Poliţiştii din judeţ au fost verificaţi recent la ce oră vin la serviciu şi în cât timp şi cum se prezintă la sesizările venite prin Serviciul de preluare a apelurilor de urgenţă 112.
Cei care s-au apucat să-i verifice pe oamenii legii sunt chiar colegi de-ai lor, din cadrul Compartimentului de Inspecţie Internă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, structură a cărei principală misiune este de a depista neregulile, abuzurile sau eventualele deviaţii de comportament din rândul poliţiştilor.
La mijlocul lunii trecute, ofiţerii de la Inspecţie Internă s-au trezit cu noaptea în cap şi au ales la întâmplare trei comune din judeţ, unde să verifice dacă şefii de post respectă programul de lucru. „Am ales comunele Sadova, Rădăşeni şi Stulpicani. Ne-am împărţit şi ne-am dus în zona postului de poliţie, aşteptând să vedem dacă se respectă ora începerii programului de lucru, ora 8:00”, ne-a mărturisit şeful de la Inspecţie Internă, comisarul Gheorghe Popeanu, precizând că în toatele cele trei cazuri poliţiştii au venit la lucru la ora prevăzută.
Tot în cursul lunii martie a.c., ofiţerii de la Inspecţie Internă s-au gândit să verifice şi modul în care poliţiştii din judeţ răspund sesizărilor venite prin 112.
Reclamaţii false la 112, făcute de poliţişti
În cadrul unei acţiuni ştiute doar de comanda IPJ Suceava, unul dintre ofiţerii de la Inspecţie Internă s-a deplasat la Pojorâta, acolo unde, ajuns în dreptul unui magazin din comună, a sunat la 112 şi, sub un nume fictiv, Teoder Râpan, a reclamat faptul că soţia sa (Elena Râpan) a fost jefuită de poşetă, la ieşirea din societatea respectivă, agresorul fugind înspre pădurea din apropiere. Apelul a fost înregistrat la 112 la ora 10:22, iar la 10:32, la faţa locului a ajuns un echipaj de poliţie.
„În mediul rural, timpul maxim în care poliţiştii trebuie să ajungă la locul unui eveniment este de 20 de minute, ţinând cont de zonă şi de distanţa dintre posturile de poliţie şi locul evenimentului”, explică comisarul Popeanu.
În momentul în care poliţiştii au ajuns la locul aşa-zisului eveniment, ei au fost verificaţi dacă sunt echipaţi corespunzător şi dacă ştiu ce au de făcut în situaţia reclamată.
Un alt ofiţer de la Inspecţie Internă a sunat la 112 şi a sesizat un furt dintr-o farmacie din comuna Mălini, şi de această dată la faţa locului ajungând la timp un echipaj de poliţie (6 minute). Şi poliţiştii de la Broşteni au trecut testul, fiind reclamată o aşa-zisă tamponare în lanţ pe DN 17 B.
„Lucrurile şi oamenii s-au schimbat destul de mult în Poliţie, în ultimii ani. Mai sunt, e drept, unele probleme, dar tocmai de asta facem controale de acest fel”, a mai spus şeful de la Inspecţie Internă.
Zeci de poliţişti, sancţionaţi disciplinar
În 2007, au fost sancţionaţi 71 poliţişti (10 ofiţeri şi 61 agenţi) care au comis 73 abateri disciplinare. Sancţiunile diferă în funcţie de gravitatea faptei comise, de la mustrări scrise, diminuări salariale cu 5 până la 20% pe o perioadă de 1-3 luni, amânarea promovării în gradul profesional următor sau funcţia superioară pe o perioadă de 1-3 ani, la trecerea într-o funcţie inferioară până la nivelul de bază al gradului profesional deţinut sau chiar destituirea din Poliţie.
An de an se înregistrează zeci de reclamaţii împotriva poliţiştilor din judeţ, majoritatea vizând tergiversarea efectuării cercetărilor în diferite dosare penale, modul de soluţionare a acestora, neglijenţă sau abuz în serviciu, purtare abuzivă etc., toate aceste reclamaţii fiind verificate de ofiţerii de la Inspecţie Internă.
( 1 apr 2008, 11:18:35