, diferenţa de 30% fiind în proprietatea unui anume Gelu Gafenco.
Din cei 130 de angajaţi ai MES, 105 sunt detaşaţi la MW&M
Relaţia dintre MES şi MW&M, deşi e limpede ca lumina zilei că este una de căpuşare, este văzută de directorul Duduman ca o adevărată binefacere pentru MES.
Acesta ne-a declarat, miercuri, că raporturile dintre cele două firme sunt de colaborare şi comerciale şi că MES este cea care are cel mai mult de câştigat de pe urma acestora.
În cadrul acestei operaţiuni de „binefacere”, 105 de salariaţi ai MES, din cei 130 de angajaţi, au fost detaşaţi în interes de serviciu la MW&M. „Detaşarea lor a fost aprobată de Consiliul de Administraţie, ca soluţie tranzitorie până se rezolvă situaţia cu MES, ca oamenii să poată lucra în continuare şi să nu pierdem forţa de muncă. Obligaţiile salariale le plăteşte MW&M, deci nu văd care este problema”, a afirmat Dumitru Duduman.
Mai mult, el susţine că suma cu care MW&M a cumpărat activele de la MES este „foarte mare, faţă de ceea ce se dă pe piaţă” şi refuză să discute despre căpuşarea societăţii pe care o conduce ca director, de către cea la care este acţionar majoritar.
„Căpuşat este un mic argou. MW&M a finanţat MES, nu a căpuşat, ca să menţină capacitatea de producţie şi forţa de muncă. Din punct de vedere financiar i-am ajutat, nu i-am căpuşat. MES a avut în permanenţă de câştigat din raporturile cu noi”, declară cu nonşalanţă directorul Duduman.
Întrebat dacă în urma acestei acţiuni „filantropice” a MW&M faţă de MES, aceasta din urmă are ceva datorii, Dumitru Duduman a spus că datoriile societăţii la care este director către cea la care este patron merg spre 20 de miliarde de lei vechi. Cum este puţin probabil ca MES să aibă bani să plătească, soluţia va fi cea clasică: compensarea cu active şi cu producţia.
La Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, MW&M figurează cu 171 de salariaţi şi cu un fond de salarii de 178.124 de lei.
Cine au fost ceilalţi cumpărători în noua zonă imobiliară de lux a Sucevei
Importante suprafeţe de teren au ajuns şi în proprietatea altor cunoscuţi oameni de afaceri din municipiul Suceava. Astfel, SC Assist Softwere SRL Suceava, firmă la care acţionari majoritari sunt Gheorghe David şi Daniel Tănase, a cumpărat 3.032 mp şi o serie de utilaje, plătind 263.000 de lei (2,63 miliarde de lei vechi). Cele două persoane se regăsesc şi în acţionariatul SC Arcaşii lui Ştefan SRL Suceava, fostă SC Dragomirna Golf Resort SRL Suceava. Aici, 50% din acţiuni sunt deţinute de Dragoş Mihai Şerşere, un român cu domiciliul în SUA.
În urma tranzacţiei din februarie 2006, SC Arcaşii lui Ştefan SRL Suceava a achiziţionat hala de fabricaţie a oxigenului şi clădirile aferente, bunuri pentru care a plătit 591.000 de lei (5,91 miliarde de lei vechi), instalaţii aparţinând SC MES SA Suceava, pentru suma de 156 de milioane de lei (1,56 miliarde de lei vechi), respectiv un teren de 6.378 mp şi instalaţii, pentru care s-a plătit suma de 363.000 de lei (3,63 miliarde de lei vechi).
O altă halcă din SC MES SA Suceava a fost cumpărată de SC Ispal SRL Iaşi. Pentru suma de 1,59 milioane de lei (15,9 miliarde de lei vechi), firma ieşeană a cumpărat o hală şi un teren.
Un cumpărător important a fost şi SC COMAT SA Suceava, care a achiziţionat 10.000 mp de pământ, constând în fostul teren de sport al SC MES SA, suprafaţă pentru care a plătit 1 milion de lei (10 miliarde de lei vechi).
În fine, un alt cumpărător a fost SC Grivco SA Bucureşti, firma lui Fathi Taher achiziţionând doar utilaje în valoare de 1,322 milioane de lei (13,22 miliarde de lei vechi).
(10 apr 2008, 11:18:49