Soluţie atacată. ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pare nemulţumit de soluţia pronunţată de Curtea de Apel Suceava la începutul acestei săptămâni prin care s-a hotărât ca dosarul care-l priveşte să fie trimis spre judecare la Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Bucureşti.
Înaltul prelat a depus recurs faţă de această decizie, o hotărâre urmând să fie luată de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dosarul în care s-a depus recursul este cel prin care Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii s-a pronunţat cu privire la faptul că ÎPS Pimen a făcut poliţie politică.
CNSAS a stabilit că actualul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor a colaborat atât cu Securitatea, cât şi cu Direcţia de Informaţii Externe (DIE) şi a avut numele conspirative „Petru” şi „Sidorovici”.
Decizia a fost luată în octombrie 2007, iar contestaţia depusă ulterior de înaltul prelat la CNSAS a fost respinsă, motiv pentru care a fost atacată şi în instanţă.
Date despre activitatea înaltului prelat
Începând din 1975, ÎPS Pimen a oferit informaţii ofiţerilor de Securitate, atât verbal, cât şi scris, despre diferite cazuri. Pe lângă misiunile din „Galaxia” şi „Kogălniceanu”, numele conspirative pentru SUA şi RFG, de unde a dat mai multe note informative, în special despre preoţii români din acele state, înaltul prelat a oferit date şi despre ceea ce se petrecea în ţară. De exemplu, despre o femeie cu care stabilise o relaţie de prietenie a relatat că „Iubeşte Ţara, dar nu iubeşte Conducerea Ţării, de aceea cu ea am discutat numai ce-i place, fapt pentru care i-am rămas prieten şi mă felicitează de Crăciun şi Paşti şi-i răspund la felicitări”. Această notă informativă este din 18 ianuarie 1979 şi este semnată olograf „Petru”.
Nici obiceiurile de iarnă nu par să-i fi fost prea dragi arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor. Într-un raport din 22 decembrie 1988 se arată care este poziţia ÎPS Pimen vizavi de acest subiect.
„În ziua de 2 decembrie a.c. (n.r. - 1988) episcopul a chemat trei studenţi în teologie, atenţionându-i în legătură cu activitatea de colinzi în perioada sărbătorilor. Le-a cerut să nu dovedească exces de zel, să rămână în bisericile parohiilor pe lângă care sunt repartizaţi şi să nu extindă activităţile religioase în afară”, se arată în raportul Securităţii.
(29 mar 2008, 11:51:24