Modul de prescriere şi eliberare a medicamentelor compensate şi gratuite a suferit modificări. De ieri, au intrat în vigoare o serie de reglementări noi, în baza cărora produsele farmaceutice nu se mai prescriu după denumirea comună internaţională, ca până acum, ci după cea comercială, respectiv cea care figurează pe cutie.
Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Anda Sălăgean, a anunţat că de la 1 aprilie medicii prescriu medicamente sub forma denumirii comerciale, iar farmaciile pot înlocui produsele de pe reţetă în două situaţii, dar numai cu anumite condiţii.
Astfel, medicamentele pot fi înlocuite în cazurile în care produsele recomandate de medic sunt prea scumpe, iar bolnavul nu dispune de resursele financiare necesare pentru a suporta diferenţa dintre preţul de referinţă şi preţul de vânzare cu amănuntul.
De asemenea, medicamentele pot fi înlocuite în cazurile în care farmacia nu are disponibile în stoc, la momentul solicitării, produsele prescrise de către medic, iar bolnavul nu este de acord ca unitatea de profil să i-l pună la dispoziţie în termen de 24 de ore pentru bolile acute şi subacute, respectiv 48 de ore pentru bolile cronice.
Aceste situaţii sunt valabile numai dacă bolnavul este de acord cu înlocuirea lor, iar consimţământul său este acordat în scris medicului de familie, care îl anexează la fişa sa medicală, şi dacă medicul va consemna pe reţetă faptul că bolnavul este de acord cu înlocuirea medicamentelor de către farmacist.