O femeie din Udeşti aruncă în aer accepţiunea actuală de familie, formată dintr-un singur copil, maxim doi. Carmen Federciuc este ceea ce comuniştii numeau mame eroine, ea aducând pe lume nu mai puţin de 17 copii, ultimul născut la finele săptămânii trecute, în maternitatea Suceava.
În vârstă de 42 de ani, ea spune că a înţeles menirea femeii, aceea de a da naştere la prunci, considerând că este păcat să ia contraceptive sau să facă avort.
Ieri, Carmen Federciuc, din Udeşti, a fost externată din Spitalul Judeţean de Urgenţă după ce sâmbătă a dat naştere celui de-al şaptesprecezecelea copil al său, un băiat sănătos de 3,400 kilograme, notat de medic cu 8, pe care s-a gândit să-l boteze Daniel.
Femeia, care a reuşit să bată toate recordurile din satul său şi din împrejurimi la capitolul naşteri, se simte bine şi nu este speriată de ideea unei noi gravidităţi, ”dacă aşa va vrea Dumnezeu”.
”Sunt creştină, chiar dacă nu fac parte din comunitatea ortodocşilor. Nu am folosit niciodată mijloace contraceptive şi nici nu am făcut întrerupere de sarcină, fiindcă este un păcat să opreşti naşterea de copii. Odată, un medic a insistat foarte mult să-mi lege trompele, dar nu a reuşit să mă convingă”, spune femeia.
Alege numele copiilor din Biblie
Carmen Federciuc s-a căsătorit în 1983, iar un an mai târziu, la vârsta majoratului, a devenit pentru prima oară mamă. De-a lungul timpului ea a rămas gravidă de 19 ori, dar a pierdut două dintre sarcini, una în luna a patra şi alta în luna a treia.
Dintre cei 17 copii, unul, o fetiţă, a murit la scurt timp de la naştere, tristul eveniment producându-se în urmă cu 15 ani. Restul odraslelor sunt sănătoase, cu o singură excepţie, un băiat cu hipoacuzie bilaterală, Petru, de 9 ani, care urmează cursurile şcolii speciale din Bivolărie. Deşi cu dificultăţi de auz, copilul are rezultate foarte bune la învăţătură, fiind primul din clasa lui, după cum se laudă mama sa.
Toţi copiii au nume alese din Biblie, respectiv Ioan (24 ani), Gabriel (23 ani), Ştefan Marian (22 ani), Alexandru (20 ani), Florin Constantin (19 ani), Mica (16 ani), Corneliu (13 ani), Naomi (12 ani), Beniamin (11 ani), Tabita (10 ani), Petru (9 ani), Timotei (7 ani), Estera (6 ani), Maria Magdalena (3 ani) şi Luca (1 an), pentru ultimul născut având în vedere tot un nume din cartea sfântă, Daniel, dacă şi ceilalţi membri ai familiei vor fi de acord.
Spune că îi reţine cu destulă uşurinţă şi îi place să fie mamă de meserie. De fiecare dată a născut natural şi, cu o singură excepţie, în 2001, când după doar 7 luni de graviditate a venit pe lume Timotei, a dus sarcina la termen.
„Timotei s-a născut pe 1 aprilie, iar din cauza asta fraţii lui îl alintă Păcălici. Este singurul copil născut mai devreme, la 7 luni. La naştere, cântărea 1,900 kilograme, dar în primele zile de viaţă a început să scadă în greutate ajungând la 1,300 kilograme. Din cauza asta am stat cu el o lună şi jumătate în spital”, îşi aminteşte femeia.
A devenit bunică în urmă cu o lună
Carmen Federciuc, la fel ca şi soţul ei, în vârstă de 50 ani, este originară din judeţul Botoşani. S-a mutat împreună cu familia în Udeşti, în anul 1999, într-o casă cu trei camere şi o bucătărie, căreia îi anexează acum încă două camere şi o baie.
Nu a lucrat niciodată şi susţine că nu-i pare rău că nu a făcut o carieră sau că şi-a petrecut tinereţea crescând copii. Şi asta, fiindcă acum casa ei e plină, iar odraslele mai mari se întrec să o ajute la treburile gospodăriei.
