Reprezentanţii firmelor Tekem şi Elsaco din Botoşani, care au montat repartitoare în municipiul Suceava, s-au întâlnit, marţi, cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, la o întrunire organizată şi moderată de primarul Ion Lungu.
După aproape două ore de discuţii, cele două părţi au ajuns la câteva puncte comune în spinoasa problemă a repartitoarelor de costuri. Conform primarului Ion Lungu, reprezentanţii asociaţiilor de locatari- proprietari şi cei ai firmelor au căzut de acord că toate contractele referitoare la repartitoarele de costuri trebuie încheiate cu asociaţiile şi nu individual sau la nivel de scară de bloc şi că, până la finalizarea acestor contracte, se pot face câţiva paşi pentru detensionarea situaţiei. Astfel, pentru a evita erorile de citire, firmele vor face acest lucru cu propriii reprezentanţi, cu atât mai mult cu cât în contracte oricum este prevăzută şi acum o sumă de 0,50 euro/citire/apartament, iar de cealaltă parte asociaţiile de proprietari s-au obligat să asigure firmelor condiţii pentru citire.
„Unii preşedinţi de asociaţii au cerut anularea contractelor, dar aici eu nu pot să mă pronunţ, pentru că este vorba despre aspecte juridice. Legislaţia în domeniu nu este cea mai bună, la această oră, dar ştim că se lucrează pentru a fi îmbunătăţită. În această dispută, eu sunt de partea cetăţenilor, ca ei să plătească o sumă cât mai apropiată de ceea ce consumă”, a declarat Lungu.
Reamintim că raportarea consumului se face faţă de numărul de gigacalorii consumate de o scară timp de o lună. Repartitoarele de cost fac doar repartiţia costurilor pe apartamente şi au eficienţă doar dacă toate apartamentele de pe scară au astfel de aparate. Totodată, mai trebuie respectate şi alte condiţii legate de instalaţii şi robineţii termostataţi montaţi pe fiecare calorifer pentru efectuarea reglajului căldurii.
( 9 apr 2008, 14:44:13