Oraşul Suceava a fost vizitat, luni, de primarul Vienei, dr. Michael Häupl, care s-a întâlnit cu conducerea municipiului şi judeţului, respectiv cu primarul Ion Lungu, preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, şi prefectul Orest Onofrei.
Gazdele i-au spus oaspetelui austriac că municipiul Suceava a fost condus timp de 23 ani de un primar austriac, Franz Ritter von Des Loges, iar guvernarea locală din acea perioadă reprezintă un model de administrarea a oraşului inclusiv pentru această perioadă.
Oficialităţile prezente la întâlnire, atât partea română cât şi cea austriacă, au convenit ca pe parcursul zilei să discute probleme punctuale privind eventualele colaborări, în cadrul celorlalte întâlniri din program.
În finalul întâlnirii, primarul Vienei, dr. Michael Häupl, le-a oferit prefectului şi preşedintelui Consiliului Judeţean medalia de aur a oraşului Viena, iar primarului municipiului Suceava sigiliul primăriei oraşului Viena.
Primarul de Suceava, Ion Lungu, s-a declarat onorat de darul primit, cu atât mai mult cu cât, conform acestuia, sigiliul îi conferă acces în Primăria Viena.
Viena, cea mai mare comună a Austriei
Primăria Viena şi dr. Häupl sunt de mai mulţi ani promotorii unor evenimente organizate în România. De exemplu, Balul vienez la Bucureşti are loc anual sub patronajul primarului vienez, iar Zilele Vienei la Bucureşti, manifestări culturale, economice şi urbanistice, sunt organizate şi realizate de Primăria Viena cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Centrului de Proiecte Culturale – ArCuB. Viena, cu o populaţie de 1,6 milioane de locuitori, este cea mai mare comună a Austriei, sediu a câtorva zeci de organizaţii internaţionale. Cele mai multe dintre ele aparţin Organizaţiei Naţiunilor Unite. Alături de New York şi Geneva, este al treilea sediu al ONU, găzduind şi suborganizaţii ale acesteia ca UNIDO, IAEO şi centrala OPEC.
Prin birourile din străinătate, Viena a reuşit să creeze o reţea deasă de contacte şi legături cu oraşele din centrul şi Estul Europei în diferite domenii, cum ar fi politică, administraţie, mass-media, mediu înconjurător, economie, cultură şi siguranţă.
Scopul este acela de a oferi vecinilor ajutor pentru a şti cum să se ajute ei înşişi, de a intensifica relaţiile de colaborare într-o Europă a cetăţenilor şi regiunilor, în special relaţiile dintre comunităţi locale, de a promova în acest fel integrarea europeană şi, de asemenea, de a da posibilitatea tuturor părţilor de a profita de pe urma acestor relaţii.
( 8 apr 2008, 11:37:24