„Fac mâncare, curăţenie, spală, sunt foarte cuminţi. Sunt însă destul de pretenţioşi la mâncare. Nu mănâncă mereu tot ce este în casă. Unul nu vrea fasole, altul refuză orezul sau carnea. De multe ori le fac poftele, dar câteodată le spun să-şi mai facă şi singuri ceea ce doresc”, arată femeia, precizând că gătitul pentru o familie atât de numeroasă îi ia, cu tot cu ajutorul primit din partea copiilor, jumătate de zi.
Deşi nu o dau banii afară din casă, mai ales că soţul, care este de meserie tâmplar, a rămas şomer de câţiva ani şi lucrează cu ziua pe unde se nimereşte, Carmen Federciuc este mândră că şi-a dat toţi copiii la şcoală. Toţi au învăţat, chiar dacă numai 8 clase, cu excepţia unei singure fete, Mica, care va termina cele 10 clase de la şcoala profesională de arte şi meserii din localitate, pe care a început-o.
Cinci dintre ei şi-au găsit deja de lucru, doi ca agenţi de pază, iar restul în construcţii. De asemenea, doi dintre ei, Ştefan şi Ioan, s-au căsătorit, primul în 2005, iar al doilea în 2007. În urmă cu o lună, Ioan, cel mai mare dintre copiii săi, i-a dăruit şi singura nepoţică, Tamara Eliza.
Nu-i pasă de gura lumii
„Băieţii mai mari au vrut să meargă în continuare la şcoală, dar nu ne-am permis, fiindcă cheltuielile sunt mari. Oricum, după ce au început să lucreze şi au dat de gustul banilor nu au mai fost tentaţi să-şi continue studiile”, completează Carmen Federciuc.
Mama eroină din Udeşti afirmă că situaţia materială precară nu a împiedicat-o niciodată să se bucure de viaţă şi să îşi crească copiii. Spune că nu mai ştie pe nimeni care să aibă atâţia prunci, dar va avea grijă de ei şi de nepoţi până când va muri.
„Mi-ar fi foarte greu fără copiii mei. Sunt o mare bucurie pentru mine, chiar dacă uneori mă supără fiindcă se ceartă între ei şi mă obligă să-i pedepsesc. Atunci nu am ce face şi îi pun să stea cu mâinile în sus, fiindcă ştiu că nu le place, sau îi ameninţ cu vărguţa. Cât timp o vrea Dumnezeu am să mai fac copii. Nu-mi pasă de gura lumii. Mi s-a întâmplat să mi se spună că n-am minte, că nu-s sănătoasă la cap, dar în acelaşi timp multă lume m-a privit cu încredere. Eu sunt mulţumită de această situaţie, iar soţul meu la fel. Sunt sănătoasă, n-am decât câteva probleme cu fierea şi ficatul şi o coxartroză la piciorul stâng. Sarcinile le port uşor, nu am greţuri ca alte femei, deşi în ultima vreme începe să mă doară burta şi mă deplasez mai greu”, precizează Carmen Federciuc.
Ce spun medicii
Dr. Cristian Irimie, şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, declară că asemenea cazuri sunt rare.
Medicul sucevean spune că respectă religia acestor femei, care nu le permite să apeleze la mijloace de contracepţie sau să recurgă la avort, dar şi-ar dori ca ele să fie urmărite mai mult pe perioada sarcinii. „Astfel de femei evită să meargă la medic, iar la spital se prezintă târziu, când fătul este aproape expulzat, de frică să nu le faci cezariană şi să le legi trompele. Nu am putea face aşa ceva pentru că este nevoie de un accept scris, dar lor tot le este teamă. Nu le condamn pentru că îşi doresc mai mulţi copii, este decizia lor, dar le sfătuiesc să se prezinte la medicul de familie şi la ginecolog în timpul sarcinii şi să urmeze tratamentul indicat de aceştia. Asemenea femei sunt obosite şi au multe carenţe, care cresc riscurile chiar şi atunci când este vorba de o sarcină normală. Trebuie să aibă o alimentaţie sănătoasă şi diversificată, să-şi suplinească medicamentos carenţele de fier, vitamine, calciu”, punctează dr. Cristian Irimie.
De menţionat că la maternitatea Suceava au mai fost înregistrate cazuri de femei cu mai mulţi copii, între 10 şi 12, iar după Revoluţie a fost semnalat unul în care o femeie din Dumbrăveni a născut 20 de copii.
( 9 apr 2008, 11:11:12
Toate astea le spun din postura unuia care are un copil.
P.S. M-am uitat si la filmuletul cu femeia asta....O figura care nu arata fericire...doar un animal care a fatat...