Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 apr 2008 - Anul XIII, nr. 81 (3762)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lămuriri

Apa de Burdujeni, transformată inutil în motiv de dispute politice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Conducerea societăţii de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare în municipiul Suceava cere partidelor politice să nu o mai implice în scandaluri cu iz electoral, precum cel al alimentării cartierului Burdujeni cu apă potabilă din sursa Berchişeşti.

Orgoliile declanşate de inaugurarea investiţiei de alimentare cu apă potabilă a celui mai mare cartier al Sucevei a dus la un schimb dur de replici între reprezentanţii partidelor politice, ultimul scandal declanşat fiind cel referitor la calitatea apei furnizate.

Candidatul PSD la funcţia de primar, Ovidiu Donţu, a cerut demisia actualului primar, Ion Lungu, pe motiv că ar fi minţit locuitorii cartierului Burdujeni că au de acum apă de Berchişeşti, când de fapt ei ar avea un amestec de apă din sursa amintită, cu apă din sursa Mihoveni.

Afirmaţiile acestuia sunt contrazise de reprezentanţii ACET, care au efectuat analiza calităţii apei, în mai multe puncte cheie ale oraşului.

“Toate declaraţiile referitoare la faptul că, începând din data de 31 martie, în cartierul Burdujeni nu este furnizată apă din sursa Berchişeşti sunt neadevărate. Conducta nouă funcţionează foarte bine, iar vana conductei care vine de la Mihoveni a fost închisă. Chiar dacă în această perioadă a anului, apa de Mihoveni are o calitate foarte apropiată de cea a apei de Berchişeşti, nu avem de ce să dăm apă şi de acolo. Staţia de la Berchişeşti poate face faţă foarte bine alimentării întregului oraş, este dotată cu 70 de pompe. Până acum, pentru alimentarea Sucevei erau necesare cam 50 de pompe, dar de când s-a dat drumul la Burdujeni, mergem cu 60-65 de pompe. Ce rost ar avea ele să funcţioneze, dacă nu am da apă la Burdujeni?”, a spus directorul ACET, Ştefan Groza.

 

Parametrii apei, diferiţi, în funcţie de zonele oraşului

“Într-adevăr, timp de câteva zile, nici nu poate fi vorba de o similitudine de 100%. Compoziţia apei e diferită de la un punct la altul al oraşului, e influenţată de starea conductelor şi de depozitarea ei în rezervoare, sau de prelucrarea care i se mai face la staţia de pompe. Niciodată nu vor fi exact aceiaşi parametri în toate punctele oraşului, e imposibil. Cât despre analiza apei de care pomenesc unii, unde nu ar fi diferenţe mai mari la conductivitate, am reţineri asupra veridicităţii lor. Câtă vreme recoltarea nu se face direct de către un laborant, de la sursă, ci într-un PET, care poate fi şi de la suc sau de la altă substanţă, cum am auzit că s-a făcut, rezultatele nu mai pot fi relevante. Noi avem analize zilnice, făcute în 18 puncte ale oraşului, direct de la sursă, iar diferenţele care apar între apa care o avem în rezervorul din Sf. Ilie şi la consumatorii din Burdujeni sunt atât de mici, încât sunt aproape insesizabile. Practic, un consumator din Burdujeni bea aceeaşi apă ca şi cel din Obcini”, afirmă Ştefan Groza.

În sprijinul afirmaţiilor sale, directorul ACET a adus buletinul de analiză a calităţii apei din data de 02 aprilie 2008. Cei mai importanţi parametri pentru calitatea apei sunt concentraţiile de substanţe organice, de clor liber şi cloruri. În această privinţă, dacă la rezervorul din Sf. Ilie, unde ajunge direct apa de Berchişeşti, concentraţia de substanţă organică este de 1,26 mg/l, la Restaurantul Brânduşa din Burdujeni este de 1,86 mg/l, iar la Şcoala Gen. Nr. 10 şi la Piaţa Burdujeni – 2,21 mg/l. La clor liber şi la cloruri nu există diferenţe semnificative.

