Angajaţii din spitalele sucevene nu vor primi de la 1 aprilie salarii şi sporuri mărite, aşa cum prevede Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 17 din 30 ianuarie 2008. Şi asta, întrucât conducerile acestor unităţi nu ştiu nici până la această oră care este bugetul pe care pot miza în acest an, având în vedere că semnarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate nu s-a realizat încă.
Potrivit ultimelor reglementări, şefii spitalelor sucevene, dar şi restul angajaţilor ar fi trebuit să primească din această lună salarii şi sporuri substanţiale, însă acordarea acestor drepturi nu va fi luată în calcul până la încheierea contractelor cu CAS.
Liliana Gorcea, şeful Serviciului Resurse Umane din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, arată că spitalele sunt împărţite în două categorii, respectiv cele cu peste 400 de paturi, categorie în care intră Spitalul Suceava şi Spitalul Municipal Rădăuţi, şi cele cu mai puţin de 400 de paturi, în care sunt cuprinse restul spitalelor din judeţ, iar remuneraţiile personalului cu funcţie de conducere diferă în funcţie de încadrarea unităţii.
Gorcea a explicat că, în baza Ordonanţei 17, managerii spitalelor incluse în prima categorie pot primi un salariu între 3000 lei şi 4000 lei, de salarii majorate având parte şi membrii comitetului director. Astfel, directorul medical poate încasa lunar între 2200 lei şi 3800 lei, directorul financiar contabil între 1800 şi 3400 lei, în timp ce directorul de îngrijiri poate primi între 1200 şi 2700 lei.
Pe lângă toate aceste sume, staff-ul spitalelor cu un număr mai mare de 400 de paturi va beneficia în fiecare lună şi de indemnizaţii de conducere, cuprinse între 35 şi 50% din salariul de bază (de exemplu, 50% în cazul managerului şi 35% în cazul directorului de îngrijire).
Data încheierii contractelor cu CAS, încă incertă
În spitalele cu mai puţin de 400 de paturi, în contul managerului va intra lunar un salariu cuprins între 3000 şi 3200 lei, în timp ce directorul medical va încasa între 1800 şi 3100 lei, directorul financiar contabil între 1600 şi 2700 lei, iar directorul de îngrijiri va primi o leafă cuprinsă între 1000 şi 2100 lei. De menţionat că, în aceste unităţi, membrii comitetului director nu primesc indemnizaţie de conducere.
Tot de la 1 aprilie, ar fi trebuit să se aplice şi prima majorare salarială pentru restul angajaţilor din spitale, de 6% din salariul de bază, urmând ca a doua majorare, de 5%, să se aplice începând cu 1 octombrie.
Modificări ar fi trebuit să sufere şi salariile de bază individuale ale medicilor, care pot fi majorate sau diminuate în funcţie de realizarea indicatorilor specifici de performanţă ai managementului secţiei. Astfel, în cazul în care spitalul sau secţia dispune de venituri proprii, altele decât cele care provin din contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, salariile de bază ale medicilor pot fi majorate cu până la sută la sută.
Pentru medici, propunerea de majorare sau diminuare salarială se face de către şefii de secţie, iar pentru aceştia din urmă, de către manageri.
În baza Ordonanţei 17, de la 1 aprilie, ar fi trebuit pusă în aplicare şi măsura de ajustare a sporurilor, de până la 25% în anumite unităţi şi compartimente cum ar fi cele de boli infecţioase şi între 50% şi 100% pentru condiţii deosebit de periculoase în alte activităţi, precum cea acordată de structurile de primire a urgenţelor sau în compartimentele de ATI.
Ana Ionescu, liderul sindicatului Sanitas Suceava, a declarat ieri că după semnarea contractului dintre unităţile spitaliceşti şi CAS, sindicaliştii vor iniţia negocieri cu conducerile spitalelor pe marginea valorii sporurilor care urmează a fi acordate salariaţilor. „Legea există şi va fi pusă în practică”, a dat asigurări sursa citată.
Tot ieri, Casa de Asigurări de Sănătate a anunţat că aşteaptă precizări de la nivel central referitoare la data de la care poate fi demarată acţiunea de semnare a contractelor pe 2008. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anda Sălăgean, a declarat că furnizorii de servicii medicale au termen până pe 4 aprilie să-şi depună dosarul cu actele necesare în vederea încheierii contractului.
( 1 apr 2008, 12:55:58