Cu un tupeu dus la extrem, agenţi de la Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava sancţionează în trafic şoferi pentru abateri de la legislaţia rutieră pe care chiar ei le încalcă flagrant.
Mai mulţi şoferi din Suceava s-au plâns că agenţi de circulaţie i-au tras pe dreapta şi le-au cerut să-şi cureţe imediat geamurile maşinii de foliile de culoare închisă aplicate pe acestea. Cei care au refuzat au fost lăsaţi fără certificate de înmatriculare şi vor fi nevoiţi să treacă printr-o revizie la Registrul Auto Român pentru a putea circula din nou.
Până aici totul este în regulă şi conform legii. Marea problemă însă este că unii agenţi de circulaţie au aplicate folii cu o vizibilitate cu mult sub limitele legale pe geamurile propriilor maşini, încălcând, la rândul lor, legea.
Maşinile personale ale poliţiştilor, camuflate aproape în totalitate
Agentul Ionuţ Colibaba este cunoscut de şoferii din municipiu ca unul dintre poliţiştii drastici în ceea ce priveşte foliile aplicate pe geamuri. În cel mai bun caz, când i-a prins în trafic pe şoferi, acesta le-a cerut să-şi dea jos imediat foliile de pe geamuri.
Problema este că poliţistul îi întrece în ilegalitate pe mai toţi şoferii care ies în trafic cu folii aplicate pe geamurile maşinii, în cazul său putându-se vorbi de o camuflare aproape totală. Autoturismul Audi, cu numărul de înmatriculare SV-99-CID, înmatriculat pe numele său, este camuflat cu folii negre, cu vizibilitate minimă, pe toate geamurile laterale, pe lunetă şi chiar pe o parte a geamului din faţă.
Conform legislaţiei în vigoare, geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal al şoferului, adică cele laterale şi cel din faţă, trebuie să asigure o transparenţă de 75%, asta însemnând că şoferul poate fi văzut cu uşurinţă din afara autoturismului. În cazul maşinii lui Colibaba, însă, nu se poate vorbi nici măcar de o vizibilitate minimă din exterior. De altfel, pe eticheta lipită de parbriz de firma care i-a montat foliile este inscripţionată şi transparenţa acestora, de doar 5%, de 15 ori sub limita legală.
Legea, doar pentru alţii
Şi agentul Iulian Tărcăuanu, proaspăt venit la Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava, are un tupeu la fel de mare ca şi colegul său.
Opelul cu numărul de înmatriculare SV-21-ULY pe care îl conduce are aplicate folii de culoare închisă şi pe geamurile laterale din faţă.
Agentul principal Constantin Păşcănuţ, şi el agent al Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, este în aceeaşi situaţie. Autoturismul Skoda Octavia, cu numărul de înmatriculare SV-22-PAS, aflat în proprietatea sa, are aplicate folii cu transparenţă minimă, inclusiv pe geamurile laterale din faţă.
Nu numai poliţiştii de la circulaţie circulă însă cu folii aplicate ilegal pe maşini.
Petrică Prepeliţă, care lucrează la Poliţia Municipiului Suceava, are şi el un autoturism SEAT (număr de înmatriculare SV-77-PMF), cu folii negre aplicate inclusiv pe geamurile laterale din faţă.
În fine, Costin Tudor, care lucrează la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Suceava, are un VW cu numărul de înmatriculare SV-06-PZV, care este la fel de camuflat. Acestea sunt doar maşinile poliţiştilor pe care reporterii „Monitorul” au reuşit să le fotografieze în ultimele două zile. Alte autoturisme ale oamenilor legii sunt camuflate în acelaşi mod, însă încă nu am reuşit să avem dovada acestui lucru.
O astfel de maşină nu ar putea trece de o banală acţiune de control
Un aspect interesant care trebuie obligatoriu subliniat pleacă de la modul în care sunt aplicate foliile protectoare pe geamuri. Dacă marea majoritate a şoferilor „civili” îşi permit să-şi ataşeze folii doar pe lunetă şi pe geamurile laterale spate, toţi poliţiştii despre care am scris au aplicate folii închise la culoare şi pe geamurile laterale din faţă, obturând astfel câmpul de vizibilitate principal.
Astfel, şoferul nu poate fi observat dacă are ataşată centura de siguranţă ori dacă vorbeşte la telefonul mobil.
La zecile de acţiuni de control organizate în trafic de agenţii poliţiei pentru prinderea şoferilor fără centuri, de exemplu, o astfel de maşină ar fi fost trasă imediat pe dreapta, iar şoferul ar fi primit o sancţiune drastică. Dacă ar fi şi cu ei la fel de intransigenţi cum sunt de obicei în trafic, cei trei agenţi de circulaţie cu maşini camuflate ilegal ar fi trebuit să-şi suspende de mult certificatele de înmatriculare ale propriilor maşini.
Şefii poliţiei spun că vor lua măsuri
Pozele cu maşinile subalternilor au ajuns şi la comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, şeful Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Suceava. Acesta a recunoscut că la mijloc ar putea fi ceva în neregulă şi le-a cerut celor doi colegi pe care îi are în subordine să meargă imediat la Registrul Auto Român pentru a intra în legalitate.
„Eu răspund pentru ceea ce fac eu. Colegii mei însă vor merge astăzi la RAR şi dacă au greşit vor fi sancţionaţi” a spus comisarul şef.
Inspectorul principal Alin Botezatu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, ne-a prezentat poziţia oficială a instituţiei.
„Toate maşinile la care faceţi referire vor fi verificate în cel mai scurt timp, iar cine a greşit va răspunde. Conducerea Inspectoratului manifestă toleranţă zero pentru astfel de atitudini”, a declarat inspectorul principal.
Ameninţări cu judecata
În cursul zilei de ieri, după ce prin Poliţie s-a aflat de maşinile fotografiate, am fost contactaţi telefonic de agentul Ionuţ Colibaba, posesorul autoturismului Audi camuflat cu folii aplicate ilegal.
Acesta ne-a transmis că ne va acţiona în judecată dacă vom publica fotografia sau numele său. Tânărul om al legii, intrat în poliţie abia de câţiva ani, a uitat probabil că maşina a fost fotografiată în timp ce era parcată pe un spaţiu public, iar el lucrează pe un post plătit din bani publici.
Şi maşina cu radarul poliţiei a circulat camuflată ilegal
În luna octombrie a anului trecut, un material publicat în paginile ziarului nostru a scos la iveală faptul că una din maşinile poliţiei dotată cu radar circula cu folii ilegale. Loganul albastru cu numărul B-04-EGB, care vânează cu radarul şoferi în trafic fără a fi inscripţionat cu însemnele poliţiei (ceea ce nu contravine legii), circula cu folii pe geamul din spate şi pe cele patru geamuri laterale cu o transparenţă de doar 5%, care nu permiteau celui de afară să observe radarul sau poliţistul din maşină.
A doua zi după apariţia articolului foliile puse ilegal pe geamurile laterale din faţă au fost îndepărtate după o „vizită” la Registrul Auto Român.
( 3 apr 2008, 11:07:02