Declaraţie fără echivoc. Directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava, Petrică Ropotă, a confirmat ieri că cele 8 rambursări de TVA către firma lui Omar Hayssam, din Vatra Dornei, nu ar fi trebuit să aibă loc.
„Din datele preliminare ale controlului pe care DGFP Suceava îl derulează în acest moment pentru anii 2003 şi 2004, care au vizat firma SC Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei, s-a stabilit că este vorba de rambursări necuvenite de TVA. Suma estimativă este de 5 milioane de lei (n.r. – 50 de miliarde de lei vechi), aici fiind incluse majorările şi penalităţile. Avem suspiciuni serioase că persoanele implicate în aceste returnări au tratat cu superficialitate dosarele în perioada verificărilor derulate în anii 2003-2004. Până în prezent nu s-a stabilit cine se face vinovat de aceste returnări, aspect care va fi lămurit în perioada imediat următoare”, a declarat Petrică Ropotă.
„Monitorul de Suceava” a relatat în numărul de ieri că SC Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei, firmă care se afla în proprietatea lui Omar Hayssam, sirianul condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, a beneficiat de rambursări ilegale de TVA în valoare de 1,7 milioane de lei (17 miliarde de lei vechi).
Returnările au fost aprobate în perioada noiembrie 2002 - decembrie 2004, iar în acest moment suma totală pe care statul român o are de recuperat se ridică la circa 5 milioane de lei. Este vorba de 1,7 milioane de lei, cuantumul rambursărilor, 2,9 milioane de lei majorările şi 300.000 de lei penalizările.
Tranzacţii doar pe hârtie, neobservate de nimeni
Rambursările de TVA au avut ca bază tranzacţii ce s-au realizat ca urmare a unor contracte de vânzare-cumpărare şi facturi fiscale derulate doar pe hârtie.
Potrivit actelor încheiate, SC Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei a cumpărat de la o societate din Buzău utilaje în valoare de 8,34 milioane de lei (83,4 miliarde de lei vechi). Pentru această tranzacţie, societatea lui Omar Hayssam a solicitat şi încasat TVA în valoare de 1,2 milioane de lei.
Utilajele nu au mai ajuns niciodată la firma din Vatra Dornei, tranzacţia având ca scop doar încasarea banilor din rambursările de TVA. Mai mult, în dosarul de vânzare-cumpărare nu sunt prezentate cărţi tehnice, certificate de garanţie, contracte de service şi alte asemenea documente necesare în astfel de tranzacţii.
O altă problemă este că una dintre firmele implicate în această tranzacţie, Rastan Corporation SRL Bucureşti, nu mai avea activitate, iar altele, gen SC Dunărea International SRL Buzău, nu erau înregistrate ca plătitor de TVA. Asta înseamnă că, potrivit legislaţiei, beneficiarul, mai exact cumpărătorul care a emis factura, SC Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei, nu putea încasa sumele aferente TVA-ului achitat cu ocazia tranzacţiei.
Râmbu neagă că ar fi semnat vreo rambursare de TVA către Hayssam
Dintre persoanele cu funcţii de conducere la DGFP Suceava în perioada anilor 2003-2004, care îşi dădeau girul pentru returnările de TVA, ieri a sunat la redacţia ziarului nostru Vasile Râmbu.
Acesta a negat că ar fi semnat vreun act privind cele opt rambursări ilegale de TVA către SC Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei. Râmbu recunoaşte că a fost director executiv adjunct la DGFP Suceava începând cu ianuarie 2004, dar a exclus vehement faptul că ar avea vreo legătură cu dosarele în care Omar Hayssam a încasat bani din rambursări de TVA. Acesta a explicat şi care era mersul unui dosar de rambursare de TVA din acea perioadă: „Un act de rambursare se face de o echipă de inspecţie fiscală, care poate să fie formată şi dintr-un singur om, dar unde sunt cazuri mai deosebite sunt, de regulă, 2-3 persoane. Echipa respectivă prezintă actul de control Şefului de Serviciu Control Fiscal, care îl vizează, iar apoi unul dintre directori îl aprobă”.
(29 mar 2008, 12:29:37