Sutele de suceveni deţinători de pistoale cu aer comprimat sau gloanţe de cauciuc au la dispoziţie şase luni pentru a se prezenta la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 26, privind înăsprirea regimului armelor neletale, intrată în vigoare la mijlocul lunii trecute.
Prin Ordonanţa de Urgenţă 26, s-a adus o serie de modificări la Legea 295/2004, privind regimul armelor şi muniţiilor, care permitea accesul neîngrădit şi nelimitat al persoanelor – inclusiv al celor cu cazier judiciar pentru fapte comise cu violenţă – la acest gen de arme.
Practic, armele cu aer comprimat şi cele cu proiectile din cauciuc vor putea fi obţinute doar în baza unui permis de armă eliberat de poliţie într-o perioadă de maximum 45 de zile, şi nu în baza unei notificări primite de la Poliţie, aşa cum a fost până acum.
Odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ, sucevenii care vor dori să îşi achiziţioneze pistoale cu aer comprimat sau gloanţe de cauciuc vor trebui să nu aibă antecedente penale, să fie declaraţi apţi din punct de vedere psihologic pentru a purta şi folosi o astfel de armă şi să nu le fi fost revocat, în ultimii cinci ani, dreptul de a deţine o armă.
395 de suceveni au arme cu aer comprimat şi bile de cauciuc
Şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice, comisarul Vasile Gabor, a anunţat că sutele de suceveni care deţin deja arme cu aer comprimat, cu gaze ori gloanţe de cauciuc au obligaţia ca în termen de şase luni, respectiv până la data de 17 septembrie 2008, să vină la sediul IPJ Suceava, în vederea obţinerii permisului de port armă.
În prezent, la nivelul judeţului Suceava, sunt înregistraţi 395 de deţinători de arme neletale.
„Dacă în urma verificărilor vom constata că unul dintre solicitanţi nu îndeplineşte condiţiile cerute de lege, vom dispune măsura revocării dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării. Aceeaşi măsură o vom lua şi în cazul deţinătorilor de arme care nu se prezintă la sediul IPJ Suceava în termenul de şase luni”, a declarat, ieri, comisarul Vasile Gabor.
De la amendă, la infracţiune
O altă modificare importantă a legii privind regimul armelor şi muniţiilor este incriminarea ca infracţiune a deţinerii sau a portului de armă neletală fără drept, şi pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an, faptă sancţionată până luna trecută doar cu amendă.
De asemenea, uzul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
( 5 apr 2008, 12:36:53