Conducerea societăţii de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare în municipiul Suceava cere partidelor politice să nu o mai implice în scandaluri cu iz electoral, precum cel al alimentării cartierului Burdujeni cu apă potabilă din sursa Berchişeşti.
Orgoliile declanşate de inaugurarea investiţiei de alimentare cu apă potabilă a celui mai mare cartier al Sucevei a dus la un schimb dur de replici între reprezentanţii partidelor politice, ultimul scandal declanşat fiind cel referitor la calitatea apei furnizate.
Candidatul PSD la funcţia de primar, Ovidiu Donţu, a cerut demisia actualului primar, Ion Lungu, pe motiv că ar fi minţit locuitorii cartierului Burdujeni că au de acum apă de Berchişeşti, când de fapt ei ar avea un amestec de apă din sursa amintită, cu apă din sursa Mihoveni.
Afirmaţiile acestuia sunt contrazise de reprezentanţii ACET, care au efectuat analiza calităţii apei, în mai multe puncte cheie ale oraşului.
“Toate declaraţiile referitoare la faptul că, începând din data de 31 martie, în cartierul Burdujeni nu este furnizată apă din sursa Berchişeşti sunt neadevărate. Conducta nouă funcţionează foarte bine, iar vana conductei care vine de la Mihoveni a fost închisă. Chiar dacă în această perioadă a anului, apa de Mihoveni are o calitate foarte apropiată de cea a apei de Berchişeşti, nu avem de ce să dăm apă şi de acolo. Staţia de la Berchişeşti poate face faţă foarte bine alimentării întregului oraş, este dotată cu 70 de pompe. Până acum, pentru alimentarea Sucevei erau necesare cam 50 de pompe, dar de când s-a dat drumul la Burdujeni, mergem cu 60-65 de pompe. Ce rost ar avea ele să funcţioneze, dacă nu am da apă la Burdujeni?”, a spus directorul ACET, Ştefan Groza.
Parametrii apei, diferiţi, în funcţie de zonele oraşului
“Într-adevăr, timp de câteva zile, nici nu poate fi vorba de o similitudine de 100%. Compoziţia apei e diferită de la un punct la altul al oraşului, e influenţată de starea conductelor şi de depozitarea ei în rezervoare, sau de prelucrarea care i se mai face la staţia de pompe. Niciodată nu vor fi exact aceiaşi parametri în toate punctele oraşului, e imposibil. Cât despre analiza apei de care pomenesc unii, unde nu ar fi diferenţe mai mari la conductivitate, am reţineri asupra veridicităţii lor. Câtă vreme recoltarea nu se face direct de către un laborant, de la sursă, ci într-un PET, care poate fi şi de la suc sau de la altă substanţă, cum am auzit că s-a făcut, rezultatele nu mai pot fi relevante. Noi avem analize zilnice, făcute în 18 puncte ale oraşului, direct de la sursă, iar diferenţele care apar între apa care o avem în rezervorul din Sf. Ilie şi la consumatorii din Burdujeni sunt atât de mici, încât sunt aproape insesizabile. Practic, un consumator din Burdujeni bea aceeaşi apă ca şi cel din Obcini”, afirmă Ştefan Groza.
În sprijinul afirmaţiilor sale, directorul ACET a adus buletinul de analiză a calităţii apei din data de 02 aprilie 2008. Cei mai importanţi parametri pentru calitatea apei sunt concentraţiile de substanţe organice, de clor liber şi cloruri. În această privinţă, dacă la rezervorul din Sf. Ilie, unde ajunge direct apa de Berchişeşti, concentraţia de substanţă organică este de 1,26 mg/l, la Restaurantul Brânduşa din Burdujeni este de 1,86 mg/l, iar la Şcoala Gen. Nr. 10 şi la Piaţa Burdujeni – 2,21 mg/l. La clor liber şi la cloruri nu există diferenţe semnificative.
Mai mult, apa de Mihoveni are o concentraţie de substanţe organice de 3,16 mg/l chiar de la Uzină, la sursă, care ar fi trebuit să fie mult mai mari, în Burdujeni, la consumatori, după ce a trecut prin kilometri de conducte. Cu toate acestea, concentraţia din Burdujeni e cu mult mai mică, lucru ce nu era posibil decât dacă acolo curge apă de Berchişeşti, care stă cel mai bine din acest punct de vedere.
Apa de Dragomirna – cea mai mare concentraţie de substanţe organice
Directorul ACET a recunoscut că apa de Dragomirna, cu care era alimentat până acum cartierul Burdujeni, are de la sursă o concentraţie de substanţe organice dublă faţă de cea de la Mihoveni, dar care se încadra totuşi în limitele legale.
“Noi am spălat conducta nouă şi cele din staţia de pompe, dar conductele din Burdujeni vor trece prin curăţenia generală mai la vară. În unele locuri poate nici nu s-a înlocuit complet apa ce era deja pompată cu cea nouă, de Berchişeşti. Este absolut normal să existe mici diferenţe, ele există şi în oraş, cu atât mai mult era de aşteptat să existe şi aici, unde înlocuirea totală a apei pompate durează măcar vreo trei-patru zile”, a adăugat Ştefan Groza.
Directorul ACET a precizat că se delimitează total de vreun interes politic, precizând că singura politică a societăţii pe care o conduce şi care asigură servicii de apă şi canalizare fiind cea de a asigura apă de calitate consumatorilor.
( 5 apr 2008, 14:00:32