Criză profundă de medicamente la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde medicii se plâng că n-au cu ce trata pacienţii deoarece, în farmacia unităţii, stocurile sunt la limită la unele produse şi inexistente la altele. În timp ce doctorii se revoltă din cauza lipsurilor din sistem, conducerea spitalului le recomandă să prescrie mai puţine medicamente, apreciind că acestea nu se mai găsesc din cauza abuzurilor comise la acest capitol.
Potrivit unor medici de la Spitalul Suceava, criza de medicamente, în special antibiotice, este una fără precedent în ultimii 4 - 5 ani. Stocurile sunt mici şi se epuizează în unele zile şi până la prânz, motiv pentru care pacienţii ori nu mai beneficiază de medicamentul de care au nevoie, doctorii scriind în foaia de observaţie că acesta lipseşte, ori au parte de terapii schimbate mereu, în funcţie de ceea ce există în farmacie.
În alte cazuri, bolnavii sunt trimişi să-şi cumpere singuri produsele farmaceutice necesare de la unităţile de profil din zonă.
Ieri, în cea mai mare unitate sanitară suceveană, printre antibioticele uzuale lipsă se regăseau penicilina şi gentamicina, singura alternativă pentru doctori fiind oxacilina.
Managerul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Doina Ganea Motan, a recunoscut că situaţia este una deosebită, dar a arătat că vinovaţi de anumite lipsuri la capitolul medicamente sunt şi medicii.
Spitalul pierde bani
Şeful spitalului a replicat nemulţumirilor formulate de doctori, apreciind că aceştia au o contribuţie majoră la epuizarea rapidă a stocurilor din farmacia unităţii, şi le-a recomandat să facă prescrierile cu mai mult discernământ.
Dr. Motan a precizat că din cauza abuzurilor comise de medici, spitalul a pierdut 4 miliarde de lei vechi, bani cu care s-ar fi putut face o nouă sală de operaţie, şi a adăugat că a cerut Comisiei de Prescripţie a Antibioticelor din cadrul spitalului să întreprindă o serie de verificări.
„Aprilie a fost o lună fără buget şi a trebuit să facem alte acte adiţionale, dar şi alte negocieri cu furnizorii de medicamente, întrucât foarte puţini şi-au păstrat preţurile de anul trecut. Aceste lucruri durează, nu se fac bătând din palme, însă medicii consumă medicamentele în timp record.
De exemplu, nu le ajung cefalosporinele (n.r. antibiotice cu spectru larg de acţiune) de vineri până luni. Consumul nu este justificat. Oricâţi bani ar avea spitalul, dacă medicii prescriu în ritmul ăsta, nu o să aibă niciodată suficiente medicamente la dispoziţie. Nu există un discernământ al prescripţiilor, o concordanţă între protocolul standard de tratament şi puterea financiară a spitalului. Se comit din ce în ce mai multe abuzuri, motiv pentru care nu se respectă contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate şi se pierd bani.
S-a spus foarte clar că în acest an nu se fac rectificări, dar nimănui nu-i pasă. Până acum, am pierdut 4 miliarde de lei vechi, deoarece CAS nu plăteşte serviciile efectuate în plus. Din aceşti bani, puteam face o sală de operaţii. Stocurile de medicamente nu sunt mici, dimpotrivă, şi având în vedere situaţia am cerut Comisiei de Prescripţie a Antibioticelor să cerceteze ceea ce se întâmplă”, a spus managerul general al Spitalului Suceava.
Lipsa sângelui amână operaţiile
Criza de medicamente de la cea mai mare unitate sanitară din judeţ este dublată de cea de sânge. Doctorii arată că, în ultima vreme, sunt din ce în ce mai des puşi în situaţia de a amâna intervenţiile chirurgicale deoarece cererile de sânge pe care le formulează nu sunt onorate.
Potrivit medicilor, din cauza faptului că de ceva vreme donatorii care trec pragul Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină nu mai sunt recompensaţi cu acele tichete de masă, necesarul de sânge este cu mult sub minim.
„Recent, am avut un pacient rănit în urma unui accident, care a avut nevoie de transfuzie, dar a trebuit să aştepte să-i fie adus din alt judeţ pentru că la Suceava nu se găsea sânge din grupa lui”, a arătat unul dintre medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă.
De cealaltă parte, directorul Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină, Maria Pilat, susţine că deşi majoritatea sucevenilor nu mai primesc, în ultima perioadă, în schimbul sângelui donat, acel bon cu şapte tichete de masă, în valoare totală de 518.000 lei, cantitatea de sânge care se recoltează este aceeaşi.
Medicul a explicat că aparţinătorii din spitale sunt informaţi de faptul că unitatea se află în incapacitatea de a asigura tichete pentru toată lumea din cauza lipsei fondurilor, ei fiind rugaţi să dea sânge benevol, iar până acum nici unul nu a refuzat să facă acest gest.
„Noi ne facem datoria şi le spunem că un eventual refuz nu are consecinţe pentru ei sau pentru bolnavul lor, care va beneficia oricum de sânge. Până acum, nici un aparţinător nu a renunţat la intenţia de a dona, chiar dacă a ştiut că nu va primi tichetele de masă, deci criza de sânge nu este influenţată de lipsa recompensei”, a punctat Maria Pilat, adăugând că după 15 aprilie problema fondurilor pentru acordarea acestui drept se va reglementa.
(10 apr 2008, 11:44:55
Ghici ghicitoarea mea, unde mama dracului s-au dus banii astia (si ai vostrii), incat daca ma duc la spital cu o infectie, mor ca o jivina la usa ca nu au antibiotice.
V-am dat 8 milioane de lei doar luna asta !!! ce dracului ati facut cu banii mei ????