Starea de sănătate a sucevenilor se înrăutăţeşte de la an la an. O demonstrează statisticile care arată că a crescut numărul îmbolnăvirilor la aproape toate afecţiunile.
Conform datelor contabilizate de Autoritatea de Sănătate Publică Suceava, a crescut numărul sucevenilor bolnavi de inimă, diabet, cancer, ulcer. Mai multe cazuri s-au înregistrat şi în ceea ce priveşte bolile pulmonare, ale ficatului şi rinichilor. A cunoscut o creştere semnificativă şi numărul sucevenilor cu tulburări mintale, după cum reiese din datele oficiale.
Potrivit unui raport întocmit de ASP pe primele două luni ale anului în curs, numărul hipertensivilor a ajuns la 60.097, în 2008, de la 54.785, în 2007, în acelaşi interval, în timp ce numărul celor cu cardiopatii ischemice a crescut de la 30.806 la 31.917.
În intervalul ianuarie - februarie 2008, diagnosticul de afecţiune cerebro-vasculară a fost pus unui număr de 5.921 persoane, faţă de 4.867 anul trecut, în aceeaşi perioadă. De asemenea, în primele două luni ale acestui an, bolile pulmonare cronice obstructive au adus la medic 9.598 suceveni, comparativ cu 9.118 în 2007, în acelaşi interval. Tot anul acesta, boala ulceroasă a afectat 10.954 persoane, faţă de 10.717 anul trecut, iar cirozele şi hepatitele cronice 8.928, comparativ cu 8.281.
Tot în perioada ianuarie - februarie 2008, cu insuficienţă renală cronică au fost depistaţi 1.544 suceveni, faţă de 1.387 anul trecut, în aceeaşi perioadă, diagnosticul de cancer fiind pus unui număr de 7.268 persoane, comparativ cu 6.715 în 2007, în aceeaşi perioadă. Pe de altă parte, a crescut şi numărul sucevenilor cu tulburări mintale, de la 11.634 în primele două luni ale lui 2007 la 12.499 anul acesta, în acelaşi interval.
Săracii, cei mai afectaţi de schimbările climatice
În schimb, au scăzut îmbolnăvirile prin epilepsie, de la 2.759 în primele două luni ale lui 2007 la 2.673 în aceeaşi perioadă din 2008. Un alt diagnostic pus mai rar în acest an a fost cel de cord pulmonar cronic, fiind contabilizate 1.214 cazuri faţă de 1.280, în 2007. Şi tuberculoza a înregistrat în perioada ianuarie-februarie 2008 o scădere, numărul bolnavilor fiind de 620, comparativ cu 709 anul trecut.
Data de astăzi, 7 aprilie, marchează Ziua Mondială a Sănătăţii, iar cu ocazia acestui eveniment, în acest an, OMS atrage atenţia asupra necesităţii de a proteja sănătatea de efectele adverse ale schimbărilor climatice.
„Sănătatea este una din cele mai afectate de schimbările climatice. Dovezile ştiinţifice sunt clare: planeta se încălzeşte în mod accelerat şi aceasta este o cauză a activităţilor umane. Dacă tendinţa încălzirii planetei rămâne necontrolată, umanitatea se va confrunta cu tot mai multe fenomene negative, boli şi decese cauzate de dezastre naturale şi valuri de căldură, şi anume rate de incidenţă mai mari ale bolilor transmise prin alimente, apă şi vectori, mai multe naşteri premature şi boli în relaţie cu poluarea aerului. Mai mult decât atât, în multe părţi ale lumii, populaţii numeroase vor fi dislocate ca urmare a creşterii nivelului mărilor şi oceanelor şi afectate de secetă şi foamete”, spune dr. Odette Nicolae, directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică Suceava.
Medicul arată că prin topirea gheţarilor, ciclurile hidrologice şi productivitatea terenului arabil se schimbă, iar câteva dintre efectele acestora asupra sănătăţii încep deja să se facă simţite.
„Impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii va fi resimţit cel mai mult de către cei săraci. Efectele fizice ale schimbărilor climatice vor varia în diferite locaţii geografice. Impactul asupra sănătăţii va depinde de nivelul de dezvoltare, sărăcie, educaţie, infrastructura de sănătate, structura politică. Iniţial, ţările în curs de dezvoltare vor fi lovite în cea mai mare măsură. Ţările cu cele mai mari niveluri ale sărăciei şi malnutriţiei, cu slabe infrastructuri de sănătate şi/sau tulburări politice vor face faţă cu cea mai mare dificultate”, avertizează şeful ASP.
( 7 apr 2008, 12:15:46
De vina sunt hypermarketurile care s-au deschis la noi in oras. Suceveanul a renunat ca sambata sa se mai duca pe jos intr-o plimbare prin padure la cetate si se duce la magazin sa-mpinga cosul cu bucate! Bucate care oricum sunt, numai sanatoase nu!
Suceveanul are un nou hobby: Shoppingul de weekend!
Sa nu va mire ca auziti de tineri la 30-35 de ani care fac imfarct, accident vascular cerebral, diabet in stadii de insulino-dependenta, obezitate etc etc.
O alta sura de ibolnavire: poluarea. Poluarea creata de masinile aflate in ambuteiaje. Ambuteiaje create tot de aceste hypermarketuri. Unde se pomenea ca in Suceava pana acu 3 ani sa stai de doua ori la un semafor ca sa prinzi verde ??
Toate aceste deficiente se datoreaza scumpilor nostri primari: Ionescu & Lungu care au dat liber la asemenea grozavii chiar in centru