Potenţialele evaziuni fiscale la firmele care au puncte de lucru sau sunt înregistrate în zonele defavorizate din judeţul Suceava sunt doar mari baloane de săpun.
Invitaţia unui cotidian local adresată Curţii de Conturi Suceava de a efectua verificări în cazul a 57 de societăţi comerciale care ar fi beneficiat de facilităţi necuvenite din partea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a stârnit nemulţumirea şi indignarea administratorilor firmelor nominalizate în respectivul articol.
Pentru că cei mai mulţi agenţi economici nu au primit nici un leu drept scutiri de la plata impozitului pe profit, pe baza certificatului de investitor în zona defavorizată, administratorii iau în calcul posibilitatea de a acţiona în judecată respectiva publicaţie pentru a cere daune morale.
De altfel, conducerea DGFP Suceava a demonstrat cu acte că din cele 57 de firme nominalizate în articol, doar două au beneficiat de facilităţile stipulate de OUG 24/1998.
Este vorba de firma Dorna Eco House Vatra Dornei (fostă Pinaris) şi Arcris Prod Vatra Dornei, societăţi care au îndeplinit condiţiile impuse de legislaţie.
Astfel, Dorna Eco House a încasat de la bugetul de stat suma de 2,7 miliarde de lei vechi, bani cuveniţi pentru activităţile derulate în perioada 2005-2007. Defalcat, societatea din Vatra Dornei a primit 811 milioane de lei vechi în 2005, 497 de milioane de lei vechi în 2006 şi 1,4 miliarde de lei vechi în 2007.
Cea de a doua societate care a beneficiat de facilităţi în baza OUG 24/1998 este Arcris Prod. Reprezentanţii acestei firme au încasat 10 milioane de lei vechi în 2003 şi 412 milioane de lei vechi în 2007, în timp ce pentru perioada 2004-2006 în conturile societăţii nu a intrat nici un leu.
Ropotă: „Dezinformări crase”
„Presupunerile privind existenţa unor eventuale evaziuni fiscale la firmele din zonele defavorizate, girate de oameni din DGFP Suceava, sunt dezinformări crase. Dintr-o minimă verificare a datelor prezentate se putea trage concluzia că totul este o cacealma. Dintre firmele care ar fi putut beneficia de scutiri de la plata impozitului pe profit pentru zona defavorizată o parte nici măcar nu au sediul în acele zone şi nici puncte de lucru. Ca atare, societăţile nu puteau beneficia de prevederile OUG 24/1998, iar <ajutorul> oferit de mine pentru fraudarea statului sunt minciuni ordinare. Plus că şi asupra firmelor enumerate se creează suspiciunea că nu ar fi derulat corect afacerile şi ar fi încercat să prejudicieze bugetul de stat”, a explicat Petrică Ropotă, directorul executiv al DGFP Suceava.
Acesta a menţionat că mai mulţi administratori ai societăţilor enumerate pe „lista potenţialilor evazionişti” au cerut lămuriri şi au anunţat că îşi vor căuta dreptatea în sălile de judecată şi vor cere despăgubiri de la publicaţia care îi suspectează de operaţiuni ilegale.
(31 mar 2008, 12:47:09