Un poliţist de frontieră, şef de tură în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, creşte de doi ani de zile capre. Îmbinând munca de la serviciu cu cea de la fermă, acesta a ajuns cel mai mare crescător de capre din judeţ, iar afacerea îi merge foarte bine. Vinde laptele la un preţ mulţumitor unui procesator, care îl foloseşte la producerea caşcavalului, dar are şi clienţi care îi cumpără laptele de la fermă, pentru a preveni şi tratata diferite boli. În curând va ieşi pe piaţă cu lapte de capră din producţie proprie, pe care spune că îl va vinde la jumătate din preţul la care acesta se găseşte acum în magazine.
Laptele de capră, cel mai bun după laptele de mamă
Inspectorul principal Octavian Cuzencu are 33 de ani. După ce a absolvit academia de poliţie şi s-a întors acasă, la Siret, nu s-a mulţumit doar cu munca de la punctul de trecere a frontierei. Cu economiile sale şi ajutat de părinţi a achiziţionat, în urmă cu aproximativ şase ani, o fermă în comuna Grămeşti. Timp de patru ani a crescut oi, însă nu i-a mers foarte bine.
„Caşul şi lâna s-au dovedit a fi prea puţin căutate, firmele plătind prost aceste produse. Un văr venit din Germania mi-a dat ideea să mă apuc de crescut capre. Mi-a explicat că laptele de capră este la mare căutare în toată Europa şi nu are cum să nu devină un produs solicitat şi la noi”, îşi aminteşte fermierul de începutul afacerii cu capre.
După ce a lichidat afacerea cu oile, în 2006, a achiziţionat 400 de capre. În jur de 300 de capete le-a cumpărat de la două mici ferme, una din comuna Botoşana şi una din judeţul Botoşani, iar alte 100 le-a adunat „la bucată” de pe la stâne.
De atunci ţine constant în jur de 400 de capre de lapte, plus efectivele de iezi şi ţapi. În prezent are 396 de capre care dau lapte, în timp ce cu tot cu iezi şi ţapi ajunge la 500 de animale.
„Cum în zonă nu avea nimeni capre atât de multe am început să mă informez de pe internet şi din cărţi despre cum se cresc acestea, cum trebuie îngrijite şi protejate şi care sunt calităţile laptelui. După cum este dovedit medical, laptele de capră este cel mai sănătos, după laptele de mamă bineînţeles”, subliniază acesta.
Viagra, înlocuită cu laptele de capră
Când îl întrebăm de ce ar trebui oamenii să consume regulat lapte de capră, Octavian Cuzencu are multe argumente.
„Laptele previne, dar şi ameliorează boli grave, TBC, diabet, chiar leucemie. Pentru cei deja bolnavi laptele trebuie consumat crud”, povesteşte fermierul.
Ca şi alţi crescători de capre din ţară, sireteanul bagă mâna în foc şi pentru creşterea potenţei bărbaţilor care consumă regulat lapte de capră.
„Laptele de capră este foarte eficient din acest punct de vedere. Asta am constatat pe pielea mea”, spune Octavian Cuzencu.
Nu face faţă clienţilor
De la ferma sa de aproximativ 400 de capre, bărbatul produce zilnic 600 de litri de lapte. Are un contract cu un procesator cu sediul în vecinătatea fermei, care îi cumpără zilnic mare parte din laptele produs, folosindu-l la fabricarea caşcavalului. De ceva vreme abia mai reuşeşte să-şi îndeplinească obligaţia faţă de acest client.
„Mai produc caş şi am deja clienţi destul de mulţi care vin la mine să cumpere lapte de capră pentru consum. Uneori sunt pus în situaţia de a nu îmi putea onora toate comenzile”, spune mulţumit fermierul.
De la procesatorul care îi cumpără cea mai mare parte a laptelui produs acesta primeşte un preţ mediu de un leu la litrul de lapte, faţă de 0,80 de lei cât primea anul trecut.
Pentru abonaţii care îi cumpără lapte direct de la fermă are un tarif cuprins între 1,5 şi 2 lei, în funcţie de cantitatea cumpărată de fiecare. Fermierul povesteşte că recent un diabetic a venit şi i-a mulţumit personal pentru că după ce a consumat lapte de capră valoarea glicemiei i-a scăzut la normal.
Investiţii masive în terenuri şi utilaje
Ferma de la Grămeşti a poliţistului de frontieră este dotată conform normelor UE. Fermierul are achiziţionate aparate de muls, generatoare de curent, tancuri de răcire, utilaje pentru lucrarea terenului pe care produce hrana pentru capre, dar şi un vagon de dormit mobil pentru ciobani, dotat cu apă potabilă şi restul utilităţilor necesare pentru asigurarea igienei.
„Oricum altfel nu se poate, am tot fost controlat de autorităţi şi toată lumea ştie că nu lucrez ca la stânele de la noi, unde igiena este destul de precară”, spune Cuzencu. Cea mai mare parte a profitului obţinut în cei doi ani de când se ocupă de creşterea caprelor a fost reinvestit de fermier.
„Am achiziţionat zece hectare de teren agricol pe care le lucrez pentru asigurarea hranei caprelor. Să ştiţi că mănâncă mult, în medie patru capre consumă hrană cât o vacă”, ne explică fermierul.
Iese cu laptele pe piaţă
Planurile fermierului sunt mari. În curând îşi va orienta profitul către modernizarea spaţiului în care îşi ţine caprele, după care, pentru finele acestui an, este hotărât să comercializeze lapte direct pe piaţă. A făcut şi un calcul.
„În puţinele magazine în care se vinde lapte de capră, preţul este de 4 lei la litru. Eu am calculat să-mi vând produsul la 2 lei litrul şi sunt convins că voi avea mare succes”, îşi expune planurile fermierul, hotărât să-şi deschidă o mică fabrică de procesare.
Cu un curaj nebun, plecând la drum într-o afacere de care se mai ocupau timid doar câţiva oameni din Moldova, dar învăţând treptat tainele creşterii caprelor, Octavian Cuzencu a ajuns la o afacere de succes, de care este foarte mulţumit şi pe care are de gând să o dezvolte şi mai mult.
Afacerile cu capre din judeţ, abia la început
Recent, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava a organizat o întâlnire a crescătorilor de capre din judeţul Suceava. La întâlnire au participat şase crescători de capre din judeţ, aici fiind incluşi şi reprezentanţii societăţii Capra SRL, cei care vor deschide în acest an o fermă gigant de capre la Zvorâştea.
La fermă, realizată printr-un program SAPARD, vor fi crescute 5000 de capre al căror lapte va fi procesat la o fabrică deschisă în comună de aceiaşi investitori.
Deocamdată, dintre crescătorii existenţi acum pe piaţa din judeţ, poliţistul de frontieră are cele mai multe efective. În condiţiile apariţiei fabricii de la Zvorâştea, specialiştii din agricultură se aşteaptă la o creştere semnificativă a numărului de crescători de capre.
(28 mar 2008, 11:09:59