Un caz de rabie de pe zi. Acesta este raportul la care s-a ajuns în ultimele zile în judeţ, mai nou boala fiind înregistrată şi la alte animale decât vulpea. În ultimele opt zile, sanitar-veterinarii din judeţ au înregistrat opt cazuri de rabie, şase la vulpe, unul la câine şi unul la pisică.
S-a ajuns astfel la o evoluţie fără precedent a cazurilor de rabie din judeţ, de la începutul anului fiind diagnosticate nu mai puţin de 38 de cazuri de rabie.
Noile focare de rabie au fost înregistrate în localităţile Fundu Moldovei, Stulpicani, Câmpulung Moldovenesc, Şerbăuţi şi Pojorâta, unde deja s-au mai înregistrat cazuri de turbare în acest an. În toate cazurile, cadavrele animalelor găsite moarte au fost preluate de medicii concesionari din teritoriu şi au fost duse la laboratorul sanitar-veterinar, unde s-a diagnosticat rabia.
În zonele în care au fost găsite animalele moarte au fost aplicate substanţe dezinfectate, iar oamenii au fost avertizaţi să-şi supravegheze animalele şi să anunţe imediat medicul veterinar când observă la acestea un comportament nefiresc.
Câinii legaţi, pisicile închise
Cum ordonanţa care viza vaccinarea tuturor animalelor din focarele de rabie nu mai este în vigoare, autorităţile veterinare au declanşat Programul strategic al acţiunilor sanitar-veterinare pentru 2008.
Conform programului, oamenii trebuie să-şi ţină câinii legaţi şi pisicile închise, animalele fără stăpân identificate urmând a fi împuşcate. De asemenea, în focare, toate animalele domestice care vor da semne clinice ale turbării vor fi ucise.
În cazurile în care oamenii vor intra în contact cu un animal suspect de contaminare cu rabie, se va trece de urgenţă la vaccinarea acestora la centrele locale de tratament antirabic.
Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, a subliniat încă o dată necesitatea ca vulpile să fie împuşcate în ritm mai intens de vânători, subliniind că până în momentul de faţă nu are semnale că procesul de eliminare a vulpilor a decurs într-un ritm alert.