După închiderea Centrului de plasament de tip clasic „George Sidorovici” din Gura Humorului, o parte dintre cei 150 de minori au fost redistribuiţi în case de tip familial sau apartamente, cei mai mici au fost daţi în asistenţă maternală, iar o parte dintre copii au fost reintegraţi în familiile naturale.
Poveştile acestor copii şi tineri sunt dintre cele mai triste. Unii refuză să le povestească, alţii acceptă doar o parte din realitatea pe care o trăiesc.
Orfan de mamă, batjocorit de tată
Nouă dintre aceşti copii şi tineri locuiesc într-o casă de tip familial din Gura Humorului. Urmează cursurile şcolii speciale din Humor, unde învaţă şi o meserie, dar, mai important, au libertatea de a participa la orice activitate desfăşurată în casă.
Prin rotaţie, participă la pregătirea meselor zilnice, la curăţenie, la aranjarea încăperilor, ceea ce le dă o anumită independenţă, de care nu au avut parte în vechiul centru, unde stăteau şi câte 15 într-o cameră (acum sunt doar câte doi-trei într-un dormitor).
Viorel are zece ani şi o poveste foarte tristă. Mama sa a decedat, iar tatăl său, în grija căruia a rămas, şi-a bătut joc de el, până ce bărbatul a fost oprit de poliţie. Copilul era bătut şi exploatat prin muncă, agresat verbal, mai ales când tatăl minorului consuma băuturi alcoolice. Coşmarul copilului s-a încheiat în momentul în care comunitatea a făcut o sesizare la Protecţia Copilului şi minorul a fost ridicat în regim de urgenţă.
Cu toate că acum îi este bine, merge la şcoală şi a uitat o parte din greutăţile copilăriei, totuşi, participă permanent la un program de consiliere psihologică, pentru că astfel de traume nu pot fi şterse cu buretele. Tatăl său va fi condamnat pentru faptele sale şi decăzut din drepturile părinteşti.
Daţi statului, încă din maternitate
Marius are 13 ani şi din anul 2006 este internat într-o casă de tip familial din Gura Humorului. Mama sa este bolnavă psihic şi nu poate să-l ajute. Copilul nu are tată. Încă de mic, a crescut la leagănul de copii din Fălticeni.
Am întâlnit la Gura Humorului şi doi fraţi gemeni, Ionel şi Sergiu, în vârstă de 18 ani. Ei au deficienţă mintală uşoară, dar, cu toate acestea, sunt foarte pricepuţi, unul la bucătărie, fratele său la tâmplărie. În cazul lor, tatăl natural nu i-a recunoscut, iar mama nu a avut posibilităţi să-i crească, dându-i în grija statului încă din maternitate. Mama lor locuieşte în Baia şi a spus că în orice moment ar fi fericită ca cei doi fii să revină în familie, dacă comunitatea ar ajuta-o cu nişte materiale să construiască o cameră pentru copiii ei. Nu are posibilităţi materiale pentru a se descurca singură.
Nu ştie unde este mormântul mamei sale
Alţi doi fraţi, Iulian, de 17 ani, şi Tiberiu, de 20 de ani, sunt în sistemul de protecţie socială de la vârste fragede. S-au născut în Fundu Moldovei. Tatăl lor este alcoolic şi nu le-a purtat de grijă niciodată. Mama celor doi băieţi a ieşit recent din penitenciar, după ce a executat o condamnare pentru fals în înscrisuri oficiale. Ea este recăsătorită şi locuieşte în Buzău.
Cornel s-a născut într-un oraş din Austria. La puţin timp după naşterea sa, tatăl natural a plecat în America, iar mama sa s-a întors cu băiatul în România. S-a stabilit în Constanţa. Nu se ştie în ce condiţii a murit, dar după decesul ei, copilul a fost trimis de autorităţi în judeţul unde mama sa avea domiciliul, în Suceava. De la 10 ani, Cornel este crescut de stat. Trăieşte cu regretul că nu ştie nici măcar unde este mormântul mamei sale, unde ar putea să-i aprindă o lumânare.
Dumitru are 16 ani şi este din Gura Humorului. A fost luat de stat imediat după naştere, la leagănul de copii din Fălticeni. Mama sa este recăsătorită în Gura Humorului şi îl vizitează din când în când pe băiat. Din păcate, actualul ei soţ nu este de acord să-l ia pe Dumitru în familie.
Vor să uite trecutul
Un alt minor, Vasilică, din Rădăuţi, şi-a găsit un cămin în „casa de tip familial” de la Humor. Mama sa este alcoolică, iar tatăl natural a divorţat şi s-a recăsătorit cu sora fostei soţii. Cu această femeie are alţi copii, dar nu a uitat nici de Vasilică.
După terminarea şcolii profesionale, tânărul va reveni în familia naturală, alături de tată şi de fraţii săi. Este un adolescent foarte disciplinat, muncitor şi face, după cum ne-a povestit personalul casei de tip familial, cel mai bun cozonac.
„Aceşti copii din casele de tip familial au libertatea de a se gospodări, de a-şi aranja camera aşa cum doresc, de a participa la multe activităţi împreună. Unii vor să uite trecutul, vorbesc foarte rar despre ce li s-a întâmplat. Alţii nici nu vor să se ştie că ei sunt ajutaţi de stat. Oricum, viaţa i-a întărit şi i-a făcut mult mai puternici şi mai hotărâţi decât noi. Pentru noi nu sunt copii–problemă, sunt doar copii, care nu au avut parte de o copilărie aşa cum şi-ar fi dorit-o”, ne-a spus Daniela Ştefănescu, şef servicii alternative de tip familial Gura Humorului.