Prefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, l-a combătut pe vicepreşedintele PSD Suceava, Ovidiu Donţu, precizând că acuzele aduse de acesta la adresa sa şi a directorului său de cabinet, Iuri Costache, sunt total neadevărate.
Afirmaţia lui Onofrei vine după ce Ovidiu Donţu a cerut demisia prefectului Orest Onofrei şi a şefului său de cabinet, Iuri Costache, pe care-i acuză de partizanat politic, mai exact de faptul că sprijină PD-L.
Donţu a susţinut că Iuri Costache este consilierul politic al primarului Ion Lungu, care candidează la un nou mandat din partea PD-L şi că a încasat premii de 238 milioane de lei vechi, avansând ideea că acestea au fost acordate ca avansuri pentru activitatea din campania electorală.
În ceea ce-l priveşte pe Orest Onofrei, Donţu a spus că acesta s-ar fi implicat în scandalul apei din Burdujeni, protagoniştii acestuia fiind candidaţii PSD şi PD-L pentru Primăria Suceava.
„Am rugat ca cei care sunt competitori în campania electorală să evite să atragă Prefectura în dispute politice, sau să se folosească de anumite acţiuni ale Prefecturii. Însă a existat o dezbatere care s-a dovedit destul de aprinsă şi cu acuzaţii destul de grave care merită un răspuns”, a subliniat Onofrei.
„Garantez că Iuri Costache nu face campanie pentru nimeni”
Prefectul Orest Onofrei a declarat că în ceea ce-l priveşte pe directorul său de cabinet, poate garanta că acesta nu face campanie nici unui candidat pentru primăria municipiului Suceava.
El a explicat că nu are nici o informaţie legată de implicarea lui Iuri Costache în campania electorală a primarului Ion Lungu, sau a altui candidat, iar acuzaţiile aduse de Ovidiu Donţu ar trebui probate de acesta.
„Dacă există o minimă suspiciune că domnul Costche se implică în campania electorală, atunci putem reconsidera atitudinea pe care noi ar trebui să o avem. Iuri Costache nu este membru nici al vreunui partid şi nu face campanie pentru cineva anume. Iar eu garantez că nu face campanie la Prefectură”, a spus Onofrei.
El a adăugat că şi celelalte informaţii prezentate de Ovidiu Donţu, cu privire la primele în bani încasate de Iuri Costache, sunt total eronate.
Prefectul a prezentat, cu documente, sumele pe care le-a încasat directorul său de cabinet în perioada 2005 – 2007, precizând că acesta nu a încasat nici un leu în anul 2005, în timp ce în 2006 primele au atins suma de 279 de lei, iar în 2007 – 597 de lei.
„Personalul contractual dintr-o instituţie publică, situaţie în care se află şi Iuri Costache, poate să primească premii în cuantum de 2% din salariu, dacă sumele sunt disponibile. Ori dumnealui ar trebui să lucreze 40 de ani pentru a ajunge la suma prezentată. Nu mai vorbesc de faptul că aici se prezintă informaţii dintr-un raport al Curţii de Conturi. Noi avem aceste rapoarte, pe anii 2005 şi 2006, Curtea de Conturi a dat descărcare de gestiune, şi nici nu vorbeşte despre sumele avansate de acest domn. Şi atunci, când un domn destul de în regulă, din punctul meu de vedere, poate să facă asemenea acuzaţii fără nici o susţinere, ar trebuie să închei cum o face el: ‘las oamenii să decidă’”, a precizat prefectul de Suceava.
Onofrei cere demisia lui Alexandru Lăzăreanu din conducerea ASP Suceava
Făcând referire la acuzaţiile aduse de implicarea sa în scandalul apei potabile din Burdujeni, Orest Onofrei a precizat că singurele aspecte pe care el le-a sesizat au fost cele legate de modul în care a Autoritatea de Sănătate Publică Suceava a realizat analizele privind calitatea acestei ape.
Onofrei a spus că informaţiile prezentate privind calitatea apei furnizate în Burdujeni sunt îndoielnice, în condiţiile în care nu s-au respectat procedurile normale pentru realizarea analizelor.
Prefectul a arătat că în această problemă a solicitat Ministerului Sănătăţii demiterea lui Alexandru Lăzăreanu din funcţia de director adjunct al ASP Suceava.
Onofrei a precizat că Lăzăreanu a recunoscut că în data de 2 aprilie a.c. a primit „de la o persoană” două sticle PET, aceasta susţinând că recipientele sunt pline cu apă, recoltată de el personal. Mai mult, directorul adjunct al APS Suceava recunoaşte că a primit de la respectiva persoană suma de 100 de lei, cu care a plătit pentru aceasta, la casieria instituţiei, contravaloarea analizelor pentru stabilirea calităţii apei.
„Domnul Lăzăreanu spune că a luat cele două sticle, le-a dus la laborator, cu rugămintea ca analizele să fie făcute de urgenţă, cu rugămintea chiar să fie gata a doua zi dimineaţa. El a spus că a făcut acest lucru la rugămintea unui prieten, dar a încălcat complet deontologia profesională. Teoretic există posibilitatea ca eu, persoană privată, să cer o analiză asupra apei. Dar era obligatoriu ca pe buletinul de analiză să scrie de unde e apa, că este recoltată de mine, şi că laboratorul nu garantează provenienţa apei. În mod profesionist, pe analize trebuia să scrie că era vorba de un lichid asemănător cu apa. Deci în toată această problemă a fost folosită o şmecherie ca să se demonstreze altceva decât ceea ce este în realitate”, a declarat Orest Onofrei.
( 9 apr 2008, 12:11:02
nimeni nu face nimic concret numai se improasca cu noroi.
ne-am saturat de fandoselele lor pe banii nostri.