Cota de lapte nu poate fi transmisă între rude din cauza taxelor notariale absurd de mari în raport cu valoarea acesteia. În sute de cazuri moştenitorii unor posesori de cotă de lapte au renunţat să mai facă actele pentru a prelua cota, când au aflat de la Departamentul pentru Administrarea Cotei de Lapte Suceava că pentru actul de succesiune necesar transmiterii cotei se percepe o taxă de aproximativ 1000 de lei.
Refuzul oamenilor nu miră pe nimeni în condiţiile în care, în cele mai multe cazuri, valoarea taxelor notariale depăşeşte cu mult valoarea cotei. Cum marea majoritate a ţăranilor au o cotă anuală de 1.500, maximum 2.000 de le litri de lapte, valoarea laptelui vândut abia depăşeşte suma necesară pentru actul notarial, condiţii în care moştenitorul nu are cum ieşii în câştig de pe urma muncii sale.
Relevant este faptul că mulţi crescători de vaci care au renunţat la animale şi-au scos la vânzare cota de 2000 de litri de lapte pentru doar 200 de lei. Altfel spus, cumpărarea cotei de la un vânzător este mai ieftină de cinci ori decât moştenirea ei de la o rudă.
În judeţul Suceava sunt înregistraţi 62.000 de posesori de cotă de lapte, care au dreptul de a vinde la procesatori sau direct în pieţe 160 de milioane de litri de lapte pe perioada unui an de zile.
Fără cotă, laptele nu poate fi vândut
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, crescătorii de vaci care nu au solicitat cotă de lapte mai pot folosi laptele produs doar pentru consum propriu. Cine nu a solicitat la timp cota de lapte mai poate obţine cotă doar din rezerva naţională, însă doar o singură dată pe an şi în anumite condiţii, la încheierea unui an de cotă.
De la intrarea în vigoare a cotei de lapte, angajaţii Departamentului de la Suceava au avut în lucru numai 120 de dosare de moştenire.
Prefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, a anunţat zilele trecute că va înainta Guvernului o solicitare venită din parte mai multor oameni cu privire la necesitatea anulării taxelor notariale pentru moştenirea cotei de lapte.
( 4 apr 2008, 14:22:19