Mai mulţi oameni de afaceri ne-au semnalat că, în ultima perioadă, s-au înmulţit controalele inspectorilor de la Autoritatea Naţională a Vămilor, care le scotocesc nu numai magazinele, ci şi magaziile, toaletele şi podurile, în căutare de ţigări şi de băuturi alcoolice fără documente de provenienţă.
Cei în cauză se plâng că inspectorii vin cu intenţia precisă de a-i descoperi în neregulă şi a-i amenda, prin urmare nu încearcă să-i sprijine şi să-i îndrume pe căile legale, ci doar să le ducă micile afaceri spre faliment.
Astfel, un mic întreprinzător dintr-o comună din apropierea Sucevei ne-a relatat că, luna trecută, trei inspectori de la ANV, filiala Suceava, i-au trecut pragul magazinului. După verificările din incinta spaţiului comercial, oamenii statului au trecut la controlul împrejurimilor.
“Au controlat în WC, în beci, în pod, în groapa de gunoi, nimic nu au scăpat. După aderarea României la UE mi-am renovat magazinul, ca să corespundă noilor standarde. Nu am terminat lucrările şi mai aveam oameni la treabă. Pentru ei am cumpărat 5 cartuşe de ţigări din astea ieftine, din bazar, că aşa i-am angajat, cu mâncare şi ţigări. Au găsit ţigările pentru oameni, au făcut fotografii şi mi-au dat 200 de milioane de lei amendă. Asta-i contrabandă, asta-i trafic de ţigări?! Lumea în sat vorbeşte acum că cine ştie cu ce m-au găsit, poate cu droguri, că nu se poate să-ţi dea aşa o amendă pentru 59 de pachete de ţigări, câte au găsit la control”, a spus omul, arătându-ne procesul verbal.
Inspectorii au voie să scotocească în casă sau curte indiferent dacă e zi sau noapte
Conform procesului verbal de control, au fost reţinute în vederea confiscării 59 de pachete de ţigări Plugaru, Ronson şi Saint George, din Republica Moldova şi Ucraina, fără documente legale de provenienţă.
Amenda este de la 20.000 la 100.000 lei noi şi în caz de neplată se declanşează procedura de executare silită.
“Cred că ei profită că majoritatea comercianţilor mici, aşa ca mine, nu cunosc legea. Am achitat toate dările la stat, toate actele sunt în regulă şi pentru câteva cartuşe primesc o amendă de trebuie să mă împrumut ca s-o plătesc?! Nu mi se pare normal”, a fost concluzia omului de afaceri.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, inspector Elena Cotea, ne-a declarat că acţiunea inspectorilor suceveni se înscrie în cadrul legal şi că Autoritatea Naţională a Vămilor verifică, potrivit reglementărilor vamale în vigoare, pe timp de zi şi de noapte, clădiri, depozite, terenuri, sedii şi alte obiective, efectuează investigaţii, supravegheri şi verificări, în cazurile în care sunt semnalate situaţii de încălcare a legislaţiei vamale de către persoane fizice şi juridice, organizează şi execută controlul respectării prevederilor legale privind supravegherea mişcării produselor accizabile pe teritoriul României.
Peste 200 de controale în mai puţin de 6 luni
„Precizăm că în conformitate cu art.14 –(1) din Legea nr.86/2006 privind Codul vamal al României, autoritatea vamală poate controla mărfurile supuse reglementarilor vamale în orice loc s-ar afla pe teritoriul României”, a arătat insp. Cotea.
În ceea ce priveşte amenzile de sute de milioane de lei vechi pentru 1-10 cartuşe de ţigări, insp. Cotea a explicat că numărul de cartuşe nu are importanţă, că cei care au adus ţigările în ţară au făcut-o declarând la frontieră că sunt pentru consum propriu, nu pentru vânzare, iar achiziţionarea lor din bazar, indiferent cu ce scop – vânzare sau coplată la muncitori- nu reprezintă decât o verigă în lanţul traficului de ţigări.
Conform purtătorului de cuvânt, în ultimele 6 luni, pe raza judeţului Suceava inspectorii vamali au sancţionat 4 agenţi economici la care au descoperit 1 - 10 cartuşe de ţigări şi băuturi alcoolice nemarcate. În aceeaşi perioadă, (septembrie 2007 - martie 2008) au mai fost controlaţi 71 agenţi economici cu sediul în mediul rural şi 155 cu sediul în mediul urban.
De asemenea, a crescut şi numărul de sancţiuni. În luna septembrie 2007 au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale în valoare de 60.000 lei, în octombrie 12 sancţiuni contravenţionale în valoare de 80.000 lei, noiembrie -4 sancţiuni în valoare de 160.000 lei, decembrie - 9 sancţiuni în valoare de 20.000 lei, în ianuarie 2008- 15 sancţiuni, 280.000 lei, februarie - 16 sancţiuni contravenţionale în valoare de 400.000 lei, iar până la jumătatea lunii martie -8 sanctiuni contravenţionale în valoare de 180.000 lei.
„Toate sancţiunile au fost aplicate în conformitate cu prevederile O.G. nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare”, a mai precizat Elena Cotea.
( 2 apr 2008, 11:28:14