Năvala inspectorilor de la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Suceava pe capul micilor afacerişti din Suceava şi scotocirea prin toate ungherele gospodăriilor este abuzivă.
Invocarea art.14 –(1) din Legea nr.86/2006 privind Codul vamal al României, conform căruia autoritatea vamală poate controla mărfurile supuse reglementărilor vamale în orice loc s-ar afla pe teritoriul României şi a faptului că se pot face controale, pe timp de zi şi de noapte, în clădiri, depozite, terenuri, sedii şi alte obiective nu justifică prigoana declanşată de DJAOV Suceava împotriva micilor comercianţi.
Decanul Baroului de avocaţi Suceava, av. Vasile Tudor, a explicat că legea dă dreptul acestor inspectori să verifice doar locaţiile în care îşi desfăşoară activitatea comercială persoanele fizice autorizate şi persoanele juridice, deci magazinul, chioşcul, taraba, toneta etc.
„În toate celelalte situaţii accesul autorităţilor vamale se poate realiza doar în condiţiile legii, în baza unui mandat emis de judecător. În cazul suspiciunilor că ar fi depozitate mărfuri care ar fi făcut obiectul unor activităţi de contrabandă, inspectorii vamali trebuie să facă o plângere penală la Parchetul competent, care poate cere judecătorului emiterea unei autorizaţii în vederea efectuării unei percheziţii”, a declarat avocatul Tudor.
Ţigări la liber prin bazare, iar cumpărătorii sunt trataţi de „organe” drept contrabandişti
Altfel spus, nici dacă ţigările moldoveneşti şi ucrainene ar sta clădite în bax-uri în curtea unui comerciant care are ca locaţie comercială doar magazinul de la poartă, inspectorii vamali nu s-ar putea apropia să le controleze decât cu mandat de la judecător.
Articolul 27 din Constituţia României garantează inviolabilitatea domiciliului şi reşedinţei.
„Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia”, scrie Constituţia. Tot Legea fundamentală precizează că percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi formele prevăzute de lege, iar percheziţiile pe timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante.
Dacă lucrurile ar sta aşa cum lasă inspectorii vamali să se înţeleagă, că pot controla orice, dacă au suspiciuni că în perimetrul respectiv ar exista ţigări sau alcool fără acte, oricine are în casă un pachet de ţigări fără timbru românesc poate fi luat la întrebări şi amendat cu sute de milioane de lei şi ne transformăm într-un judeţ de contrabandişti. Este adevărat că Autoritatea Vamală efectuează investigaţii, supravegheri şi verificări, în cazurile în care sunt semnalate situaţii de încălcare a legislaţiei vamale de către persoane fizice şi juridice, organizează şi execută controlul respectării prevederilor legale privind supravegherea mişcării produselor accizabile pe teritoriul României, dar dacă cei în drept şi-ar face treaba corespunzător, acţiunile lor ar fi concentrate pe graniţă, pieţe şi bazare, nu pe dughenele comercianţilor.
Firmele mici, la discreţia inspectorilor vamali
Aşa cum stau lucrurile acum, putem aprecia că magazinele săteşti şi buticurile de cartier sunt ţinta inspectorilor vamali tocmai pentru că riposta din partea acestora este de mai mică amploare sau absentă şi de foarte puţine ori au curajul să se plângă sau să conteste în instanţă amenzile.
Reamintim că, în ultimele 6 luni, pe raza judeţului Suceava inspectorii vamali au sancţionat 4 agenţi economici la care au descoperit 1 - 10 cartuşe de ţigări şi băuturi alcoolice nemarcate. În aceeaşi perioadă, (septembrie 2007 - martie 2008) au mai fost controlaţi 71 agenţi economici cu sediul în mediul rural şi 155 cu sediul în mediul urban. Numai în acest an, inspectorii vamali au aplicat 39 de sancţiuni contravenţionale, astfel: în ianuarie 15 sancţiuni, în valoare totală de 280.000 lei, februarie - 16 sancţiuni contravenţionale în valoare de 400.000 lei, iar până la jumătatea lunii martie -8 sancţiuni contravenţionale în valoare de 180.000 lei.
( 3 apr 2008, 11:21:35