Vaccinarea antirabică, obligatorie anul trecut în toate localităţile în care se înregistra câte un caz de turbare, a fost sistată chiar în perioada în care numărul cazurilor de rabie înregistrate în judeţ a cunoscut o creştere alarmantă.
În aceste condiţii există două posibilităţi. Fie cei aproape 100.000 de euro cheltuiţi anul trecut pentru vaccinarea tuturor animalelor din localităţile contaminate au fost cheltuiţi de pomană, fie sistarea vaccinărilor reprezintă un real pericol de extindere a bolii, inclusiv la om, aşa cum susţineau sanitar-veterinarii anul trecut.
40 de cazuri de rabie în trei luni
Pe parcursul anului trecut, autoritatea sanitar-veterinară din judeţ a avut de gestionat 15 cazuri de rabie, apărute în majoritate la vulpi şi la vaci. Faţă de anii precedenţi, când în medie s-au înregistrat câte cinci focare de rabie, creşterea a fost considerată îngrijorătoare, astfel că în fiecare localitate contaminată toate efectivele de animale domestice, indiferent de specie, au fost vaccinate antirabic. Această măsură era considerată obligatorie pentru ca boala să nu se transmită şi la alte animale şi eventual la om, care poate fi contaminat cu rabie dacă este muşcat sau zgâriat de un animal turbat.
În acest an, chiar din primele zile ale lui ianuarie, focarele de rabie au început să apară într-un ritm îngrijorător, astfel că în doar trei luni de zile s-au adunat nu mai puţin de 40 de cazuri de turbare, unul la pisică, unul la câine şi restul la vulpi.
Chiar dacă boala s-a extins, situaţia fiind valabilă în mai multe judeţe ale ţării, vaccinarea obligatorie a fost scoasă în afara legii chiar din luna ianuarie.
Prin Ordinul numărul 4/2008 al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, nu se mai vaccinează în focar şi în zona epizootică decât câinii şi pisicile care nu au vaccinurile făcute la zi. Restul câinilor şi pisicilor, dar şi bovinele, ovinele şi celelalte animale au fost scoase de la vaccinare, autoritatea naţională sanitar-veterinară recomandându-le veterinarilor să se axeze pe măsuri de supraveghere şi monitorizare mai intense în focarele de rabie.
Şeful DSV Suceava se fereşte să comenteze decizia
Cum măsura a fost luată la nivel naţional, sanitar-veterinarilor din judeţ nu li se poate reproşa nimic.
„Măsura a fost luată din mai multe considerente, cel financiar fiind printre cele mai importante. Vaccinarea antirabică asigura un confort şi o siguranţă în plus, însă aceasta a fost decizia şi o respectăm. Avem însă promisiunea că Suceava va fi inclusă pe lista judeţelor care vor intra în programul de plasare în păduri a momelilor contra turbării cu ajutorul GPS - ului şi al elicopterelor, totul urmând a se face cu bani de la Uniunea Europeană”, a explicat doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, care a precizat că judeţul este în primele trei pe ţară din punct de vedere al numărului de cazuri de rabie din acest an.
Costuri prea mari
Anul trecut, zeci de mii de animale din gospodăriile oamenilor au fost vaccinate cu ser antirabic, plata serului şi a medicilor veterinari ridicându-se la nu mai puţin de 319.750 de lei (3,1 miliarde de lei vechi, adică aproape 100.000 de euro), bani suportaţi de la bugetul de stat. Având în vedere că a fost vorba de doar 15 cazuri de rabie, iar în acest an, în doar trei luni, s-au adunat 40 de cazuri, campania de vaccinare din 2008 ar fi costat deja alte câteva sute de mii de euro, sume considerate probabil prea mari dacă avem în vedere faptul că în toată ţara cazurile de rabie s-au înmulţit simţitor.
( 9 apr 2008, 14:34:01