Preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor, dr. Cristian Irimie (foto), şi-a manifestat ieri dezaprobarea faţă de noul mod de salarizare, prevăzut în Ordonanţa 17/2008, care va fi pus în aplicare din această lună. Reprezentantul doctorilor suceveni s-a plâns de discriminare în noul sistem de plată şi l-a avertizat pe ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, că printr-o serie de prevederi comite un abuz.
Irimie a arătat că schimbarea sistemului de salarizare după performanţă îi lasă pe subalterni la mâna şefilor de secţii, lucru care ar “deschide cutia Pandorei”.
El a explicat că, potrivit ultimelor reglementări, salariile de bază individuale ale medicilor pot fi majorate sau diminuate în funcţie de realizarea indicatorilor specifici de performanţă ai managementului secţiei. Pentru medici, propunerea de majorare sau diminuare salarială se face de către şefii de secţie, iar pentru aceştia din urmă, de către manageri.
Având în vedere aceste aspecte, şeful CJM Suceava a ţinut să precizeze că nu există criterii după care să fie clasificată performanţa medicilor şi a apreciat că majorarea salariului unuia dintre colegi ar însemna automat diminuarea altuia, în condiţiile în care bugetul este fix şi trebuie menţinută încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli. „Să pui un şef de secţie să împartă banii este un abuz, se deschide cutia Pandorei. De aici vor începe problemele în relaţiile dintre medici, acele mâncătorii, pile, pâră, turnătorii”, a spus Irimie.
Majorare salarială inexistentă
Totodată, preşedintele CJM Suceava l-a acuzat pe ministrul Sănătăţii de dezinformarea opiniei publice, în condiţiile în care a anunţat că salariile medicilor vor fi dublate şi că acestea pot fi majorate cu până la sută la sută în cazul în care spitalul sau secţia dispune de venituri proprii, altele decât cele care provin din contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Irimie a explicat că, de la 1 aprilie 2008, salariul brut al unui medic primar este cuprins între 1.500 şi 2.094 lei, urmând ca de la 1 octombrie 2008 acesta să varieze între 1.575 şi 2.199 lei, însă sumele pe care le încasează medicii la această oră se încadrează deja în aceste limite.
„Salariul meu de medic primar este acum de 1.661 lei. Acest lucru înseamnă că ministrul dezinformează opinia publică, anunţând o dublare a salariilor medicilor care de fapt nu este reală. Pe de altă parte, posibilitatea de a face venituri proprii într-un spital de urgenţă se limitează la prestaţii cu plată pentru neasiguraţi sau la cerere, ori asigurarea de condiţii hoteliere de lux, ceea ce se întâmplă în puţine cazuri. Ca atare, veniturile proprii nu sunt prea mari şi atunci de ce să amăgim iar oamenii că medicii primesc mai mulţi bani”, a explicat preşedintele CJM Suceava.
( 8 apr 2008, 14:39:46