O piaţă în suferinţă. Acesta este diagnosticul pe care experţii l-au pus pentru piaţa imobiliară suceveană. Dacă acum câteva luni tranzacţiile se derulau într-un ritm ameţitor, de la începutul anului actele perfectate pentru vânzarea unor apartamente sau vile s-a redus substanţial. Nimeni nu poate şti când se va sfârşi această criză, dar analiştii şi consultanţii imobiliari nu cred că preţurile o vor lua în jos, aşa cum se aşteaptă cei care au de gând să-şi cumpere o locuinţă.
6 apartamente în 3 luni. Un număr insignifiant de tranzacţii intermediate de o agenţie imobiliară pe o piaţă care în urmă cu doar 4-5 luni avea o dinamică de câteva ori mai mare. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare din Suceava au câteva explicaţii pentru această scădere, dar cu toţii spun că semnalele pieţei nu prevesteau această criză.
„Avem zeci de imobile scoase la vânzare, dar clienţi foarte puţini. Statistic, cred că sunt mai puţin de jumătate de cereri, comparativ cu oferta”, a precizat Bianca Guină, reprezentant al Agenţiei Imobiliare Extrem.
Situaţia este identică şi la celelalte agenţii imobiliare din municipiul Suceava. Din acest motiv, cei care doresc într-adevăr să vândă un apartament au fost nevoiţi să mai reducă din preţ.
Mihael Avărvăroaie, reprezentant al Agenţiei Imobiliare AITI, a făcut o succintă radiografie a preţurilor, comparativ cu perioada de vârf a pieţei, din noiembrie-decembrie anul trecut.
Astfel, un apartament nedecomandat, cu o suprafaţă de 36 mp, situat în cartierul George Enescu, se vindea în toamna anului trecut cu aproximativ 47.000 de euro. Între timp, cumpărătorii oferă doar 44.000 - 45.000 de euro, dar şi aşa clienţii sunt rari.
Tendinţa de scădere cu 2.000 - 3.000 de euro pentru un apartament se menţine pentru toate zonele municipiului Suceava, inclusiv Centru.
Condiţiile de creditare, cauză a scăderii tranzacţiilor imobiliare
Creşterea dobânzilor şi garanţiile suplimentare solicitate de bănci în acordarea de credite imobiliare pare a fi unul dintre factorii importanţi care a dus la criza actuală de pe piaţa suceveană.
„Restricţiile pe care le întâmpină oamenii la bănci în contractarea unui împrumut are ca efect această scădere a numărului de clienţi. Din punctul meu de vedere s-a ajuns la un nivel maxim al pieţei şi cred că, dacă vor mai fi creşteri, acestea vor fi punctuale. De altfel, şi la nivel naţional se constată o stagnare sau chiar o uşoară scădere a preţurilor pentru metrul pătrat de construcţie”, a specificat Viorel Humeniuc, reprezentantul Agenţiei Imobiliare Domus.
O altă problemă este tendinţa de achiziţionare a unor imobile noi. Potrivit agenţilor imobiliari suceveni, cazurile în care oamenii preferă să mai aştepte pentru a reuşi să cumpere un apartament nou au devenit tot mai frecvente, în ciuda faptului că preţurile sunt mai mari decât în cazul unui apartament situat într-un bloc cu o vechime de 30 de ani.
Experţii imobiliari îi liniştesc pe cei care vând
Experţii în domeniu nu cred însă că se poate vorbi de o criză în adevăratul sens al cuvântului pe piaţa imobiliară. Bogdan Georgescu,
consultant imobiliar al firmei Colliers din Bucureşti, cea mai mare companie de consultanţă imobiliară din România, a precizat că termenul corect care se poate folosi pentru a defini piaţa este cel de „încetinire a ritmului de investiţii”.
„Preţurile au crescut foarte mult anul trecut şi cred că oamenii încă nu s-au obişnuit cu noile preţuri. Atâta timp cât nu există mari proiecte imobiliare, aşa cum este şi cazul Sucevei, preţurile nu au cum să scadă. În momentul în care cumpărătorii se vor lămuri de acest lucru piaţa imobiliară va reveni la dinamica de anul trecut”, a spus Bogdan Georgescu.
Preţurile la chirii, în creştere
Dacă în privinţa tranzacţiilor putem vorbi de o scădere alarmantă, pentru apartamentele scoase la închiriere se dau adevărate lupte. Agenţii imobiliari suceveni spun că un apartament total utilat şi mobilat la standarde normale, din zona centrală, se închiriază cu 200-250 de euro/lunar, în timp ce în Burdujeni preţul mediu este de 180 de euro/lunar.
„Prin apariţia marilor lanţuri de magazine care urmează să se deschidă în cursul acestui an, preconizez că ne vom confrunta cu o adevărată criză a chiriilor. Vor fi cereri numeroase şi oferte puţine, ceea ce va duce la creşterea cuantumului chiriilor”, a declarat Mihael Avărvăroaie.
( 4 apr 2008, 11:42:38