Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au intervenit, în ultimele trei zile, pentru a stinge cinci incendii izbucnite la terenurile cu vegetaţie uscată.
În două cazuri alerta a fost maximă, focul extinzându-se cu repeziciune înspre zone în care se aflau locuinţe ori suprafeţe întinse de pădure.
După ore întregi de luptă cu flăcările, incendiile au fost lichidate înainte de a ajunge la case sau la fondurile forestiere aflate în apropiere. Pagubele însă sunt mari, iar autorităţile atrag atenţia că un astfel de incendiu poate produce un dezastru.
Mobilizare generală
Cele cinci incendii s-au produs pe raza localităţilor Pojorâta, Dumbrava, Gura Humorului, Vama şi Molid. Incendiile de proporţii au fost la Vama şi Pojorâta, unde pompieri, jandarmi, poliţişti, lucrători silvici şi localnici au muncit ore întregi pentru a stopa focul care înainte cu repeziciune.
Vineri după-amiază, în jurul orei 16.00, un incendiu izbucnit în comuna Vama, în zona cunoscută drept Dealul Runc, s-a extins în scurt timp pe mai multe hectare de teren. Alerta a fost maximă, deoarece focul se extindea spre o zonă în care se aflau câteva case şi o suprafaţă extinsă de fond forestier.
Echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au cerut ajutor jandarmilor, serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din mai multe comune învecinate, angajaţilor de la Ocolul Silvic Vama, dar şi localnicilor din zonă.
Spre seară s-a reuşit stoparea incendiului, însă focul a fost lichidat definitiv abia sâmbătă dimineaţă, după mai bine de 14 ore de muncă. Focul a mistuit şase hectare de vegetaţie uscată şi doborâturi şi 1.000 de puieţi de molid de pe o suprafaţă de jumătate de hectar de pădure.
Din primele cercetări, focul a izbucnit din cauza unei ţigări aruncate de un localnic. Poliţiştii au demarat o anchetă încercând să identifice autorul şi să afle dacă incendiul a fost provocat intenţionat sau din neglijenţă.
Flăcări pe munte la Pojorîta
Un bucureştean întors acasă, la Pojorîta, a reuşit sâmbătă să dea foc unui munte, din greşeală.
Două hectare de mirişte de pe Masivul Muncel au ars şi nu a lipsit mult ca şi pădurea din împrejurimi să se transforme într-o uriaşă torţă.
Imediat s-a dat alarma în aproape tot judeţul. Pompieri de la Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului Fălticeni şi Vatra Dornei au ajuns de urgenţă la faţa locului. De asemenea, poliţişti din toată zona, jandarmi, lucrători silvici şi localnici au dat şi ei o mână de ajutor pentru a evita un dezastru. În cele din urmă, după şase ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat.
Primarul comunei, Ioan Raia, a explicat că autorul incendiului a avut, de fapt, cele mai bune intenţii gospodăreşti, dar consecinţele neatenţiei lui puteau fi dezastruoase.
„A izbucnit pe la ora 10. Un fiu al satului, care se află acum la Bucureşti, a venit la casa părintească şi a vrut şi el, ca tot gospodarul primăvara, să se ocupe de curăţenie pe afară. Probabil nu a fost destul de atent şi a ieşit un incendiu pe aproximativ două hectare”, ne-a spus primarul.
Totul s-a întâmplat foarte repede, la aproximativ 100 de metri de pădure, iar pericolul extinderii flăcărilor la fondul forestier a existat permanent. Pentru că accesul în zona afectată este foarte dificil, s-a putut ajunge acolo doar pe jos şi cu maşinile de teren din comună.
„Au alergat la chemarea noastră circa 100 de oameni, din personalul silvic, dintre cei de la situaţii de urgenţă de la noi şi cetăţenii comunei. Mulţi au luat muntele în piept în fugă, pe jos, ca să dea o mână de ajutor. Ulterior au venit, foarte repede după apelul nostru, jandarmii şi pompierii militari. Trebuie să remarc că atât oamenii noştri, cât şi forţele de intervenţie specializate au reacţionat foarte repede şi intervenţia lor a fost eficientă. Astfel s-a reuşit să nu existe pagube materiale majore, nu a ars casa, nu a ars pădure şi, mai presus de orice, nu au existat victime”, a adăugat primarul Raia.
Bărbatul care a provocat incendiul s-a ales cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „distrugere din culpă”.
Celelalte trei incendii au provocat pagube mai mici. Foarte îngrijorătoare este însă atitudinea unor oameni care dau foc la vegetaţie pentru a-şi curăţa terenurile, după care părăsesc zona.
(31 mar 2008, 14:15:16
De obicei "fiii satelor" cat si "fiii oraselor" cand vine vorba sa dea o mana de ajutor se cam feresc, in schimb sunt tare buni la stat pe margine si criticat !