Mai mult, apa de Mihoveni are o concentraţie de substanţe organice de 3,16 mg/l chiar de la Uzină, la sursă, care ar fi trebuit să fie mult mai mari, în Burdujeni, la consumatori, după ce a trecut prin kilometri de conducte. Cu toate acestea, concentraţia din Burdujeni e cu mult mai mică, lucru ce nu era posibil decât dacă acolo curge apă de Berchişeşti, care stă cel mai bine din acest punct de vedere.

 

Apa de Dragomirna – cea mai mare concentraţie de substanţe organice

Directorul ACET a recunoscut că apa de Dragomirna, cu care era alimentat până acum cartierul Burdujeni, are de la sursă o concentraţie de substanţe organice dublă faţă de cea de la Mihoveni, dar care se încadra totuşi în limitele legale.

“Noi am spălat conducta nouă şi cele din staţia de pompe, dar conductele din Burdujeni vor trece prin curăţenia generală mai la vară. În unele locuri poate nici nu s-a înlocuit complet apa ce era deja pompată cu cea nouă, de Berchişeşti. Este absolut normal să existe mici diferenţe, ele există şi în oraş, cu atât mai mult era de aşteptat să existe şi aici, unde înlocuirea totală a apei pompate durează măcar vreo trei-patru zile”, a adăugat Ştefan Groza.

Directorul ACET a precizat că se delimitează total de vreun interes politic, precizând că singura politică a societăţii pe care o conduce şi care asigură servicii de apă şi canalizare fiind cea de a asigura apă de calitate consumatorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apa de Burdujeni, transformată inutil în motiv de dispute politice.
 Vizualizări articol: 729 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Apa de Burdujeni, transformată inutil în motiv de dispute politice1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Offf...m'am saturat de prostii !!! trimis de
( 5 apr 2008, 14:00:32
adica ,,mai la vara'' ?! deci...sa treaca alegerile si...nu ? asa ? hahaha , adevaru' ca le'a mers prea mult, plecand de la considerentu' ca suntem prosti, de vreme ce tot incearca aceasi placa , mai bine m'ar face bou direct,fiindca asa ma face sa ma simt...frate,oare vom scapa de portocalii astea ?
1.1  RE: Offf...m'am saturat de prostii !!! trimis de
( 6 apr 2008, 17:00:47
Nu boule (daca tot ai vrut pe fatza), nu vei scapa. Esti acelasi bou care comenteaza (rage) si pe forumul de la Obiectiv, pe acelasi subiect
2.   Apa trimis de
( 5 apr 2008, 16:54:32
apreciez interventia prompta a directorului ACET domnul Groza, era normal sa reactioneze si sa clarifice situatie

om trai si om vedea , mai devreme sau mai tarziu adevarul va iesi la iveala.

cum o sa le fie obrazul
3.   Apa trimis de
( 6 apr 2008, 13:37:45
sa nu uitam ca acetul e subordonat primariei si groza trebuie sa mearga in echilibru pe o sarma subtire.
4.   Apa - este si nu prea trimis de
( 7 apr 2008, 09:06:36
PAi o intrebare daca tot vorbim de calitatea apei si serviciilor ACET: de ce se tot intrerupe apa la consumatori fara sa fie in prealabil anuntati si apoi cind i se da drumul curge de parca ar lua-o din santurile domnului Lungu? Pe Groza il stiam baiat subtire dar sa nu vina sa ma minta ca ce curge la robinetele noastre e aba de Berchisesti: va spun eu de inainte de 89 nu mai e de Berchisesti decit ca si sursa , de calitate e greu sa vorbim ... da cineva statisticile cu imbolnavirile de rinichi la nivelul mun Suceava? Veti vedea ca e de jale!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei