În vara acestui an, tabăra suceveană de la Bucşoaia va rămâne închisă, şi aceasta din cauză că centrul de agrement nu are autorizaţie sanitară de funcţionare, iar Direcţia Judeţeană pentru Tineret nu dispune de fondurile necesare efectuării lucrărilor în vederea obţinerii autorizaţiei.
Autoritatea Naţională pentru Tineret nu a mai prins tabăra Bucşoaia în lista centrelor de agrement în care elevii pot să-şi petreacă vacanţa în acest an.
Şeful Direcţiei Judeţene pentru Tineret Suceava, Marius Boghian, a declarat că „anul acesta am primit un buget de 25 de mii de lei, bani total insuficienţi pentru a putea începe sau efectua o parte dintre lucrările necesare obţinerii autorizaţiei de funcţionare a taberei”.
În ceea ce priveşte problema apei potabile din tabără, care nu corespundea cerinţelor de calitate impuse de ASP, directorul Boghian a precizat că „această problemă s-a rezolvat, pentru că în tabără s-a pus staţie epurare cu ultraviolete”. Şi blocul alimentar şi cantina taberei au fost renovate şi igienizate, însă directorul Marius Boghian a spus că în tabără mai trebuie efectuate foarte multe lucrări de renovare, amenajare şi igienizare, însă fondurile de care Direcţia pentru Tineret dispune sunt prea mici pentru acoperirea cheltuielilor.
Ultimele fonduri pentru investiţii s-au alocat în 2003
Singurele fonduri acordate pentru investiţii au fost alocate în tabăra de la Bucşoaia în anul 2003, când s-au făcut lucrări pentru reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din tabără. La acea dată s-au alocat de la Bucureşti 370 de mii de lei (3,7 miliarde de lei vechi), pentru proiectul de reabilitare a reţelei de apă, dar s-au plătit doar 200 de mii de lei, (2 miliarde de lei vechi), iar diferenţa se achită şi acum, în tranşe anuale, de către Autoritatea Naţională pentru Tineret. De asemenea, s-au mai alocat anul trecut încă 50.000 de lei pentru amenajarea unui parc de distracţii pentru elevi, situat în incinta taberei de la Bucşoaia.
Practic, de ani buni de zile, tabăra Bucşoaia a fost lăsată de izbelişte, iar Autoritatea Naţională pentru Tineret nu a mai alocat bani pentru investiţii în tabără. Singurele fonduri primite sunt pentru întreţinere şi plata angajaţilor.
Tabăra Bucşoaia este cel mai mare complex turistic pentru tineret din ţară, care se întinde pe o suprafaţă de 14 hectare. Terenul a aparţinut Casei Regale, şi a fost donat de către Carol al II-lea statului român. DJT Suceava are în administrare acest teren, iar clădirile îi aparţin. DJT Suceava mai are în administrare şi Tabăra Rusca din Dorna Arini şi Tabăra Balada din Gura Humorului, complexe turistice pentru tineret care, potrivit directorului Boghian, se află şi ele în starea avansată de deteriorare şi care de asemenea, nu au primit bani pentru investiţii.
( 1 apr 2008, 12:23:29