Locuinţele la mansardă schimbă la faţă blocurile Sucevei. Dacă în alte ţări, refacerea exterioarelor clădirilor este o obligaţie respectată de proprietari, la noi, faţadele blocurilor vechi de zeci de ani nu au fost refăcute niciodată, iar locatarii nici nu se înghesuie să înceapă o asemenea lucrare, speriaţi de costuri, dar şi influenţaţi de faptul că nu o văd ca pe o obligaţie a lor.
Tocmai de aceea Suceava e un oraş cenuşiu, mohorât, în care doar puţinele spaţii verzi mai reprezintă câte o pată de culoare.
Beneficiile locatarilor
În ultima vreme, tot mai mulţi locatari aşteaptă ca firme private să vină să le propună construirea unei mansarde pe bloc, în aşa fel încât ei să beneficieze de refacerea faţadei, cât şi de alte lucrări, stabilite de comun acord.
Această “modă” a fost iniţiată de Primăria Suceava, care a şi făcut două mansarde locuibile, din fonduri proprii, pe care le-a repartizat apoi unor cazuri sociale, arătând sucevenilor că pot avea beneficii de pe urma acestor investiţii, prin refacerea faţadelor blocurilor respective.
La fel de importantă a fost şi decizia dată prin Consiliul Local, ca în toate cazurile în care o firmă sau un grup de locatari vrea să mansardeze un bloc, sunt obligaţi să refacă faţada acestuia.
Dacă până atunci mulţi suceveni erau reticenţi în privinţa aprobării unor astfel de investiţii, oportunităţile care s-au ivit i-au făcut pe mulţi să accepte ofertele firmelor dornice să obţină prin mansardare apartamente pe care să le scoată la vânzare.
Acest lucru este vizibil mai ales în cartierul George Enescu, unde din ce în ce mai multe blocuri încep să fie mansardate, prinzând în acelaşi timp şi culoare.
Tocmai de aceea, numai în ultimii doi ani, Primăria Suceava a eliberat 72 de autorizaţii de mansardare a unor blocuri, care vor avea faţade noi, iar, în unele cazuri, vor avea şi mai multe facilităţi, după cum au ştiut să negocieze locatarii.
Dacă la început, printre pretenţiile ridicate de proprietarii din bloc, care trebuie să îşi dea acceptul pentru mansardare, se limitau la montarea de interfoane şi înfrumuseţarea casei scării, mai nou, aceştia cer ca odată cu refacerea faţadei, să se realizeze şi izolarea termică a clădirii, care le asigură beneficii mult mai mari tuturor.
Reglementări
Confruntată cu o creştere substanţială a cererilor de autorizaţii de construcţii pentru mansarde, conducerea Primăriei Suceava consideră că sunt necesare o serie de măsuri suplimentare, pentru ca municipiul să aibă de câştigat de pe urma acestor lucrări.
„Ne bucură faptul că tot mai multă lume a luat exemplul nostru şi îşi dă interesul pentru mansardarea blocurilor, sporind astfel numărul de locuinţe şi refăcând faţadele blocurilor. Totuşi, ţinând cont de numărul mare de solicitări, este necesar să venim cu o serie de recomandări pentru cei ce fac asemenea investiţii, pentru că ne vom trezi cu foarte multe blocuri, cu culori pestriţe, unul lângă celălalt. Pentru a întâmpina astfel de probleme, vom stabili o serie de reguli privind exteriorul blocurilor refăcute, oferindu-le câteva modele din care să aleagă. În funcţie de zonă, se poate merge pe o anumită culoare, de obicei culori deschise, calde, care sunt mult mai plăcute”, a precizat viceprimarul Angela Zarojanu.
Reglementările privind aspectul exterior al clădirilor mansardate vor fi stabilite luna aceasta, urmând să fie puse la dispoziţia celor care vor să demareze o astfel de investiţie.
( 2 apr 2008, 17:45:10